Έντυπη Έκδοση

«ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ» ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Εργασιακό μεσαίωνα φέρνει το νομοσχέδιο»

Προσβολή της αρχής του κοινωνικού κράτους και του κοινωνικού δικαιώματος στην εργασία συνιστά η κατάργηση του κατώτατου ορίου αποδοχών, ενώ οι συμβάσεις μαθητείας μάς γυρίζουν στον εργασιακό μεσαίωνα με καθεστώτα εκμετάλλευσης ανέργων.

Συνταρακτικές είναι οι επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς τις αλλαγές που επέρχονται στις εργασιακές σχέσεις με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή. Αλλαγές «αντισυνταγματικές», που καταλύουν εργασιακές σχέσεις και ενισχύουν φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τέσσερις είναι οι κρίσιμες παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας:

1 Η κατάργηση του γενικού κατώτατου ορίου αποδοχών ερμηνεύεται ως «προσβολή της αρχής του κοινωνικού κράτους και του κοινωνικού δικαιώματος στην εργασία», το οποίο κατοχυρώνεται με το άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος.

Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων δεν συνοδεύεται και από όριο ως προς την απόκλιση των όρων μεταξύ κλαδικών και γενικών συλλογικών συμβάσεων. Ελλείψει αυτού, παραμένει ανοιχτό το αν «παρέχεται η δυνατότητα να οριστεί με μια τέτοια συλλογική σύμβαση οποιοδήποτε ύψος αμοιβής και να παραπεμφθεί το ζήτημα του κατώτατου μισθού αποκλειστικώς στον συσχετισμό δυνάμεων, χωρίς, δηλαδή, οποιαδήποτε προστατευτική παρέμβαση της Πολιτείας».

2 Ενισχύεται η εκμετάλλευση των ανέργων, με συνεχείς συμβάσεις μαθητείας από τη μία επιχείρηση στην άλλη. Μια σύμβαση μαθητείας ανέργων ΟΑΕΔ μέχρι 24 ετών «μπορεί να συναφθεί από τον ίδιο άνεργο μόνο μία φορά ή και περισσότερες και με τον ίδιο ή με άλλον εργοδότη», επισημαίνει η Επιστημονική Επιτροπή.

3 Δεν προβλέπεται η υποχρέωση απασχόλησης του εργαζομένου για κάποιο χρονικό διάστημα, μετά τη λήξη του χρόνου κατά τον οποίον καταβάλλονται οι χαμηλότερες αποδοχές. Ετσι, «κάθε εργοδότης μπορεί, μετά τη λήξη της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, να συνάψει νέα αντίστοιχη σύμβαση προσλαμβάνοντας άλλον άνεργο ή νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας και απασχολώντας τον και πάλι για ένα χρονικό διάστημα με τις αναλογικά χαμηλότερες αποδοχές», κρίνει η επιτροπή.

4 Η ασαφής διάκριση ορίων μεταξύ μετάθεσης (μεταβολή δημόσιας αρχής) και μετακίνησης (παραμένει εντός δημόσιας αρχής και επέρχεται απλή μεταβολή οργανικής μονάδας) δημοσίων υπαλλήλων ενέχει τον κίνδυνο καταστρατήγησης της συνταγματικής εγγύησης στην πράξη.

Με δύο αλλαγές που κατατέθηκαν χθες τη νύχτα στο νομοσχέδιο επανακαθορισμού των δώρων-επιδόματος, ορίζεται ότι το όριο του 60ού έτους για την καταβολή τους δεν ισχύει για συντάξεις λόγω θανάτου συζύγου. Με την έτερη αλλαγή δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31/12/2010 και για στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Απασχόληση και ανεργία
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ψήφιση μνημονίου
172 «ναι» με αλληλοκατηγορίες και διαγραφές
Παρασκήνια τακτικισμών
Ανεξάρτητη βουλευτής η Ντόρα, μετά την αναμενόμενη διαγραφή
Ντόρα: Δεν προτείνει τίποτα ο Σαμαράς, κάνει ό,τι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ
Βολές Φλωρίδη κατά Κατσέλη
Απώλειες στην Κοιν. Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, βαρύ κλίμα στη βάση
Τι υποστηρίζουν οι 3 βουλευτές
Βουλευτές
Ζητούν «πόθεν έσχες» για όλους
Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής
«Εργασιακό μεσαίωνα φέρνει το νομοσχέδιο»
Ευρωπαϊκή Ενωση
Γαλλογερμανικός ζυγός εποπτείας σε ευρωζώνη
Στήριξη Ελλάδας
Με ανατροπές το γερμανικό «ναι»
Μέτρα λιτότητας
«Οι σύγχρονοι άθλοι του Ηρακλή»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Ερντογάν
Γαλλία
Αγωνία στο Παρίσι για Ελλάδα - ευρώ
ΟΤΕ
Εισαγγελέας: Παραπομπή για Βουρλούμη και άλλους 3
ΚΝΕ
Αρχίζει το 10ο συνέδριο της ΚΝΕ
Άλλες ειδήσεις
Κύμα φυγής από τις Εν. Δυνάμεις, αγγίζουν τους 1.000 οι παραιτηθέντες!
Ανησυχεί η Ιερά Σύνοδος αλλά κατανοεί και την κυβέρνηση
ΚΚΕ(μ-λ): Δίκαιη η οργή του λαού, επιστρατεύτηκαν προβοκάτορες
Ματαιώνεται η επίσκεψη του Προέδρου
Επανόρθωση
Τρεις απόψεις στον ΣΥΝ για το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Οικολόγοι: Πόθεν έσχες για όλους και επιστροφή των χρημάτων