Ελευθεροτυπία - 07/04/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 7 Απριλίου 2011
ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ
Οργισμένοι με το ΝΑΤΟ
Φωτογραφίες νεκρών και ζωντανών θυμάτων βασανιστηρίων ανακάλυψαν, κυριολεκτικά κατά λάθος, όπως λένε, δυτικοί δημοσιογράφοι, ανάμεσα στα μισοκαμένα αρχεία αστυνομικού τμήματος στη Ζαουία, που είχε ανακαταληφθεί στις 10 Μαρτίου από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι, έπειτα από πολυήμερες άγριες μάχες.
Πρόκειται για κλασική γκάφα του μηχανισμού μιας χρονίζουσας χούντας: Από την Τρίπολη, ομάδα «προσκεκλημένων» δημοσιογράφων είχε οδηγηθεί στη Ζαουία, 50 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, σε οργανωμένη επίσκεψη με πολλούς καθεστωτικούς συνοδούς μαζί τους, για να τους επιδειχθούν «οι καταστροφές που είχε προκαλέσει η Αλ Κάιντα στην πόλη». Μέρος της περιήγησης είχε αφιερωθεί στο πυρπολημένο κτίριο του κεντρικού αστυνομικού τμήματος.
Παρέμβαση Οκάμπο
Σύμφωνα με αντίστοιχη αναφορά των Ντέιβιντ Κιρκπάτρικ και Μόισες Σαμάν στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», μέσα στους σωρούς των μισοκαμένων φακέλων και χαρτιών που μετέφεραν ως σκουπίδια εργάτες από το δεύτερο όροφο του κτιρίου, ανακαλύφθηκαν οι φωτογραφίες των βασανισμένων, καθώς και οργάνων βασανιστηρίων -από μπουκάλια με άγνωστων συστατικών υγρά και σκόνες, μέχρι πριόνια... Οι φωτογραφίες, όλες έγχρωμες, δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί πότε ακριβώς είχαν τραβηχτεί και αρχειοθετηθεί.
Αλλά στοιχεία σε βάρος του κανταφικού καθεστώτος ανακοίνωσε ότι διαθέτει και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο επικεφαλής του, Λουίς Μορένο Οκάμπο, είπε ότι στην Τρίπολη υπήρχαν σχέδια καταστολής της εξέγερσης όχι μόνο με ευρεία χρήση δακρυγόνων, αλλά και μαζική εξόντωση πολιτών με χρήση πραγματικών πυρών, πριν εκδηλωθεί η εξέγερση στα μέσα Φεβρουαρίου. Από τον Ιανουάριο, ενώ εξελίσσονταν οι εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο, το καθεστώς Καντάφι είχε οργανωθεί. Ο Οκάμπο άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα πρόκειται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον του Καντάφι, των γιων του και κοντινών συνεργατών του.
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είπε χθες ότι οι δυνάμεις των φιλοκανταφικών χρησιμοποιούν ανθρώπινες ασπίδες για να εμποδίσουν τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, εμφανώς σεγοντάροντας τις προσπάθειες εκπροσώπων του ΝΑΤΟ να αντικρούσουν τις κατηγορίες των Λίβυων αντικαθεστωτικών ότι οι σύμμαχοι δεν έχουν καταφέρει να προστατέψουν τους αμάχους, κυρίως στη Μισράτα: «Εχουμε ζητήσει απερίφραστα -είπε- να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες για τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό δυσχεραίνει φυσικά τις επιχειρήσεις». Πρόσθεσε δε πως «η κατάσταση στη Μισράτα δεν πρέπει να συνεχιστεί», υποσχόμενος σχετική διαβούλευση με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Κατηγορούν το ΝΑΤΟ
Προχθές, στη Βεγγάζη, ο ανώτατος διοικητής των αντικαθεστωτικών μαχητών, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Γιούνες αλ Αμπίντι (αυτομολήσας πρώην υπουργός Εσωτερικών), κατηγόρησε για «γραφειοκρατικούς και βραδείς» κανόνες εμπλοκής το ΝΑΤΟ που, για να αξιοποιήσει τις σχετικές με καθεστωτικούς στόχους πληροφορίες που παίρνει από την αντιπολίτευση και να προχωρήσει σε επιχειρήσεις βομβαρδισμού τους, θέλει τουλάχιστον ένα οκτάωρο, συχνά όταν πια είναι πολύ αργά: «Το ΝΑΤΟ αφήνει τους ανθρώπους στη Μισράτα να πεθαίνουν καθημερινά», είπε. «Αν το ΝΑΤΟ περιμένει ακόμη μία εβδομάδα, δεν θα υπάρχει πια τίποτα στη Μισράτα».
Εκπρόσωποι ενημέρωσης των πολιτικών και στρατιωτικών μηχανισμών της Συμμαχίας επιδόθηκαν σε σειρά δηλώσεων, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους αμάχους». Στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Κάρμεν Ρομέρο είπε πως «το ΝΑΤΟ έχει μια σαφή εντολή και θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες της Μισράτα, που είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα».