Έντυπη Έκδοση

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Απειλές και τελεσίγραφα

Σε πραγματικό «καμίνι», όπου λιώνουν και ανακατεύονται ανησυχητικά απειλές και τελεσίγραφα, δεσμεύσεις και διαψεύσεις, υποσχέσεις και απολύσεις, μετατρέπεται μέρα με την ημέρα ο Δήμος Αθηναίων.

Δεσμεύσεις, διαψεύσεις, διαδηλώσεις και μια κατάληψη που κρατάει 18 μέρες Δεσμεύσεις, διαψεύσεις, διαδηλώσεις και μια κατάληψη που κρατάει 18 μέρες Η αντιπαράθεση για το μέλλον των 2.500 συμβασιούχων έφτασε χθες, για ακόμη μια φορά, «στα άκρα». Με μια «καταδρομική επιχείρηση», όπως ο πρόεδρος του σωματείου Β. Πολυμερόπουλος τη χαρακτήρισε, δεκάδες εργαζόμενοι εισέβαλαν χθες το πρωί στο δημαρχείο της οδού Λιοσίων. Ξεκίνησαν να μπαίνουν σε ομάδες λίγων ατόμων μετά τις 10 το πρωί, την ώρα που είχαν εξαγγείλει συνάντηση στο άλλο (υπό κατάληψη για 17η μέρα) δημαρχιακό μέγαρο της οδού Αθηνάς. Τα ΜΑΤ, που πριν από δύο μέρες φρουρούσαν με μεγάλες δυνάμεις το κτίριο της Λιοσίων, εμφανίστηκαν αφού σχεδόν εκατό άτομα είχαν φθάσει στον έκτο όροφο (όπου και το γραφείο δημάρχου) και έφραξαν την είσοδο αφού οι τελευταίοι είχαν σπάσει το τζάμι, στην προσπάθεια να μπουν.

Κάποιοι από τους «εισβολείς» θεώρησαν δεδομένο ότι ξεκινά μια καινούργια κατάληψη. Ζήτησαν να δουν τον δήμαρχο και εκείνος δέχτηκε να συναντηθεί με μια αντιπροσωπεία οκτώ ατόμων, αν και έβαζε αρχικώς όρο να είναι λιγότεροι. Δεν προκάλεσαν φθορές, αν και απειλήθηκαν επεισόδια από κάποιους θερμόαιμους. Μετά περίπου μία ώρα, ο Β. Πολυμερόπουλος κατέβηκε και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι ο δήμαρχος δέχτηκε και δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία, να μιλήσει με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και να έχει έως το βράδυ μια απάντηση που θα δίνει πρακτική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων. «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να βρισκόμαστε όπου και όποτε θέλουμε, αν και έλεγαν ότι δεν γίνεται διάλογος υπό κατάληψη», είπε μεταξύ άλλων και ζήτησε από τους χειροκροτούντες συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν.

Δύο ώρες μετά, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης όχι μόνο δεν επιβεβαίωνε τη δέσμευση απέναντι στους «καταδρομείς» αλλά τους κατηγορούσε για «βία, απειλές και εκβιασμούς», αποδίδοντας σε εκείνους και «ταλαιπωρία των δημοτών από μια κινητοποίηση με αίτημα που δεν απευθύνεται καν προς το δήμο». Επανέλαβε, δηλαδή, ότι ο δήμος δεν νομοθετεί για το πώς θα γίνουν οι μελλοντικές προσλήψεις συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ όπου με το ισχύον καθεστώς υπερμοριοδοτείται η ανεργία και όσοι δουλεύουν έως και εννιά χρόνια τώρα, δεν έχουν καμιά τύχη.

Σύγχυση

Ο κ. Καμίνης προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι η δημοτική αρχή «είναι υποχρεωμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο δήμος να λειτουργήσει» - γεγονός που μεταφράστηκε έως και ως απειλή επέμβασης των ΜΑΤ στο μέγαρο της οδού Αθηνάς. Η σύγχυση σχετικά με το αν ο δήμαρχος ανέλαβε ή όχι κάποια δέσμευση επιτεινόταν όσο περνούσε η ώρα. Συνεργάτες του δημάρχου ανέφεραν ότι άλλο τα τελεσίγραφα και άλλο οι δεσμεύσεις, τονίζοντας ότι «δεν θα γίνει το χατίρι των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον Γ. Καμίνη ως πολιορκητικό κριό στην αντιπαράθεσή τους με τον Γ. Ραγκούση».

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος -που προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ και παρέστη στη συνάντηση με τον Καμίνη- επιβεβαίωνε ότι ο δήμαρχος υποσχέθηκε να μεσολαβήσει στο υπουργείο Εσωτερικών: «Ισως να το μετάνιωσε, ίσως κάποιοι να του τράβηξαν το αυτί», ανέφερε ο κ. Μπαλασόπουλος. Οι συμβασιούχοι συνεχίζουν μέχρι αύριο με 48ωρη απεργία και το Σάββατο το μεσημέρι η ΠΟΕ-ΟΤΑ οργανώνει παναττικό συλλαλητήριο στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Δράση κατά Καμίνη

Η Δράση του Στ. Μάνου, που συμμετέχει στην παράταξη Καμίνη, εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας την πολιτεία αλλά και τη δημοτική αρχή για «την κατάλυση της νομιμότητας από τους συμβασιούχους» και κυρίως «τη μη παραπομπή των παρανομούντων στη Δικαιοσύνη». Στον αντίποδα, η Ανοιχτή Πόλη προειδοποιεί για τις συνέπειες μιας αδιανόητης επιλογής «άσκησης βίας και καταστολής του ειρηνικού και δυναμικού αγώνα των σσυμβασιούχων». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Απασχόληση και ανεργία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σχετικά θέματα: Δήμος Αθηναίων
Ερώτηση στον πρωθυπουργό από την Αλέκα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Απεργία στον Τύπο με παρασπονδίες
Business as usual
Οι ΣΣΕ και η «Ελευθεροτυπία»
«Εγκλημα» και τιμωρία
Οικονομική πολιτική
«Δεν χρειάζονται 180 ψήφοι για τα νέα μέτρα»
Γαϊτανάκι αναδιάρθρωσης
ΟΔΔΗΧ
Στα χέρια του ΟΔΔΗΧ και χρέος και διαθέσιμα
Βουλή
Κόντρες στη Βουλή με φόντο την αναδιάρθρωση
Ευρωζώνη
Ντόμινο από αναδιαρθρώσεις αν ξεκινήσει η Ελλάδα
Συζητούν για Πορτογαλία και νέο «κοστούμι»
Νέα Δημοκρατία
Συνταγματική αναθεώρηση 7 σημείων προτείνει ο Σαμαράς
ΠΑΣΟΚ
«Βλέποντας και κάνοντας»
Δήμος Αθηναίων
Απειλές και τελεσίγραφα
Ερώτηση στον πρωθυπουργό από την Αλέκα
Υπόθεση υποβρυχίων
Προκαταρκτική εξπρές για τα υποβρύχια
ΚΚΕ
Συλλαλητήριο από το ΚΚΕ και νέο οργανωτικό σχήμα
Πολεοδομία
Αντιδρούν στην καμπάνα για τα αυθαίρετα στο τζαμί
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κινητοποίηση «Δεν πληρώνω» το Σάββατο
ΑΚΟΑ
Πανελλαδική σύσκεψη ΑΚΟΑ
Προεδρία της Δημοκρατίας
Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών