Έντυπη Έκδοση

7η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διεθνής εκστρατεία για την κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα πρόβλημα υγείας που αυξάνει, επηρεάζοντας όχι μόνο τους ασθενείς που ζουν με αυτήν την πάθηση αλλά επίσης και τις οικογένειες και τα συστήματα υγείας, στις χώρες που ζουν. Παρ' όλα αυτά, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης και κατανόησης για τη σοβαρή αυτή πάθηση.

Από τις 22 Μαρτίου, η ηθοποιός Jane Seymour προσκαλεί το κοινό να ψηφίσει για τα προγράμματα που θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση για το σχετιζόμενο με την κολπική μαρμαρυγή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού παγκοσμίως και οδηγεί έως και σε 3 εκατομμύρια αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια πρωτοβουλία

Η Jane Seymour, που έχει και η ίδια ζήσει στο οικογενειακό της περιβάλλον τις τραγικές συνέπειες του εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, στηρίζει την εκστρατεία 1 Mission 1 Million - Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού, την πρώτη προσπάθεια στο είδος της για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο. Η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία θα παρέχει έως και 1 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων που θα αναδειχθούν από την ψηφοφορία του κοινού. Τα προγράμματα αποσκοπούν στην καταπολέμηση έως και 1 εκατομμυρίου εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή μέσω ενημερωτικών εκστρατειών. Η εκστρατεία υποστηρίζεται από περισσότερους από 40 οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο και χρηματοδοτείται από την Boehringer Ingelheim.

«Συμμετέχω στην εκστρατεία 1 Mission 1 Million - Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού για πολύ προσωπικούς λόγους. Η μητέρα μου έπασχε από ΚΜ και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε η Jane Seymour, πρέσβειρα της εκστρατείας. «Οποιοσδήποτε έχει χρειαστεί να παρέχει φροντίδα σε άτομο που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, γνωρίζει πόσο εξουθενωτικά και τρομακτικά μπορεί να είναι αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι απαραίτητη η ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό όσο περισσότερο γίνεται για την κολπική μαρμαρυγή και πώς αυτή σχετίζεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο».

Το κοινό μπορεί από τώρα να επιλέξει και να ψηφίσει μεταξύ 184 προγραμμάτων που έχουν κατατεθεί για την εκστρατεία 1 Mission 1 Million - Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού και έχουν υποβληθεί από ιδιώτες, ομάδες ασθενών, επαγγελματιών και κέντρα υγείας σε 36 χώρες. Κάθε υποβολή προϋποθέτει την παρουσίαση οποιασδήποτε προσέγγισης που θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την ΚΜ, είτε μέσω έρευνας, προγραμμάτων ελέγχου είτε μέσω δημιουργίας ομάδων ασθενών και ιστοσελίδων.

«Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία πολύ συνηθισμένη ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού με 1 στους 4 ενήλικες άνω των 40 ετών να εμφανίζει τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς πιθανόν να γνωρίζουμε κάποιον που πάσχει από αυτή την ασθένεια», δήλωσε η Trudie Lobban, υποστηρίκτρια της εκστρατείας και πρόεδρος της Atrial Fibrillation Association (AFA - Ενωση για την Κολπική Μαρμαρυγή).

«Είναι πολύ σημαντικό το κοινό να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία αυτή με στόχο την πρόληψη 1 εκατομμυρίου εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως και να κάνει τη διαφορά ψηφίζοντας τα αγαπημένα του προγράμματα ευαισθητοποίησης για την κολπική μαρμαρυγή στη διεύθυνση www. heartofstroke.gr.

Η AFA είναι ένας από τους διεθνείς υποστηρικτές της εκστρατείας και ελπίζουμε ότι το κοινό θα αποδειχτεί εξίσου ενθουσιώδες για αυτόν τον αξιόλογο σκοπό».

Ανάγκη για ενημέρωση

Η έρευνα «SPEAK about AF» για την κολπική μαρμαρυγή (Stroke Prevention Education, Awareness and Knowledge - Εκπαίδευση, Ευαισθητοποίηση και Γνώση γύρω από την Πρόληψη Εγκεφαλικών Επεισοδίων), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη έρευνα (πάνω από 3.700 συμμετέχοντες) που έχει διεξαχθεί μέχρι τώρα σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή και σε ιατρούς που αντιμετωπίζουν την πάθηση, αποκάλυψε ότι απαιτείται περισσότερη εκπαίδευση αναφορικά με τη σχέση της κολπικής μαρμαρυγής και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βασικά πορίσματα της έρευνας:

Η κολπική μαρμαρυγή έχει αρνητική συνέπεια στις ζωές των ατόμων με την πάθηση αυτή.

