Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΕΤΡΕΨΕ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Ανεξάρτητη βουλευτής η Ντόρα, μετά την αναμενόμενη διαγραφή

Εκτός Ν.Δ. η Ντόρα Μπακογιάννη, με απόφαση Σαμαρά, από χθες. Η διαγραφή της, και μάλιστα ανήμερα των γενεθλίων της -χθες έκλεισε τα 56- θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου».

Αποφασισμένη να επιμείνει στη θέση της για υπερψήφιση του μνημονίου ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, γνωρίζοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας Αποφασισμένη να επιμείνει στη θέση της για υπερψήφιση του μνημονίου ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, γνωρίζοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας Οι υπογραφές θα έμπαιναν, το ερώτημα ήταν το πότε. Οι αιτίες έχουν βαθιές ρίζες. Τους χωρίζουν η βεντέτα σαμαρικών και μητσοτακικών του '93 αλλά και ιδεολογικά θέματα.

Τα σύννεφα της διάσπασης εμφανίστηκαν πλέον πάνω από τη Ρηγίλλης. Το μέλλον θα δείξει αν ο Α. Σαμαράς θα καταφέρει η «νέα Ν.Δ.», που θέλει να φτιάξει, να αναπτύξει δυναμική προοπτικής εξουσίας ή θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση.

Τίτλοι τέλους

Οι τίτλοι τέλους μπήκαν με την (τυπική) απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ., υπό τον Γ. Τραγάκη, η οποία αποδέχθηκε το σκεπτικό Σαμαρά ότι συντρέχουν λόγοι οριστικής διαγραφής της από το κόμμα, διότι παραβίασε την κομματική πειθαρχία (ψηφίζοντας υπέρ των μέτρων), αλλά και για τα όσα δήλωσε μετά την απόφαση του προέδρου για τη διαγραφή της από την Κ.Ο. (άφησε αιχμές κ.λπ.).

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα παραμείνει στη Βουλή ως ανεξάρτητη βουλευτής. Η Ρηγίλλης δεν της ζήτησε, χθες τουλάχιστον, να αφήσει και τη βουλευτική της έδρα. Πολιτικοί της φίλοι είπαν στην «Ε» ότι θα συνεχίσει να μιλά πολιτικά για όλα τα μεγάλα θέματα. Δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος (προφανώς επί του παρόντος), διότι εκτιμά ότι η κρίση που περνάει η χώρα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια «ούτε για μικροπολιτικές λογικές ούτε για προσεγγίσεις προσωπικού χαρακτήρα».

Για κανένα στέλεχος της Ν.Δ. -και όχι μόνο- δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η εξέλιξη. Η Ντόρα Μπακογιάννη αλλεπάλληλες φορές είχε εκφράσει είτε αντίθεση είτε ενόχληση για δηλώσεις, αποφάσεις και κινήσεις του Α. Σαμαρά. Η τελευταία κόντρα τους ήταν όταν εκείνη αρνήθηκε να προσέλθει στην Κεντρική Επιτροπή που θα περνούσε τις προτάσεις Σαμαρά για οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα, με κάποιες από τις οποίες η ίδια διαφωνούσε. Τότε, ο πρόεδρος της έστειλε τελεσίγραφο διαγραφής. Διαφοροποιήθηκε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. και σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ. Εκείνος ήταν εναντίον και εκείνη υποστήριζε πως δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε.

Από την επομένη της προεδρικής κούρσας όλα έδειχναν ότι ήταν δυσβάσταχτη η συμβίωσή τους. Η αφορμή δόθηκε με τη στάση της Ν.Δ. στην ψηφοφορία για τα μέτρα. Η Ντόρα είπε στον Σαμαρά πως έπρεπε να το υπερψηφίσει επί της αρχής, στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης. Το ίδιο βράδυ εκείνος ανακοίνωσε πως «το καταψηφίζουμε».

Χθες, πηγαίνοντας στη Βουλή, και οι δύο πλευρές γνώριζαν ότι ήταν θέμα ωρών η διαγραφή της Ντόρας. Ο Α. Σαμαράς είχε δώσει ρητή εντολή για «κομματική πειθαρχία», την οποία ήξερε ότι η πρώην υπουργός δεν θα ακολουθούσε. Ηταν προετοιμασμένος και για τις αντιδράσεις του: επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο για τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και άμεση σύγκληση του πειθαρχικού συμβουλίου για τη διαγραφή της και από το κόμμα, όπως και έγινε.

Οσο για την Ντόρα Μπακογιάννη, επίσης ήταν αποφασισμένη να επιμείνει στην πολιτική της θέση και είχε προεξοφλήσει και τη διαγραφή της. Οι στενοί της συνεργάτες (Δ. Ζαφειριάδης και Γ. Οικονόμου) είχαν ετοιμάσει από το πρωί την τρισέλιδη δήλωσή της.

