Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΗΡΞΑΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ-ΣΑΜΑΡΑΣ: ΨΑΧΝΕΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ-ΤΣΙΠΡΑΣ: ΘΕΑΤΡΟ

172 «ναι» με αλληλοκατηγορίες και διαγραφές

Με αποδυναμωμένη την κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, και τη Νέα Δημοκρατία να εισέρχεται σε βαθύτερη εσωκομματική κρίση, θεσμοθετήθηκε χθες στη Βουλή η «νέα τάξη πραγμάτων» με 172 ψήφους υπέρ, 121 κατά και τρία «παρών».

Το μνημόνιο για την ενεργοποίηση του συμφώνου στήριξης, που κατέθεσε με τη μορφή κατεπείγοντος νομοσχεδίου η κυβέρνηση, ψηφίστηκε ύστερα από πολύωρες δραματικές διαδικασίες τόσο στο επίπεδο της σκληρής σύγκρουσης των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, κυρίως δε ως προς τις πολιτικές εξελίξεις.

Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Δημαράς, η Σοφία Σακοράφα και ο Βασίλης Οικονόμου, ψήφισαν «παρών» θέτοντας αυτομάτως εαυτόν εκτός Κ.Ο., ενώ η επικύρωση της ουσίας του νομοσχεδίου από την Ντόρα Μπακογιάννη επιβεβαίωσε την «ανταρσία» της στην επίσημη πολιτική γραμμή της Ν.Δ., κοστίζοντάς της την έξοδο από το κόμμα.

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών προϊδέαζαν από νωρίς τόσο για τις αναμενόμενες όσο και για τις αιφνιδιαστικές εξελίξεις. Με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση -24 ώρες μετά το θάνατο τριών ανθρώπων να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα πεπραγμένα τους στην εξουσία, την Αριστερά ενισχυμένη από την προχθεσινή κινητοποίηση να καλεί σε συστράτευση και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να προτείνει ως διέξοδο οικουμενική κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, εμφορούμενος από τη φόρτιση των τελευταίων ημερών, επέλεξε από βήματος σκληρό ηγετικό προφίλ. Παρ' ότι αυτοκριτικός -«φταίξαμε όλοι όσοι κυβερνήσαμε την Ελλάδα»- εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκαλώντας ανοιχτά τον αρχηγό της να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της παράταξής του ως προς τη συμμετοχή της στο εθνικό συμφέρον.

Αναφέρθηκε στην πενταετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενος τους όρους «διαφθορά», «σπατάλη», «φοροδιαφυγή», «πλιάτσικο» -ζήσαμε το πιο σπάταλο πρόσωπο της εξουσίας, είπε- και αναζήτησε, ματαίως, τον πρώην πρωθυπουργό στις πτέρυγες της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Τον κρύβετε τον κ. Καραμανλή, κάποια στιγμή θα πρέπει να μας μιλήσει».

«Τι θα γίνει αν χρεοκοπήσει η χώρα, αν κηρύξει στάση πληρωμών; Τι θα γίνει όταν το κράτος δεν μπορεί να δώσει τίποτα;», ρώτησε, υποστηρίζοντας πως «πραγματικός πατριωτισμός είναι να κάνουμε το παν για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα».

Κορόνες Παπανδρέου - Σαμαρά στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου με δεκανίκια (λόγω εγχείρησης) προσήλθε η Ντόρα για να εξέλθει τελικά από τη Ν.Δ. Μεστός αντιπολιτευτικός λόγος από τον Τσίπρα, παραστατικός ο Καρατζαφέρης και καταγγελτική ομιλία από την Παπαρήγα Κορόνες Παπανδρέου - Σαμαρά στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου με δεκανίκια (λόγω εγχείρησης) προσήλθε η Ντόρα για να εξέλθει τελικά από τη Ν.Δ. Μεστός αντιπολιτευτικός λόγος από τον Τσίπρα, παραστατικός ο Καρατζαφέρης και καταγγελτική ομιλία από την Παπαρήγα «Τολμήστε να αναλάβετε τις ευθύνες και τις πράξεις σας», κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση. «Τα κοινοβούλια των άλλων κρατών στην Ευρώπη στηρίζουν τη βοήθεια στην Ελλάδα. Εμείς απέναντί τους τι λέμε; Δείχνουμε ότι υπάρχει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, κ. Σαμαρά; Υπήρξατε ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, είστε ανεύθυνοι και ως αντιπολίτευση». Σε αντιδιαστολή επανέλαβε τη δήλωσή του πως δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος: «Ως πρωθυπουργός αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και παίρνω τις αποφάσεις. Δεν με ενδιαφέρει εάν αυτή θα είναι η μοναδική μου θητεία», είπε, ενώ αντιμετώπισε την ειρωνεία μελών της Κ.Ο. της Ν.Δ. για την ικανότητα χειρισμού που διαθέτει στην ελληνική γλώσσα, υπενθυμίζοντας οργισμένος την οικογενειακή του ιστορία.

«Με την απόφασή σας από τη μία κλείνετε το μάτι στους πιστωτές και από την άλλη στους ψηφοφόρους», κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου, αποδίδοντας διπλή σκοπιμότητα στη στάση της Ν.Δ. «Να ξέρετε ότι αν έχετε και τα δύο μάτια κλειστά πηγαίνετε στα τυφλά».