Ενώ οι ιατροί γνωρίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται. Είναι αναγκαίο να παρασχεθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή και να χρησιμοποιηθούν νέα κανάλια επικοινωνίας με τους πάσχοντες.

Με την πάροδο του χρόνου και με περισσότερη ενημέρωση, τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή αισθάνονται λιγότερη ανησυχία και ελέγχουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.speakAF.com

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να αποφευχθούν

«Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι βαριά και συχνά θανατηφόρα, αλλά το σημαντικό είναι πως σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν», δήλωσε ο καθηγητής Ariel Cohen, του νοσοκομείου Sainte-Antoine Hospital στο Παρίσι. «Ψηφίζοντας για τα προγράμματα που θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για το σχετιζόμενο με την κολπική μαρμαρυγή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το κοινό έχει την ευκαιρία να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Προτρέπω τον κόσμο να επισκεφθεί το www. heartofstroke.gr , όπου μπορεί να μάθει περισσότερα για την κολπική μαρμαρυγή και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, να διαβάσει τα προγράμματα και να ψηφίσει εκείνα που θεωρεί ότι είναι τα πιο κατάλληλα για να μειώσουν τις επιπτώσεις αυτής της νόσου».

Στην Ελλάδα, η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και υποστηρίζεται από ιατρικούς φορείς και ενώσεις ασθενών, όπως η Hellenic Cardiovascular Research Society, η Ελληνική Εταιρία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρία, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, η Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου, η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρδιοπαθών και η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, ενώ χρηματοδοτείται από την Boehringer Ingelheim.

Τώρα, το κοινό μπορεί να επισκεφτεί την ελληνική ιστοσελίδα της εκστρατείας www. heartofstroke.gr και να ψηφίσει τα αγαπημένα του ελληνικά προγράμματα: η χώρα μας συμμετέχει με 5 προγράμματα που υποβλήθηκαν από αναγνωρισμένους φορείς και επαγγελματίες υγείας με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής και του σχετιζόμενου με αυτή κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μαζί με τις περιγραφές των 184 προγραμμάτων, περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, προσφέροντας υποστήριξη και συμβουλές σε άτομα με την πάθηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: 7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Μάχη κατά των μικροβίων
Σε θετική τροχιά η αντιμετώπιση του καπνίσματος
Δελφικά Παραγγέλματα
Ελπίδα για 200 εκατ. γυναίκες με οστεοπόρωση
9η Ημερίδα Ευρωκλινικής Παίδων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δασικοί χάρτες
Ξεπαγώνουν τα πρόστιμα για 200.000 αυθαίρετα
«Χαρακτηρίζονται δασικές, περιοχές που κατοικούνται από το 17ο αιώνα»
Κερατέα
«Νέκρωσε η αγορά λόγω χωματερής»
Διαχείριση απορριμάτων
Επίτροπος Περιβάλλοντος: Εσχατη λύση οι ΧΥΤΑ
Μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στα 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων
Επαιτεία
Το εμπόριο ζητιάνων στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος
Τους αφαιρούσαν τα τεχνητά μέλη για να μην το σκάσουν
Ύδρευση
Σε 10 μέρες έτοιμος και ο δεύτερος αγωγός
Οδικό δίκτυο
Αγωγές για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη
Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»
Κονδύλι 100 εκατ. για τη «Βοήθεια στο σπίτι»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στις 15 Απριλίου δικάζεται ο Γκλέτσος
Ελεύθεροι τρεις
Εκπαίδευση
Αλλού οι φοιτητές, αλλού τα κονδύλια
Υγεία
Κανονικά, από χθες, το ΕΚΑΒ
ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης κατά κυβέρνησης για «Παπαγεωργίου»
Δικαίωση για διοικητές νοσοκομείων
Απρόθυμοι για διάλογο οι γιατροί
Διαφθορά στην Υγεία
Βρήκαν συνταγή για 3,5 εκατ. ευρώ
7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Μάχη κατά των μικροβίων
Σε θετική τροχιά η αντιμετώπιση του καπνίσματος
Διεθνής εκστρατεία για την κολπική μαρμαρυγή
Δελφικά Παραγγέλματα
Ελπίδα για 200 εκατ. γυναίκες με οστεοπόρωση
9η Ημερίδα Ευρωκλινικής Παίδων
Άλλες ειδήσεις
Δήμος και ΕΛ.ΑΣ. γκρέμισαν σπίτια μεταναστών
«Οχι, στη μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά»
Ανταλλαγή εισιτηρίων και στο Μετρό Συντάγματος
Εκδήλωση για τη ρύπανση στον Ευβοϊκό
Εκλεψαν ΤΝΤ από το Ναυτικό