Έντυπη Έκδοση

Η πράσινη ενέργεια στο Παρίσι θα «αναδυθεί» από τους... υπονόμους

Πρωταγωνίστησαν στους «Αθλίους» και στο «Φάντασμα της Οπερας», «συνείδηση της πόλης» τούς αποκάλεσε ο Ουγκό και έχουν κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία, τη λογοτεχνία, την καθημερινότητα του Παρισιού.

Τώρα το δαιδαλώδες σύστημα των αποχετεύσεων της γαλλικής πρωτεύουσας, με μήκος που ξεπερνά τα 2.400 χλμ., καλείται να πρωταγωνιστήσει σε πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης.

Η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί μέχρι το 2020 να καλύψει το 30% των ενεργειακών αναγκών της Πόλης του Φωτός χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές, και ειδικά τα νερά των υπονόμων για τη θέρμανση κτιρίων. Ηδη πειραματικά θερμαίνεται το δημοτικό σχολείο της οδού Ουατινί, στο 12ο διαμέρισμα, ενώ οι αρχές επιθυμούν να βάλουν στο πρόγραμμα και άλλα σχολικά συγκροτήματα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια ακόμη και το προεδρικό μέγαρο. Το Παρίσι δεν είναι η πρώτη πόλη που εντάσσει τους υπονόμους στα προγράμματα πράσινης ενέργειας - η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί και αλλού στη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, όπου στήριξε τη θέρμανση του Ολυμπιακού Χωριού στους Χειμερινούς Αγώνες του 2010.

«Τα δίκτυα αποχετεύσεων είναι μια πηγή ενέργειας... που τώρα έχει αρχίσει να αξιοποιείται», λένε οι Γάλλοι ειδικοί, υποστηρίζοντας ότι τα ύδατα των υπονόμων (αυτά από τα μπάνια και τα πλυντήρια των σπιτιών) έχουν θερμοκρασία από 12 έως και 20 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο. Η θερμότητα των υδάτων επιτρέπει τη θέρμανση κοντινών κτιρίων μέσω αντλιών. Η εφαρμογή εντάσσεται στο σύστημα του «κυκλικού αστικού μεταβολισμού» (circular urban metabolism), που προωθεί την κάθε μορφή ανακύκλωσης με μοναδικό σκοπό την ενεργειακή ανεξαρτησία. Βασική πρόκληση, το κόστος για την αρχική εγκατάσταση του συστήματος, το οποίο όμως αντισταθμίζεται σταδιακά καθώς εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες καυσίμων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κόστος για την εγκατάσταση του συστήματος, που καλύπτει στο 70% τις ανάγκες θέρμανσης του σχολικού συγκροτήματος της Ουατινί, ξεπέρασε τα 400.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Περιβάλλον & οικολογία
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Σχετικά θέματα: Γαλλία
Γαλλία: ο «διαθρησκευτικός διάλογος» διχάζει την κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Ο Γκαγκάριν επιστρέφει στο Διάστημα
Ιαπωνία
Στο έλεος «ανεξάρτητων» ελεγκτών βρίσκεται η ευρωπαϊκή πυρηνική ασφάλεια
Με άζωτο ξορκίζουν τις εκρήξεις
Το χαρακίρι των ΜΜΕ
Παιχνίδια με τα όρια στα τρόφιμα
Ακτή Ελεφαντοστού
Ακτή στο αίμα
Λιβύη
Λαμπεντούζα - ναυάγιο: φόβοι για 250 αγνοούμενους μετανάστες
Οργισμένοι με το ΝΑΤΟ
Ε.Ε.
Χρηματοδότηση για τις περιοχές Natura
SOS από τους ψαράδες
Η Ευρωβουλή έδωσε... άσυλο στην Ελλάδα
Γαλλία
Η πράσινη ενέργεια στο Παρίσι θα «αναδυθεί» από τους... υπονόμους
Γαλλία: ο «διαθρησκευτικός διάλογος» διχάζει την κυβέρνηση
Άλλες ειδήσεις
Οχι σε «παρένθετη» ιθαγένεια
Η Τουρκία βάζει ακόμη νάρκες
Σύζυγος Μλάντιτς: Νεκρός ο Ράτκο
«Τηλεβόας» για πληγές-τραύματα
3D or not 3D...