Έντυπη Έκδοση

ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

«Χαρακτηρίζονται δασικές, περιοχές που κατοικούνται από το 17ο αιώνα»

Τουλάχιστον έξι «αγκάθια» έχει αναδείξει ώς τώρα η ανάρτηση των τριών πρώτων δασικών χαρτών για τον Μαραθώνα, την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη. Πρόκειται για ισάριθμες γειτονιές, που καθεμιά αποτελεί χωριστή περίπτωση, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή: αποκαλύπτουν σε όλο τους το μεγαλείο τις παρανομίες της διοίκησης και το αλαλούμ που επικρατεί ακόμη και σήμερα μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών.

Στην Πεντέλη οι αντιρρήσεις που εξέφρασε μέσω της «Ε» ο δήμαρχος, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, εντοπίζονται σε τέσσερις γειτονιές, την Γκορτσέζα, την Αγία Τριάδα, το Μπουρμπάχτι και το Νταού Πεντέλη, με συνολικά 1.000 οικοδομές και 2.000-2.500 κατοίκους. Με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 χαρακτηρίζονται δασικές περιοχές, αλλά σε διάφορα σημεία τους από το 1954 έχουν δοθεί από το κράτος 120 παραχωρητήρια. «Είναι οι πρώτες περιοχές που έχουν κατοικηθεί στην Πεντέλη, με κτίσματα από το 17ο αιώνα και τις πρώτες πλατείες μας», επισημαίνει ο δήμαρχος και εκφράζει την έκπληξή του γιατί νεότερες περιοχές που δημιουργήθηκαν μέσω συνεταιρισμών έχουν καταφέρει από χρόνια να ενταχθούν στο σχέδιο και δεν θεωρούνται δασικές. Θεωρεί πως οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν έπρεπε να αποτυπώνουν την υπάρχουσα κατάσταση και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με την επιλογή του υπουργείου Περιβάλλοντος και το δάσος δεν προστατεύεται και αδικούνται οι πολίτες».

Η «Ε» απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, από όπου μας πληροφόρησαν ότι ο δήμος το 1999, μετά από πολλά χρόνια, προχώρησε σε αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μέσα από το οποίο ενέταξε στο σχέδιο τις τέσσερις περιοχές. Το 2009 όμως το ΣτΕ απέρριψε το σχέδιο. Μάλιστα, στο πρώτο έγγραφο της αρμόδιας πολεοδομίας και οι τέσσερις περιοχές σημειώνονται ως εκτός σχεδίου. Χρειάστηκε να επιστρατευθούν η απόφαση του ΣτΕ και τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος για να διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα που αναφέρονται στα 120 παραχωρητήρια θεωρείται ότι διαθέτουν ρυμοτομικό σχέδιο. Τα υπόλοιπα τμήματα που «κόλλησαν» με τα παραχωρηθέντα και εντάχθηκαν στους σχεδιασμούς του 1999 θεωρούνται εκτός σχεδίου. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2010, με έγγραφο του δασαρχείου Πεντέλης οι περιοχές χαρακτηρίζονται δασικές ή αναδασωτέες.

Στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ο διευθυντής Δασών Ανατολικής Αττικής Τάσος Καζάζης, παρουσία της Τίνας Μπιρμπίλη και του δημάρχου Πεντέλης, διευκρίνισε ότι στους χάρτες σημειώνονται τα στοιχεία όπως ορίζει ο νόμος και δεσμεύτηκε ότι θα αποχαρακτηριστούν χωρίς άλλη ταλαιπωρία οι ιδιοκτησίες που θα προσκομίσουν παραχωρητήρια του 1954.

Εχει ενδιαφέρον ότι σε σχέση με το 1945 στη Νέα Πεντέλη «χάθηκαν» περίπου 70 στρέμματα δάσους, ενώ στην Παλαιά Πεντέλη οι απώλειες αγγίζουν τα 700 στρέμματα.

