Έντυπη Έκδοση

Γαλλία: ο «διαθρησκευτικός διάλογος» διχάζει την κυβέρνηση

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΕΣ αμφισβητήσεις στη Δεξιά για τη σκοπιμότητα της οργάνωσης από το κυβερνών κόμμα UMP μιας διάσκεψης με θέμα «το κοσμικό κράτος και η θέση της θρησκευτικής λατρείας, ειδικότερα του ισλαμισμού», η επίμαχη συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα αντιπαραθέσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή στηριζόταν στη βούληση για μια βαθύτερη και αμοιβαία γνώση της διαφορετικής πίστης, για την εξασφάλιση του σεβασμού της διαφορετικότητας, για τη βέλτιστη συμβίωση στο πλαίσιο της γαλλικής κοινωνίας, για την «ανεξιθρησκία» και την αναγνώριση του κοσμικού κράτους ως απαραίτητου συστατικού για το κοινό καλό του συνόλου.

Οι 26 προτάσεις, που υιοθετήθηκαν στη διάσκεψη, θα συζητηθούν στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο, με προοπτική τη νομική επεξεργασία για την εφαρμογή τους. Το κυβερνών κόμμα προτείνει τη διασαφήνιση «των κανόνων που εφαρμόζονται για τη λειτουργία θρησκευτικών τελετών εκτός των χώρων λατρείας, σε δημόσιους χώρους. Την ίση μεταχείριση στους χρήστες των δημοσίων υπηρεσιών (νοσοκομεία, σχολεία, διοικητικές υπηρεσίες) και προτάσεις σχετικές με το ζήτημα «της θρησκευτικής ουδετερότητας στους χώρους εργασίας».

Ο «διαθρησκευτικός διάλογος» για το κοσμικό κράτος δίχασε τη Δεξιά. Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν διαχώρισε τη θέση του, αποφεύγοντας να συμμετάσχει σε μια συζήτηση που φαινόταν να «στιγματίζει» κατηγορίες πολιτών. Την εκδήλωση μποϊκοτάρισαν οι εκπρόσωποι του Ισλάμ, ενώ άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες απουσίασαν ή έστειλαν παρατηρητές. Πριν από λίγες ημέρες η «Διάσκεψη των εκπροσώπων των κυριότερων θρησκειών και δογμάτων στη Γαλλία», είχε εκδώσει κείμενο στο οποίο τόνιζε: «Είναι εξαιρετικής σημασίας, κατά τη διάρκεια της ταραχώδους προεκλογικής περιόδου που διανύουμε στη Γαλλία, να μην προσθέσουμε περαιτέρω σύγχυση. Να διατηρήσουμε ομαλή πορεία και να αποφύγουμε τους κινδύνους και τα στερεότυπα που στιγματίζουν».

Οι αναλυτές των ΜΜΕ τονίζουν ότι η εντυπωσιακή άνοδος της ακροδεξιάς στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές «έχει προκαλέσει νευρική κρίση, διχασμούς και κακοφωνία στην πλειοψηφία». Η Αριστερά καταγγέλλει τη Δεξιά ότι τροφοδοτεί την ισλαμοφοβία. Ο «άνθρωπος του προέδρου» Κλαντ Γκεάν, που ανέλαβε πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με επίμαχες δηλώσεις του. Υποστήριξε ότι «η αύξηση του αριθμού των μουσουλμάνων και κάποιες συμπεριφορές δημιουργούν προβλήματα» και ανέφερε ότι οι μουσουλμάνοι «ήταν ελάχιστοι το 1905» (όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που θεμελίωσε την αρχή του κοσμικού κράτους στη Γαλλία και τη διάκριση μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους), ενώ σήμερα «φτάνουν περίπου τα 5 έως 6 εκατομμύρια». Αντιρατσιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν αγωγή κατά του υπουργού. Οι Σοσιαλιστές θεωρούν ότι ο Γκεάν ασκεί πολιτική στρατηγική, που ενθαρρύνεται από τον Νικολά Σαρκοζί, με στόχο να προσελκύσει ψηφοφόρους από το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Σχετικά θέματα: Γαλλία
Η πράσινη ενέργεια στο Παρίσι θα «αναδυθεί» από τους... υπονόμους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Ο Γκαγκάριν επιστρέφει στο Διάστημα
Ιαπωνία
Στο έλεος «ανεξάρτητων» ελεγκτών βρίσκεται η ευρωπαϊκή πυρηνική ασφάλεια
Με άζωτο ξορκίζουν τις εκρήξεις
Το χαρακίρι των ΜΜΕ
Παιχνίδια με τα όρια στα τρόφιμα
Ακτή Ελεφαντοστού
Ακτή στο αίμα
Λιβύη
Λαμπεντούζα - ναυάγιο: φόβοι για 250 αγνοούμενους μετανάστες
Οργισμένοι με το ΝΑΤΟ
Ε.Ε.
Χρηματοδότηση για τις περιοχές Natura
SOS από τους ψαράδες
Η Ευρωβουλή έδωσε... άσυλο στην Ελλάδα
Γαλλία
Η πράσινη ενέργεια στο Παρίσι θα «αναδυθεί» από τους... υπονόμους
Γαλλία: ο «διαθρησκευτικός διάλογος» διχάζει την κυβέρνηση
Άλλες ειδήσεις
Οχι σε «παρένθετη» ιθαγένεια
Η Τουρκία βάζει ακόμη νάρκες
Σύζυγος Μλάντιτς: Νεκρός ο Ράτκο
«Τηλεβόας» για πληγές-τραύματα
3D or not 3D...