Έντυπη Έκδοση

Η Ευρωβουλή έδωσε... άσυλο στην Ελλάδα

Τις βάσεις για την κατάργηση της Συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ», που προβλέπει την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη, έθεσε, χθες, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εγκρίνοντας, με 314 ψήφους υπέρ, 306 κατά και 48 αποχές, την έκθεση της Γαλλίδας Σοσιαλίστριας ευρωβουλευτού Σιλβί Γκιγιόμ.

Υπό το βάρος της πρόσφατης καταδικαστικής, για Ελλάδα και Βέλγιο, απόφασης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία κρίθηκε, ουσιαστικά, αντίθετη με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η συνεχιζόμενη εφαρμογή τής εν λόγω συμφωνίας, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι είναι πλέον καιρός να καθιερωθεί μία ενιαία πανευρωπαϊκή διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος του πρόσφυγα, συμπεριλαμβανομένων των κοινών διασφαλίσεων για τους αιτούντες άσυλο.

Απροκάλυπτα στο Ψήφισμα ζητείται από τα κράτη-μέλη να μην εφαρμόζουν την αρχή της επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη και να παρέχουν στους πρόσφυγες κάθε δυνατότητα εκκίνησης διαδικασίας ασύλου, για κάθε πρόσωπο που επιθυμεί να ζητήσει άσυλο και βρίσκεται στη δικαιοδοσία τους.

Η εισηγήτρια της έκθεσης υπεραμύνθηκε της άποψης ότι η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία για το άσυλο δεν προστατεύει, αφενός, τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη ενώ προκαλεί, αφετέρου, πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σ' ό,τι αφορά τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.

«Θα υπάρξουν πολλά οφέλη εάν επενδύσουμε σε πρωτοβάθμιες διαδικασίες οι οποίες θα είναι ορθές και αποτελεσματικές», συμπλήρωσε.

Με τροπολογία που προστέθηκε στο Ψήφισμα αναγνωρίζεται στα κράτη-μέλη που δέχονται «δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου» σε σχέση με τον πληθυσμό τους, όπως η Ελλάδα, ότι θα πρέπει να αξιοποιείται άμεσα η παροχή οικονομικής, διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Ε.Ε.
Χρηματοδότηση για τις περιοχές Natura
SOS από τους ψαράδες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Ο Γκαγκάριν επιστρέφει στο Διάστημα
Ιαπωνία
Στο έλεος «ανεξάρτητων» ελεγκτών βρίσκεται η ευρωπαϊκή πυρηνική ασφάλεια
Με άζωτο ξορκίζουν τις εκρήξεις
Το χαρακίρι των ΜΜΕ
Παιχνίδια με τα όρια στα τρόφιμα
Ακτή Ελεφαντοστού
Ακτή στο αίμα
Λιβύη
Λαμπεντούζα - ναυάγιο: φόβοι για 250 αγνοούμενους μετανάστες
Οργισμένοι με το ΝΑΤΟ
Ε.Ε.
Χρηματοδότηση για τις περιοχές Natura
SOS από τους ψαράδες
Η Ευρωβουλή έδωσε... άσυλο στην Ελλάδα
Γαλλία
Η πράσινη ενέργεια στο Παρίσι θα «αναδυθεί» από τους... υπονόμους
Γαλλία: ο «διαθρησκευτικός διάλογος» διχάζει την κυβέρνηση
Άλλες ειδήσεις
Οχι σε «παρένθετη» ιθαγένεια
Η Τουρκία βάζει ακόμη νάρκες
Σύζυγος Μλάντιτς: Νεκρός ο Ράτκο
«Τηλεβόας» για πληγές-τραύματα
3D or not 3D...