Έντυπη Έκδοση

Η πρώτη και η τελευταία λέξη του Β. Αλεξάκη

Η αγωνία του δημιουργού για το πεπερασμένο της έμπνευσης είναι το ίδιο αρχετυπική με το θέμα του καινούργιου μυθιστορήματος του Βασίλη Αλεξάκη. Παρουσιάζοντας, χθες, την «Πρώτη λέξη» (Εξάντας), περιέγραψε το άγχος που πέρασε το 2007, όταν η ενθουσιώδης υποδοχή του μυθιστορήματός του, «μ.Χ», εν μέρει «δηλητηριαζόταν» από την εμμονή για τη σύλληψη μιας επόμενης ιδέας.

Ηρθε τελικά αιφνίδια και τον έκανε να χρίσει ξανά, όπως και στη «Μητρική Γλώσσα», μυθιστορηματικές του ηρωίδες τις λέξεις, αναζητώντας την πρώτη που συλλάβισε ποτέ άνθρωπος.

«Μου είναι απολύτως απαραίτητο να λέω ένα καινούργιο παραμύθι στον εαυτό μου. Διαφορετικά αισθάνομαι ότι περιφέρομαι ματαίως». Αναζητώντας τον επόμενο «πρόλογο», οδηγήθηκε στην πρώτη λέξη. Ποια να 'ταν;

Ο γλωσσολόγος Ζαν-Μαρί Ομπέρ τον διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλές σχετικές θεωρίες. Ακολούθησαν συναντήσεις με 50 γλωσσολόγους, νευροβιολόγους, παλαιοντολόγους και παιδοψυχιάτρους από Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Αργεντινή, Αγγλία και Ρουμανία. Η πολύμηνη έρευνα αποκάλυπτε γοητευτικές λεπτομέρειες. Κάποιες τον αφορούσαν άμεσα, όπως η επισήμανση του νευροβιολόγου Ζαν-Πιέρ Σονζέ ότι ενώ η μητρική γλώσσα εγγράφεται στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο, η ξένη εγγράφεται στο δεξί -όπως και η μουσική. Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις μακράς παραμονής σε ξένη χώρα, η αντίστοιχη γλώσσα «μετατοπίζεται» αριστερά!

Συνέλεξε κι άλλα. Πληροφορίες για τη νοηματική γλώσσα. Για τις γλώσσες που επιβιώνουν (6.000, οι περισσότερες, προφορικές) και τις μεγάλες συγγένειες μεταξύ τους. Γι' αυτό λέει πως «είναι απαράδεκτο να βλέπουμε τις γλώσσες σαν κλειστές χώρες. Ορισμένοι προσπαθούν να τις χρησιμοποιούν υπέρ εθνικιστικών ισχυρισμών, επιμένοντας ότι η γλώσσα τους μιλήθηκε πρώτη».

Τα στοιχεία έπρεπε να ενταχθούν σε ένα μυθοπλαστικό ιστό. Ο πρόσφατος τότε θάνατος του αδελφού του τον έκανε να συλλάβει τον Μιλτιάδη, καθηγητή συγκριτικής φιλολογίας στο Παρίσι που, πεθαίνοντας, «κληροδοτεί» στην αδελφή του την απορία του για την πρώτη λέξη.

Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και -για δεύτερη φορά μετά το «Τάλγκο»- ο αφηγητής είναι γυναίκα. Τελικά εντοπίζεται η πρώτη λέξη; Μνημονεύεται, πάντως, η τελευταία λέξη της ανθρωπότητας.

Η επόμενη λέξη του Αλεξάκη ίσως να αφορά τη σιωπή. Το σκέφτηκε όταν σ' έναν αγώνα στο περσινό «Μουντιάλ» 80.000 άνθρωποι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη ενός δολοφονημένου ποδοσφαιριστή. Και υπογραμμίζει ότι στα γαλλικά «Λέξη» (Mot) και «Βουβαμάρα» (Mutisme) έχουν την ίδια ρίζα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Ωδή στην ελληνικότητα της Μακεδονίας
Τετ α τετ με τον Χρυσό Αιώνα
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
190 συγγραφείς και νέοι σύμμαχοι
Λογοτεχνία
Η πρώτη και η τελευταία λέξη του Β. Αλεξάκη
Κόμικς
Σέξπιρ με στιλ μάνγκα
Νέες ταινίες
Αποκάλυψη τώρα!
Θέατρο
Υστερόγραφο από τον Δημήτρη Μαρωνίτη
Τηλεόραση
Ψηφιακός κάμπος
Προσλήψεις συμβασιούχων, επανακοστολόγηση προγραμμάτων