«Ψάχνετε για συνενόχους στην καταστροφή και εμείς συνένοχοί σας δεν θα γίνουμε», αντέτεινε στον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, παρότι εξέφρασε την έκπληξή του για «την πρωτόγνωρη όξυνση που εμπεριείχε η ομιλία του πρωθυπουργού», σήκωσε το γάντι, υπενθυμίζοντας με τη σειρά του τα μελανά σημεία των διακυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Αποδίδοντας την ευθύνη για την κρίσιμη συγκυρία ακέραιη στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ένα πρόβλημα χρέους και το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού».

Ο Αντ. Σαμαράς δεν άφησε αναπάντητη την αιχμή του πρωθυπουργού για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών χωρών. «Τα άλλα κοινοβούλια ψηφίζουν βοήθεια στην Ελλάδα. Τα κοινοβούλια ψηφίζουν φάρμακο, όχι τη δοσολογία του, εσείς ψηφίζετε τη δοσολογία που σκοπεύει να σκοτώσει τον ασθενή».

Βέβαιη για την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού στήριξης εμφανίστηκε και η Αλέκα Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις νομοθετούν με στόχο «την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου». Κατήγγειλε εξάλλου το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ για συστράτευση, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να παρεμποδίσει τη δράση του κόμματός της. «Αυτό δεν θα το πετύχετε, μην το ονειρεύεστε. Αυτή τη δημοκρατία δεν τη σεβόμαστε. Θα την επιβάλει ο λαός, όχι το ΚΚΕ».

Στο οικείο ύφος του, ο Γ. Καρατζαφέρης επιχειρώντας να δικαιολογήσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου παρομοίασε εαυτόν με τη σύζυγο του επιχειρηματία Παναγόπουλου, η οποία πήγε τα λύτρα στους απαγωγείς του άντρα της.

Χαρακτηρίζοντας «θέατρο» την αντιπαράθεση Παπανδρέου - Σαμαρά, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μεταξύ τους συναγωνισμό στο ποιος έκλεψε και καταχράστηκε περισσότερο τη χώρα. «Ο ένας με τις κουρτίνες στα υπουργεία και το Βατοπέδι (σ.σ. για τον πρωθυπουργό), ο άλλος με τον Μαυράκη και το Χρηματιστήριο. Κανείς όμως δεν θυμήθηκε την Ολυμπιάδα και τη Siemens;», αναρωτήθηκε, διαπιστώνοντας πως «και οι δύο σήμερα απέδειξαν ότι εκπροσωπούν επάξια το απαξιωμένο πολιτικό σκηνικό που καταρρέει». Καταλήγοντας, απηύθυνε κάλεσμα στους διαφωνούντες κυβερνητικούς «να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους και τον κόσμο που ζητάει διέξοδο». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Βουλή
Σχετικά θέματα: Ψήφιση μνημονίου
Παρασκήνια τακτικισμών
Ανεξάρτητη βουλευτής η Ντόρα, μετά την αναμενόμενη διαγραφή
Ντόρα: Δεν προτείνει τίποτα ο Σαμαράς, κάνει ό,τι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ
Βολές Φλωρίδη κατά Κατσέλη
Απώλειες στην Κοιν. Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, βαρύ κλίμα στη βάση
Τι υποστηρίζουν οι 3 βουλευτές
Για το ίδιο θέμα
Παρασκήνια τακτικισμών
Ανεξάρτητη βουλευτής η Ντόρα, μετά την αναμενόμενη διαγραφή
Ντόρα: Δεν προτείνει τίποτα ο Σαμαράς, κάνει ό,τι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ
Βολές Φλωρίδη κατά Κατσέλη
Απώλειες στην Κοιν. Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, βαρύ κλίμα στη βάση
Τι υποστηρίζουν οι 3 βουλευτές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ψήφιση μνημονίου
172 «ναι» με αλληλοκατηγορίες και διαγραφές
Παρασκήνια τακτικισμών
Ανεξάρτητη βουλευτής η Ντόρα, μετά την αναμενόμενη διαγραφή
Ντόρα: Δεν προτείνει τίποτα ο Σαμαράς, κάνει ό,τι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ
Βολές Φλωρίδη κατά Κατσέλη
Απώλειες στην Κοιν. Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, βαρύ κλίμα στη βάση
Τι υποστηρίζουν οι 3 βουλευτές
Βουλευτές
Ζητούν «πόθεν έσχες» για όλους
Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής
«Εργασιακό μεσαίωνα φέρνει το νομοσχέδιο»
Ευρωπαϊκή Ενωση
Γαλλογερμανικός ζυγός εποπτείας σε ευρωζώνη
Στήριξη Ελλάδας
Με ανατροπές το γερμανικό «ναι»
Μέτρα λιτότητας
«Οι σύγχρονοι άθλοι του Ηρακλή»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Ερντογάν
Γαλλία
Αγωνία στο Παρίσι για Ελλάδα - ευρώ
ΟΤΕ
Εισαγγελέας: Παραπομπή για Βουρλούμη και άλλους 3
ΚΝΕ
Αρχίζει το 10ο συνέδριο της ΚΝΕ
Άλλες ειδήσεις
Κύμα φυγής από τις Εν. Δυνάμεις, αγγίζουν τους 1.000 οι παραιτηθέντες!
Ανησυχεί η Ιερά Σύνοδος αλλά κατανοεί και την κυβέρνηση
ΚΚΕ(μ-λ): Δίκαιη η οργή του λαού, επιστρατεύτηκαν προβοκάτορες
Ματαιώνεται η επίσκεψη του Προέδρου
Επανόρθωση
Τρεις απόψεις στον ΣΥΝ για το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Οικολόγοι: Πόθεν έσχες για όλους και επιστροφή των χρημάτων