Έντυπη Έκδοση

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΤΥΠΟ ECOFIN ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Συζητούν για Πορτογαλία και νέο «κοστούμι»

Υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Πορτογαλία συγκαλείται σήμερα στη Βουδαπέστη το τριήμερο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Αντικείμενό του θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην κρίση χρέους στην Ε.Ε., η οποία κορυφώνεται, η χρηματοδότηση του προσωρινού Ταμείου Διάσωσης (EFSF), αλλά και το «κοστούμι» των νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που τίθεται σε εφαρμογή.

Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, που αποφασίστηκε στις βασικές του αρχές στην τελευταία σύνοδο κορυφής και αποτυπώνεται σε μια σειρά κανονισμών οι οποίοι αυτή την περίοδο συζητιούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβάνει μια σειρά από σκληρές υποχρεώσεις για τα κράτη-μέλη. Κάποιες από αυτές για την Ελλάδα είναι εφιαλτικές, κυρίως λόγω του υψηλού χρέους.

Καθιστούν υποχρεωτική τη μείωση του χρέους κατά 1/20ό ετησίως, δηλαδή είναι πλέον δεδομένη η πολιτική λιτότητας για δεκαετίες, ακόμη και αν όλα τα μέτρα αποδώσουν μέχρι τελευταίου ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί 3 έτη μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, δηλαδή καλώς εχόντων των πραγμάτων από το 2018, και θα ορίζει ότι έως το 2038 το χρέος θα πρέπει να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά 240 δισ. ευρώ περίπου, δηλαδή κατά 12 δισ. ευρώ ετησίως...

Επίσης, από τους ίδιους κανονισμούς ορίζεται ότι τα κράτη θα πρέπει υποχρεωτικά να «κόβουν» δαπάνες αν αποκλίνει ο προϋπολογισμός, ενώ θεσπίζεται «οροφή» στην ετήσια αύξησή τους, με την εξαίρεση μόνο πληρωμών για τόκους, επιδόματα ανεργίας και επενδύσεις.

Σε αυτό το σημείο ασκείται και από αρμόδια στελέχη η πιο μεγάλη κριτική. Και τούτο διότι, παρά το «παράθυρο» που δίδεται από τους ηγέτες της Ε.Ε. στο επενδυτικό πεδίο για να στηριχθεί η ανάπτυξη, αλλά και οι ευπαθείς ομάδες, στην Ελλάδα συνεχίζεται η συζήτηση για επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα άτυπη περικοπή δαπανών εθνικών έργων, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Από ελληνικής πλευράς, στη σύνοδο θα μετέχει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η Ελλάδα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα κληθεί να ενημερώσει τους ομολόγους του για το έλλειμμα του 2010, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και για τα πακέτα δημοσιονομικών μέτρων και αποκρατικοποιήσεων που, βάσει σχεδιασμού, πρόκειται να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο στις 15 Απριλίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ευρωζώνη
Πορτογαλία
Μνημόνιο
Σχετικά θέματα: Ευρωζώνη
Ντόμινο από αναδιαρθρώσεις αν ξεκινήσει η Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Απεργία στον Τύπο με παρασπονδίες
Business as usual
Οι ΣΣΕ και η «Ελευθεροτυπία»
«Εγκλημα» και τιμωρία
Οικονομική πολιτική
«Δεν χρειάζονται 180 ψήφοι για τα νέα μέτρα»
Γαϊτανάκι αναδιάρθρωσης
ΟΔΔΗΧ
Στα χέρια του ΟΔΔΗΧ και χρέος και διαθέσιμα
Βουλή
Κόντρες στη Βουλή με φόντο την αναδιάρθρωση
Ευρωζώνη
Ντόμινο από αναδιαρθρώσεις αν ξεκινήσει η Ελλάδα
Συζητούν για Πορτογαλία και νέο «κοστούμι»
Νέα Δημοκρατία
Συνταγματική αναθεώρηση 7 σημείων προτείνει ο Σαμαράς
ΠΑΣΟΚ
«Βλέποντας και κάνοντας»
Δήμος Αθηναίων
Απειλές και τελεσίγραφα
Ερώτηση στον πρωθυπουργό από την Αλέκα
Υπόθεση υποβρυχίων
Προκαταρκτική εξπρές για τα υποβρύχια
ΚΚΕ
Συλλαλητήριο από το ΚΚΕ και νέο οργανωτικό σχήμα
Πολεοδομία
Αντιδρούν στην καμπάνα για τα αυθαίρετα στο τζαμί
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κινητοποίηση «Δεν πληρώνω» το Σάββατο
ΑΚΟΑ
Πανελλαδική σύσκεψη ΑΚΟΑ
Προεδρία της Δημοκρατίας
Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών