Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ψηφιακός κάμπος

Στον Θεσσαλικό κάμπο επεκτείνεται η ψηφιακή τηλεόραση από τις 27 Μαΐου και καθώς πρόκειται για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή η οποία λαμβάνει σήμα κυρίως από ένα κέντρο εκπομπής, το Δοβρούτσι, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων θα μείνει χωρίς αναλογικό σήμα.

Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν εξοπλιστούν κατάλληλα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Η Digea (δημιουργήθηκε από ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤ1, Alpha, Star, Alter, Σκάι, Μακεδονία) μετά τη Θράκη και τον Εβρο σχεδιάζει το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εγχείρημα, καθώς θα είναι ουσιαστικά το πρώτο switch of (οριστικό κλείσιμο αναλογικού σήματος) από το κέντρο εκπομπής στο Δοβρούτσι. Στις 27 Μαΐου, τρεις νομοί (Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας) θα σταματήσουν να λαμβάνουν αναλογικό σήμα από αυτό το κέντρο, καθώς πλέον θα εκπέμπεται ψηφιακό.

Πρόκειται για έναν πληθυσμό περίπου 430.000 κατοίκων εκ των οποίων πάνω από 300.000 ουσιαστικά υποχρεωτικά θα πρέπει να εξοπλιστούν κατάλληλα (αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση που τον διαθέτει ενσωματωμένο).

Και αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανόν μαζί με την Digea να κινηθεί και η ΕΡΤ. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που λαμβάνουν σήμα από το Δοβρούτσι θα πρέπει να συντονίσουν τα κανάλια του δέκτη τους στις συχνότητες 22 (482 MHz) και 29 (538 MHz), ενώ όσοι λαμβάνουν σήμα από άλλο κέντρο εκπομπής και θέλουν να παρακολουθούν ψηφιακά θα πρέπει να στρέψουν τις κεραίες τους προς το Δοβρούτσι.

Σε αυτό το εγχείρημα όμως θα δοκιμαστεί και η επικοινωνιακή πολιτική αλλά και το αν επιτέλους η Πολιτεία θα αναλάβει και τις ευθύνες της σε αυτόν τον τομέα, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της Digea και της ΕΙΤΗΣΕΕ Κ. Κιμπουρόπουλος. Γιατί αυτή τη φορά η μετάβαση αφορά τέσσερις μεγάλες πόλεις, δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις και η ενημέρωση των πολιτών είναι πιο περίπλοκη και μάλιστα σε μια περιοχή όπου σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν θα έχει εναλλακτικό τρόπο παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια του CEO της Digea Γ. Μαθιού: «Η ψηφιακή μετάβαση της κεντρικής Θεσσαλίας αποτελεί για εμάς ένα κρίσιμο και πολύ σημαντικό εγχείρημα, καθώς επηρεάζεται για πρώτη φορά τόσο μεγάλος αριθμός κατοίκων σε μία ευρεία γεωγραφική περιοχή.

»Εχοντας στόχο την ομαλή μετάβαση του κόσμου στην ψηφιακή τηλεόραση, η συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων -Digea, κρατική τηλεόραση, αρμόδια υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά.- καθώς και η ενεργή υποστήριξη της Πολιτείας κυρίως στην ενημέρωση των απομακρυσμένων περιοχών και αδύναμων κοινωνικών ομάδων για τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των τηλεθεατών που επηρεάζονται, θεωρείται πλέον απαραίτητη».

Με αυτήν τη μετάβαση υπολογίζεται ότι πληθυσμιακά θα καλύπτεται ψηφιακά περίπου το 70% της επικράτειας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό βλέπει και ψηφιακά. Η Digea θα είναι έτοιμη να δώσει τέτοιου τύπου στατιστικά στοιχεία γύρω στον Ιούνιο.

mpeg4 για όλους * Αχρηστοι οι παλιοί αποκωδικοποιητές

Εστω και με αρκετή χρονοκαθυστέρηση, καθώς θα έπρεπε να έχει αποσαφηνιστεί εδώ και μια τριετία, καθιερώνεται πλέον με εγκύκλιο της πολιτείας το σύστημα τηλεοπτικής ψηφιακής μετάδοσης (κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση) mpeg4.

Αυτό το σύστημα έχουν ακολουθήσει εξαρχής οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ενώ και η ΕΡΤ, που μέχρι στιγμής χρησιμοποιεί mpeg2, έχει αποφασιστεί να προχωρήσει σε αλλαγή του συστήματος ακολουθώντας το mpeg4. Κάτι που σημαίνει όμως ότι, προσεχώς, όσα νοικοκυριά είναι εξοπλισμένα με αποκωδικοποιητές mpeg2 θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα έξοδα, αφού θα πρέπει να τους αλλάξουν με mpeg4, καθώς το πρώτο σύστημα δεν μπορεί να αναλύσει το δεύτερο.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όσους έχουν αγοράσει τηλεόραση με ενσωματωμνένο αποκωδικοποιητή mpeg2. Εστω πάντως και με καθυστέρηση, η οποία μας κόστισε και κάτι παραπάνω, φαίνεται ότι χαράσσεται πλέον κάποια τεχνολογική σύγκλιση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
Προσλήψεις συμβασιούχων, επανακοστολόγηση προγραμμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Ωδή στην ελληνικότητα της Μακεδονίας
Τετ α τετ με τον Χρυσό Αιώνα
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
190 συγγραφείς και νέοι σύμμαχοι
Λογοτεχνία
Η πρώτη και η τελευταία λέξη του Β. Αλεξάκη
Κόμικς
Σέξπιρ με στιλ μάνγκα
Νέες ταινίες
Αποκάλυψη τώρα!
Θέατρο
Υστερόγραφο από τον Δημήτρη Μαρωνίτη
Τηλεόραση
Ψηφιακός κάμπος
Προσλήψεις συμβασιούχων, επανακοστολόγηση προγραμμάτων