Έντυπη Έκδοση

Στο έλεος «ανεξάρτητων» ελεγκτών βρίσκεται η ευρωπαϊκή πυρηνική ασφάλεια

Στο έλεος ελεγκτών, η αξιοπιστία των οποίων αμφισβητήθηκε χθες από τους ευρωβουλευτές, αλλά και στην εθελοντική διάθεση των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., έχει εναποτεθεί, εδώ και 25 χρόνια, το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Σε μια συζήτηση που έγινε χθες στην Ολομέλεια, σχετικά με τα διδάγματα που θα 'πρεπε να αντληθούν από την πρόσφατη πυρηνική τραγωδία στην Ιαπωνία, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν απέδειξαν ότι ουδέν... διδάχθηκαν, αφού περιορίστηκαν να υπεραμυνθούν των συστημάτων ασφαλείας των ευρωπαϊκών πυρηνικών εργοστασίων και της αξιοπιστίας των ελέγχων που... πρόκειται να γίνουν, σχετικά με την αντοχή τους έναντι φυσικών ή άλλων καταστροφών.

Η Ομάδα των Πρασίνων τούς υποδέχθηκε με πανό, πάνω στα οποία υπήρχε το γνωστό σήμα για τη μη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ εκπρόσωποι από άλλες πολιτικές ομάδες και μεμονωμένοι ομιλητές έθεσαν το ζήτημα να καθορισθεί, επιτέλους, ένα χρονοδιάγραμμα για απεμπλοκή της Ευρώπης από την πυρηνική ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη εν ενεργεία πυρηνικοί αντιδραστήρες που υπολειτουργούν και θα πρέπει να κλείσουν, ενώ, όπως επισήμανε και σε άλλο ψήφισμά της η Ολομέλεια, κινδύνους για την υγεία της σημερινής αλλά και των επερχόμενων γενεών εγκυμονεί ακόμη και ο προγραμματισμένος παροπλισμός πυρηνικών εργοστασίων σε Λιθουανία, Σλοβακία και Βουλγαρία.

Η εκπρόσωπός του Συμβουλίου δήλωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση, από τις δοκιμές ασφαλείας που θα γίνουν στους ευρωπαϊκούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, θα είναι έτοιμη στο τέλος του... 2012 και ότι ευελπιστεί, μέχρι τέλος Μαΐου, να έχει τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης.

Διευκρινίζοντας όμως ότι τόσο ο τομέας των δοκιμών ασφαλείας όσο και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την ολοκλήρωση της πυρηνικής ασφάλειας επαφίενται στην εθελοντική διάθεση των εθνικών κυβερνήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ιαπωνία
Σχετικά θέματα: Ιαπωνία
Με άζωτο ξορκίζουν τις εκρήξεις
Το χαρακίρι των ΜΜΕ
Παιχνίδια με τα όρια στα τρόφιμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Ο Γκαγκάριν επιστρέφει στο Διάστημα
Ιαπωνία
Στο έλεος «ανεξάρτητων» ελεγκτών βρίσκεται η ευρωπαϊκή πυρηνική ασφάλεια
Με άζωτο ξορκίζουν τις εκρήξεις
Το χαρακίρι των ΜΜΕ
Παιχνίδια με τα όρια στα τρόφιμα
Ακτή Ελεφαντοστού
Ακτή στο αίμα
Λιβύη
Λαμπεντούζα - ναυάγιο: φόβοι για 250 αγνοούμενους μετανάστες
Οργισμένοι με το ΝΑΤΟ
Ε.Ε.
Χρηματοδότηση για τις περιοχές Natura
SOS από τους ψαράδες
Η Ευρωβουλή έδωσε... άσυλο στην Ελλάδα
Γαλλία
Η πράσινη ενέργεια στο Παρίσι θα «αναδυθεί» από τους... υπονόμους
Γαλλία: ο «διαθρησκευτικός διάλογος» διχάζει την κυβέρνηση
Άλλες ειδήσεις
Οχι σε «παρένθετη» ιθαγένεια
Η Τουρκία βάζει ακόμη νάρκες
Σύζυγος Μλάντιτς: Νεκρός ο Ράτκο
«Τηλεβόας» για πληγές-τραύματα
3D or not 3D...