Συσκέψεις

Είχαν προηγηθεί συσκέψεις με βουλευτές στο γραφείο της στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Εκεί μπήκε το θέμα κατά πόσο θα έπρεπε να υπερψηφίσουν και εκείνοι τα μέτρα, αφού διαφωνούσαν με την καταψήφιση. Ο Θ. Γιαννόπουλος είχε κάνει σχετική δήλωση στα ΜΜΕ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση. Ο Κ. Χατζηδάκης εκτιμούσε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης επιβάλλει επίδειξη υπευθυνότητας και στοιχειώδους συναίνεσης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη τούς απάντησε ότι θα έπρεπε να ακολουθήσουν την κομματική πειθαρχία. Δεν θα έπρεπε αυτή τη στιγμή της μεγάλης κρίσης που περνά η χώρα η Ν.Δ. να έρχεται στο επίκεντρο, με ένα εσωκομματικό θέμα, όπως τους είπε. «Μα, είναι ενάντια στη συνείδησή μου αυτό που μου ζητάς να κάνω», φέρεται να της είπε πρώην υπουργός. Τελικά, όλοι καταψήφισαν τα μέτρα. Προχθές το βράδυ, συνεργάτες της επικοινώνησαν με στελέχη της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια τα οποία είχαν πρωτοστατήσει στη μάχη που έδωσε διεκδικώντας την προεδρία της Ν.Δ. «Δεν πάει άλλο», τους έλεγαν και τους προετοίμαζαν για την «ηρωική» έξοδό της.

* Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Ελση Παπαδημητρίου αλλά δεν διαγράφτηκε διότι οι εξηγήσεις που έδωσε στον Κ. Τασούλα κρίθηκαν επαρκείς. Είπε ότι έλειπε σε ιδιωτικό ταξίδι αλλά τάσσεται με τη γραμμή του προέδρου της Ν.Δ.

* Για «πράξη γενναιότητας» από πλευράς της κ. Μπακογιάννη και για «ακρωτηριασμό» της παράταξης από την απόφαση διαγραφής της έκανε λόγο με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων της Ν.Δ. Γ. Βούρβαχης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Ψήφιση μνημονίου
172 «ναι» με αλληλοκατηγορίες και διαγραφές
Παρασκήνια τακτικισμών
Ντόρα: Δεν προτείνει τίποτα ο Σαμαράς, κάνει ό,τι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ
Βολές Φλωρίδη κατά Κατσέλη
Απώλειες στην Κοιν. Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, βαρύ κλίμα στη βάση
Τι υποστηρίζουν οι 3 βουλευτές
Για το ίδιο θέμα
172 «ναι» με αλληλοκατηγορίες και διαγραφές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ψήφιση μνημονίου
172 «ναι» με αλληλοκατηγορίες και διαγραφές
Παρασκήνια τακτικισμών
Ανεξάρτητη βουλευτής η Ντόρα, μετά την αναμενόμενη διαγραφή
Ντόρα: Δεν προτείνει τίποτα ο Σαμαράς, κάνει ό,τι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ
Βολές Φλωρίδη κατά Κατσέλη
Απώλειες στην Κοιν. Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, βαρύ κλίμα στη βάση
Τι υποστηρίζουν οι 3 βουλευτές
Βουλευτές
Ζητούν «πόθεν έσχες» για όλους
Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής
«Εργασιακό μεσαίωνα φέρνει το νομοσχέδιο»
Ευρωπαϊκή Ενωση
Γαλλογερμανικός ζυγός εποπτείας σε ευρωζώνη
Στήριξη Ελλάδας
Με ανατροπές το γερμανικό «ναι»
Μέτρα λιτότητας
«Οι σύγχρονοι άθλοι του Ηρακλή»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Ερντογάν
Γαλλία
Αγωνία στο Παρίσι για Ελλάδα - ευρώ
ΟΤΕ
Εισαγγελέας: Παραπομπή για Βουρλούμη και άλλους 3
ΚΝΕ
Αρχίζει το 10ο συνέδριο της ΚΝΕ
Άλλες ειδήσεις
Κύμα φυγής από τις Εν. Δυνάμεις, αγγίζουν τους 1.000 οι παραιτηθέντες!
Ανησυχεί η Ιερά Σύνοδος αλλά κατανοεί και την κυβέρνηση
ΚΚΕ(μ-λ): Δίκαιη η οργή του λαού, επιστρατεύτηκαν προβοκάτορες
Ματαιώνεται η επίσκεψη του Προέδρου
Επανόρθωση
Τρεις απόψεις στον ΣΥΝ για το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Οικολόγοι: Πόθεν έσχες για όλους και επιστροφή των χρημάτων