Έντυπη Έκδοση

Συνταγματική αναθεώρηση 7 σημείων προτείνει ο Σαμαράς

Χωρίς να εξαιρεί τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. (Μητσοτάκη και Καραμανλή) από την κριτική του, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «συστημική χρεοκοπία» του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Το χαρακτήρισε «απρόθυμο» και «ανίκανο» και πρότεινε «θαρραλέα και ρηξικέλευθη» συνταγματική αναθεώρηση.

«Ετσι, μοιραία, η κρίση ήρθε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει συγκροτηθεί υπό τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Προτού όμως καν εμφανισθεί η απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας, το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε ήδη χρεοκοπήσει συστημικά», τόνισε.

Για το μοντέλο δομής, οργάνωσης και λειτουργίας της Πολιτείας που υιοθετήθηκε μετά τη Μεταπολίτευση είπε ότι αφού εκπλήρωσε τους στόχους εκείνης της περιόδου, στη συνέχεια αποδείχτηκε «απρόθυμο ή και ανίκανο να προσαρμοστεί έγκαιρα και ουσιαστικά στις νέες συνθήκες, στις νέες προκλήσεις και στις νέες επιταγές που διαμορφώνονταν δυναμικά. Δεν μπορείς να κρύψεις και πάλι τα σκουπίδια κάτω από το χαλί», τόνισε. «Γι' αυτό και ο πυρήνας της δικής μας στρατηγικής εξόδου από την κρίση δεν εξαντλείται μόνο στον τομέα της αντιμετώπισης της οικονομικής αρρυθμίας. Αλλά περιλαμβάνει και εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την έξοδο από την ίδια την πολιτική κρίση».

Εφτά είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για τη συνταγματική αναθεώρηση, πάνω στις οποίες η Ν.Δ. θα καταθέσει τις προτάσεις της:

1. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

2. Ο ουσιαστικός διαχωρισμός της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία.

3. Ο εκλογικός νόμος.

4. Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού («πόθεν έσχες»).

5. Η ποινική ευθύνη των υπουργών και των βουλευτών.

6. Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.

7. Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθεί ο προβληματισμός του κόσμου γύρω από τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των πολιτικών και των κομμάτων. «Η μέχρι σήμερα κυρίαρχη "αυθεντία" του πολιτικού κόσμου πρέπει να υποχωρήσει έναντι του κοινωνικού συνόλου, ανατρέποντας υπέρ των Ελλήνων πολιτών τις κατεστημένες σχέσεις εξουσίας», τόνισε.

Πρότεινε η συνταγματική αναθεώρηση να αποτελέσει την αφορμή για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα δημιουργεί προοπτικές επανεκκίνησης μιας υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, σε συνθήκες κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. «Ο αναθεωρημένος Καταστατικός Χάρτης της χώρας πρέπει να είναι απόρροια της λαϊκής σύμπραξης και να αντανακλά τη βούληση της κοινωνικής πλειονότητας», τόνισε. «Δεν πρέπει να γίνει ερήμην της ελληνικής κοινωνίας».

Ως «πλοηγό στη χάραξη αρχών και όχι ως ευκαιριακό άλλοθι για μικροκομματικούς ελιγμούς και αδιέξοδους τακτικισμούς» βλέπει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δ. Αβραμόπουλος την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Απεργία στον Τύπο με παρασπονδίες
Business as usual
Οι ΣΣΕ και η «Ελευθεροτυπία»
«Εγκλημα» και τιμωρία
Οικονομική πολιτική
«Δεν χρειάζονται 180 ψήφοι για τα νέα μέτρα»
Γαϊτανάκι αναδιάρθρωσης
ΟΔΔΗΧ
Στα χέρια του ΟΔΔΗΧ και χρέος και διαθέσιμα
Βουλή
Κόντρες στη Βουλή με φόντο την αναδιάρθρωση
Ευρωζώνη
Ντόμινο από αναδιαρθρώσεις αν ξεκινήσει η Ελλάδα
Συζητούν για Πορτογαλία και νέο «κοστούμι»
Νέα Δημοκρατία
Συνταγματική αναθεώρηση 7 σημείων προτείνει ο Σαμαράς
ΠΑΣΟΚ
«Βλέποντας και κάνοντας»
Δήμος Αθηναίων
Απειλές και τελεσίγραφα
Ερώτηση στον πρωθυπουργό από την Αλέκα
Υπόθεση υποβρυχίων
Προκαταρκτική εξπρές για τα υποβρύχια
ΚΚΕ
Συλλαλητήριο από το ΚΚΕ και νέο οργανωτικό σχήμα
Πολεοδομία
Αντιδρούν στην καμπάνα για τα αυθαίρετα στο τζαμί
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κινητοποίηση «Δεν πληρώνω» το Σάββατο
ΑΚΟΑ
Πανελλαδική σύσκεψη ΑΚΟΑ
Προεδρία της Δημοκρατίας
Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών