Έντυπη Έκδοση

Ποντάρω μονάχα στο ακατόρθωτο

Οσα στοχάζομαι εξευγενίζονται από την ειρωνεία μιας απολαυστικής πραγματικότητας που αντίκειται σε κάθε μετριοπάθεια.

Ας ψάξουν αλλού για Ελπήνορες.

Τα μονότονα πάθη είναι παραθερισμοί εντός προθεσμίας. Οι καλοστημένες φράσεις προσχήματα μιας πεθαμένης τέχνης. Οι ολοκληρωμένες φράσεις, είναι το πρόσχημα της θεϊκής δύναμης.

Τα μούσκλια πάνω στα κεραμίδια του παραπήγματος σ' εκείνον τον περίβολο με τις κυδωνιές, σχηματίζουν τον παγκόσμιο χάρτη δίχως την αμερικανική ήπειρο. Ο ήλιος αστράφτει πάνω στη βανίλια που έχει σχηματίσει το χιόνι. Ενα σμήνος από ξανθές σκνίπες στροβιλίζεται λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος· άγνωστες ραδιουργίες με σκοπούς απόκρυφους, που μόνο τυχαία παρατηρούνται. Μου θυμίζουν τον Ρουσό σαν εξομολογείται.

Οσα συνοψίζονται σε απογοητεύσεις είναι παιχνίδια για τα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι ατρακτοειδείς φιγούρες των εσωτερικών σκανδάλων ζουν σε ξέφωτα που έχουν σχηματιστεί από τις παρακλήσεις για συγχώρεση.

Οι παρακαμπτήριες με τη χαμηλή βλάστηση οδηγούν όλες τους στην κεντρική, περιφερειακή λεωφόρο. Συνεχίζω το δρόμο μου προς την πόλη που αχνίζει σαν μια ζωντανή αφίσα του 2011.

Διαβάζω όχι παραπάνω από δέκα βιβλία το χρόνο και όχι λιγότερο από κανένα. Παραγγελίες με ταχυδρομική αντικαταβολή, δώρα (από εκείνους που με γνωρίζουν τόσο καλά ώστε κάθε φορά να με εκπλήσσουν), αγορές στα τοπικά βιβλιοπωλεία που έχουν αρχίσει πια να μοιάζουν με αντικατοπτρισμούς σε μια έρημη και δυσοίωνη άσφαλτο. «Κάπου γέρνουν λιγάκι σκονισμένα τα εξαιρετικά του Μπασλάρ», «Ναι, εκεί πέρα», «Είναι ό,τι πιο συγγενικό, όχι! αδελφικό», «Τυπωμένος ως δοκίμια». Τινάζω το τσιγάρο μου, που εντελώς καταχρηστικά μα με φιλειρηνικό πνεύμα καπνίζω εντός του καταστήματος, ενώ στα πόδια μου τρίβεται μια ριγωτή γάτα. Υπάρχει κάπου κρυμμένο ένα τασάκι που εμφανίζεται κάθε φορά που περνάω για να παραλάβω τα βιβλία που παράγγειλα. «Και ο Σεστόφ;», «Ω, ναι, μου τον έκανε δώρο πριν από καιρό ο φίλος μου ο Εκτορας».

Σκέφτομαι πως σ' αυτό το σημείο θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι· εσύ, που δεν ανήκεις στους οκνηρούς αναγνώστες. Κάν' το. Θα το εκτιμήσω δεόντως από την άλλη πλευρά.

Απ' όσα διάβασα μέχρι τώρα έχω αφαιρέσει τουλάχιστον χίλια βιβλία. Τα αφαίρεσα από μένα, μα και από σένα. Μια μετρημένη ελάττωση χαμού προς χάρη της τέχνης της γραφής που συγκαταλέγεται πια στα περιττά. Μα είμαι ξιπασμένος και τα λέω όλα αυτά; Ή κάποιος αναστατήρας; Κάποιος που δεν ενδείκνυται για καμιά δικαιολογία.

Εδώ παρατίθενται όλα τα προηγούμενα κείμενα. Ολα μετά το ξεπέρασμα. Κάνε την επιστροφή σου πράξη και ανασκουμπώσου στον μέλλοντα μιας καταρχήν άγνοιας.

Με λοιδορείς και πλαντάζεις κάτω από τις σόλες μου. Με παραπέμπεις μα έχεις χάσει το δρόμο σου. Οι αντιφάσεις της άκληρης ζωής σου ήσαν πάντοτε ασταθείς μα με ταπεραμέντο μιας έκδηλα αποκοιμισμένης φύσης. Με όλο το καμάρι που σε διέπει.

Ο οίκος μου, υποσκελίζοντας κάθε υπόνοια κοσμικής ευγένειας, παραμένει ανώριμος. Γι' αυτό μην παραπονιέσαι, μ' εκείνο το κατάστηθο συναίσθημα που δεν σ' αφήνει σε πραγματική ησυχία. Ξεχώρισε αυτό που σε καθόρισε σαν ήσουν αδύναμος απ' αυτό που σε καθόρισε σαν ήσουν δυνατός. Αν όχι, πρωτεύεις σε σχέση με μία συνθήκη που είναι απλώς επικαλούμενη. Κοντράρεσαι άψογα στο εφικτό. Μα στο εφικτό τίποτα απ' όσα πιστεύω δεν βρίσκω.

Ποντάρω μονάχα στο ακατόρθωτο.

Οι κραιπάλες είναι χρέη του πνεύματος. Για ό,τι έχει απομείνει στον ουρανό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Αλύτρωτες ψυχές
Πάλι για το θαύμα τής Λούλας Αναγνωστάκη
Από τις 4:00 στις 6:00
Θυμώνω εύκολα και τραγουδώ...
Αξίζει μεγαλύτερη προσοχή
Αφανής Αναγνώστης
Δυο-τρία πράγματα που έμαθα γι' αυτή
Κριτική βιβλίου
Η βελόνα και το πηγάδι
Το κλεμμένο παιδί
Μία Καρυάτις στο Δεκέμβρη του '44
Δεσποινίς ετών 60 με τα... τυχερά της
Η Αφρική του Μοράβια
Αποφεύγοντας την ομοιογενοποίηση του κειμένου
Με θέα το Σύμπαν
Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα τι είναι σωστό και τι λάθος;
Λαογραφίες, λαϊκοί πολιτισμοί, ταυτότητες
Προδημοσίευση
...Ιούς, Μανιούς, ίσως και Aqua Marina
Νερό
Άλλες ειδήσεις
Θεατρικό δρώμενο
22η έκθεση βιβλίου
Πολωνός ελαιοχρωματιστής
Περιοδικά
Ποντάρω μονάχα στο ακατόρθωτο