Έντυπη Έκδοση

ΕΝΩ Ο ΓΚΜΠΑΓΚΜΠΟ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ, ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ

Ακτή στο αίμα

Ερευνα για τις σφαγές στην Ακτή του Ελεφαντοστού θέλει να ξεκινήσει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ στη χώρα παραμένουν ατελέσφορες οι συνομιλίες για την απομάκρυνση του ηττημένου υποψήφιου των προεδρικών εκλογών, Λοράν Γκμπαγκμπό και οι μάχες συνεχίζονται.

Ανδρες του ηττημένου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Γκμπαγκμπό έχουν συλληφθεί από ενόπλους που στηρίζουν τον νικητή Ουαταρά, υποστηριζόμενοι από Γάλλους κυανόκρανους που επικρατούν των αντιπάλων τους. Οι σφαγές στην Ακτή Ελεφαντοστού υποχρέωσαν τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα (φωτ. Ass. Press) Ανδρες του ηττημένου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Γκμπαγκμπό έχουν συλληφθεί από ενόπλους που στηρίζουν τον νικητή Ουαταρά, υποστηριζόμενοι από Γάλλους κυανόκρανους που επικρατούν των αντιπάλων τους. Οι σφαγές στην Ακτή Ελεφαντοστού υποχρέωσαν τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα (φωτ. Ass. Press) Το γραφείο του εισαγγελέα Μορένο Οκάμπο ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει σε μια «προκαταρκτική εξέταση της κατάστασης στην Ακτή Ελεφαντοστού» και ότι στη συνέχεια ο Οκάμπο θα ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα για «τις σφαγές που διεπράχθησαν κατά συστηματικό ή γενικευμένο τρόπο», μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Εν τω μεταξύ χθες επαναλήφθηκαν σφοδρότερες οι μάχες στην πόλη Αμπιτζάν, οι κάτοικοι της οποίας ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά, νικητή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, εισέβαλαν στην κατοικία του Γκμπαγκμπό. Εκπρόσωπος των δυνάμεων του Ουαταρά επιβεβαίωσε την επίθεση στο καταφύγιο, το οποίο είναι, όπως λένε οι δυνάμεις του νικητή των εκλογών, κάτω από την προεδρική κατοικία. Πρόσθεσε ότι οι επιτιθέμενοι έχουν εντολή να μη σκοτώσουν τον Γκμπαγκμπό.

Αρνούνται εμπλοκή οι Γάλλοι

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Γκμπαγκμπό είχε δηλώσει ότι η κατοικία του πολιορκημένου προέδρου δεχόταν ομοβροντίες γαλλικών πυρών. Οι Γάλλοι, είπε, χτυπούσαν με άρματα και από γειτονικές στέγες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τόσο η ζωή του Γκμπαγκμπό όσο και της οικογένειάς του, ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Γκμπαγκμπό. Ο γαλλικός στρατός επιβεβαίωσε τις σφοδρότατες μάχες, αλλά διέψευσε ότι μονάδες του συμμετείχαν στις συγκρούσεις. Εκπρόσωπος του Ουαταρά δήλωσε ότι οι δυνάμεις του πέρασαν την πύλη του προεδρικού μεγάρου και «διαπίστωσαν ότι η κατοικία περιστοιχίζεται από βαριά όπλα. Τώρα ο στόχος είναι να τον συλλάβουμε», είπε.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι ο Γκμπαγκμπό συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του και ότι τα Ηνωμένα Εθνη προσέφεραν τις καλές τους υπηρεσίες, «στο μέτρο του δυνατού», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος στη Νέα Υόρκη, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε χθες το απόγευμα ότι οι συνομιλίες που είχαν αρχίσει μετά τους βομβαρδισμούς των κυανοκράνων και των γαλλικών δυνάμεων, «απέτυχαν, λόγω της αδιαλλαξίας του Γκμπαγκμπό», ο οποίος δεν αναγνωρίζει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ετσι ξανάρχισαν οι μάχες.

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες ότι θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στην κυβέρνηση του Γκμπαγκμπό, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, καθώς οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλο πρόβλημα με τα τρόφιμα και με το πόσιμο νερό. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτή Ελεφαντοστού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Ο Γκαγκάριν επιστρέφει στο Διάστημα
Ιαπωνία
Στο έλεος «ανεξάρτητων» ελεγκτών βρίσκεται η ευρωπαϊκή πυρηνική ασφάλεια
Με άζωτο ξορκίζουν τις εκρήξεις
Το χαρακίρι των ΜΜΕ
Παιχνίδια με τα όρια στα τρόφιμα
Ακτή Ελεφαντοστού
Ακτή στο αίμα
Λιβύη
Λαμπεντούζα - ναυάγιο: φόβοι για 250 αγνοούμενους μετανάστες
Οργισμένοι με το ΝΑΤΟ
Ε.Ε.
Χρηματοδότηση για τις περιοχές Natura
SOS από τους ψαράδες
Η Ευρωβουλή έδωσε... άσυλο στην Ελλάδα
Γαλλία
Η πράσινη ενέργεια στο Παρίσι θα «αναδυθεί» από τους... υπονόμους
Γαλλία: ο «διαθρησκευτικός διάλογος» διχάζει την κυβέρνηση
Άλλες ειδήσεις
Οχι σε «παρένθετη» ιθαγένεια
Η Τουρκία βάζει ακόμη νάρκες
Σύζυγος Μλάντιτς: Νεκρός ο Ράτκο
«Τηλεβόας» για πληγές-τραύματα
3D or not 3D...