Αφανισμός δασών και δασικών εκτάσεων προκύπτει στην περιοχή του Μαραθώνα, όπου μέσα στην τελευταία 45ετία άλλαξαν χρήση πάνω από 3.100 στρέμματα γης. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στους οικισμούς αυθαιρέτων της Αύρας και της Παντείου Πολιτείας. Στην πρώτη περίπτωση, η αφετηρία προήλθε από παραχωρητήρια του υπουργείου Γεωργίας, τα οποία όμως αφορούν τη διάθεση τεμαχίων μόνον για αγροτικές καλλιέργειες. Σήμερα έχουν «ξεφυτρώσει» παράνομα σπίτια. «Μελετούμε τους χάρτες και τη Δευτέρα θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα», μας είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ματίνα Μυλωνά.

Στην περίπτωση του Μαραθώνα, όπως μας εξήγησαν δασολόγοι που γνωρίζουν την περιοχή, υπάρχει άλλο ένα στοιχείο που θα ταλαιπωρήσει τους κατοίκους. Πρόκειται για την παράκτια ζώνη, η οποία βρίσκεται στην ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής, κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από την πλήρη ένταξή της στο σχέδιο πόλης, αλλά με την εφαρμογή του άρθρου 24 του νόμου 3889/2010 εμφανίζεται ως εκτός σχεδίου. Εισηγούνται την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από την πλευρά του υπουργείου, ώστε να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα και να μην προκύψουν ανάλογα προβλήματα στις περιοχές που θα ακολουθήσουν με αναρτήσεις δασικών χαρτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία
Σχετικά θέματα: Δασικοί χάρτες
Ξεπαγώνουν τα πρόστιμα για 200.000 αυθαίρετα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δασικοί χάρτες
Ξεπαγώνουν τα πρόστιμα για 200.000 αυθαίρετα
«Χαρακτηρίζονται δασικές, περιοχές που κατοικούνται από το 17ο αιώνα»
Κερατέα
«Νέκρωσε η αγορά λόγω χωματερής»
Διαχείριση απορριμάτων
Επίτροπος Περιβάλλοντος: Εσχατη λύση οι ΧΥΤΑ
Μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στα 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων
Επαιτεία
Το εμπόριο ζητιάνων στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος
Τους αφαιρούσαν τα τεχνητά μέλη για να μην το σκάσουν
Ύδρευση
Σε 10 μέρες έτοιμος και ο δεύτερος αγωγός
Οδικό δίκτυο
Αγωγές για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη
Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»
Κονδύλι 100 εκατ. για τη «Βοήθεια στο σπίτι»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στις 15 Απριλίου δικάζεται ο Γκλέτσος
Ελεύθεροι τρεις
Εκπαίδευση
Αλλού οι φοιτητές, αλλού τα κονδύλια
Υγεία
Κανονικά, από χθες, το ΕΚΑΒ
ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης κατά κυβέρνησης για «Παπαγεωργίου»
Δικαίωση για διοικητές νοσοκομείων
Απρόθυμοι για διάλογο οι γιατροί
Διαφθορά στην Υγεία
Βρήκαν συνταγή για 3,5 εκατ. ευρώ
7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Μάχη κατά των μικροβίων
Σε θετική τροχιά η αντιμετώπιση του καπνίσματος
Διεθνής εκστρατεία για την κολπική μαρμαρυγή
Δελφικά Παραγγέλματα
Ελπίδα για 200 εκατ. γυναίκες με οστεοπόρωση
9η Ημερίδα Ευρωκλινικής Παίδων
Άλλες ειδήσεις
Δήμος και ΕΛ.ΑΣ. γκρέμισαν σπίτια μεταναστών
«Οχι, στη μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά»
Ανταλλαγή εισιτηρίων και στο Μετρό Συντάγματος
Εκδήλωση για τη ρύπανση στον Ευβοϊκό
Εκλεψαν ΤΝΤ από το Ναυτικό