Έντυπη Έκδοση

Η κυρία Μερτζάνη

Εργο της Μαργαρίτας Μπακοπούλου
Η Μαρία Στασινοπούλου, με σπουδές Ιστορίας και Αρχαιολογίας, αφού εργάστηκε ως καθηγήτρια στη μέση εκπαίδευση επί είκοσι εννέα συναπτά έτη, αποφάσισε να βγει στη σύνταξη, έχοντας μόλις καβατζάρει τα πενήντα. Δηλαδή, σε μια μάχιμη και άκρως παραγωγική ηλικία.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Ενα βιβλίο για τις προδομένες γυναίκες Οδηγός επιβίωσης μετά τον χωρισμό
   Η Μαριέττα Πεπελάση είναι ποιήτρια και ψυχολόγος. Σε αυτό το βιβλίο τσέπης θα βρουν όλοι οι προδομένοι και πονεμένοι του κόσμου τούτου παρηγοριά, αφού μέσα από τις αφηγήσεις των παρατημένων-χωρισμένων-ματαιωμένων-σπαραγμένων γυναικών μιλάει ένας αόρατος δάσκαλος σοφίας, σαν αυτούς που συναντάς λέει στο Θιβέτ ή στην κορυφή του Αθωνα, τον Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Παναγίας.
  • ...ποτέ χωρίς πόνο
   «Οταν είσαι παιδί, κάθε χρόνο γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Αυτό σε γενικές γραμμές συμβαίνει το φθινόπωρο, όταν αφήνεις πίσω την παραζάλη και τον λήθαργο των καλοκαιρινών διακοπών. Για πολύ καιρό το παρελθόν σου γλιστράει και φεύγει από τη μνήμη σου εύκολα...
  • Πέντε διαφορετικά βιβλία Η Ευρώπη, οι διεθνείς σχέσεις, το δημογραφικό, η προσφυγιά και το λαϊκό σινεμά
   Ο πανεπιστημιακός καθηγητής και συγγραφέας Νίκος Κοτζιάς, παλιό στέλεχος της Αριστεράς, έχει πολλές περγαμηνές και τίτλους που παραθέτει στα δύο «αυτιά» του βιβλίου του.
  • Το καινούργιο βιβλίο του Γιώργου Κακουλίδη Με το διαρκές εργαλείο της φυγής
   Ο συγγραφέας έχει μια ειδωλολατρική σχέση με το μολύβι του. Σε αυτό το -σχεδόν φετίχ- αντικείμενο προσεύχεται, αυτό προσπαθεί να ακολουθήσει, σε αυτό πασχίζει να μοιάσει. Είναι μια σχέση ιεροσύνης, αλλοπρόσαλλης αγιότητας, προσηλωμένη με ευλάβεια στα κελεύσματα μιας ξυσμένης μύτης.
  • Δύο βιβλία για μοναχικές συνομιλίες Το έτερον ίχνος του Λόγου
   Στο Μόναχο, στις 19 Ιανουαρίου του 2004, έλαβε χώρα μια σχεδόν «μυστική» συνομιλία, και μόλις 30 άνθρωποι την παρακολούθησαν. Τα πρόσωπα αυτού του διαλόγου ήταν ο γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας και ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, μετέπειτα πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', και το θέμα της συνομιλίας τους, τα προπολιτικά θεμέλια του εκκοσμικευμένου δυτικού κόσμου.
  • Αναφορά στην ποίηση
   Είναι εδώ και έξι χρόνια που εξαιτίας ενός βαρέος εγκεφαλικού ο ποιητής Ν. Φωκάς, 83 χρόνων, σήμερα, μένει καθηλωμένος στο κρεβάτι χωρίς να μπορεί να μιλήσει ή να κινηθεί χωρίς υποστήριξη. Δεν πρόλαβε να χαρεί καλά καλά ούτε τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιητικών του απάντων Ποιητικές συλλογές (εκδ. Υψιλον/βιβλία 2002). Παρ' όλα αυτά ακολούθησαν έκτοτε και άλλα βιβλία του, η συλλογή δοκιμίων Με θάμβος και κρίση με δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (2004) και Ελεύθερο θέμα, πεζοποιήματα (2005) - και τα δύο εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας.
  • Το μεθυσμένο πέρασμα του Μπέντζαμιν από την Μασσαλία
   Ενα βιβλίο για το χασίς, που φωτίζει περισσότερο τις θετικές του επιδράσεις και όχι τη μακροχρόνια επιβάρυνση της υγείας μας από κάτι που ξεφεύγει απ' το πλαίσιο του πειραματικού και μπαίνει σ' εκείνο της έξης. Η επιλεκτική αναφορά στις θετικότερες συνειδησιακές και αισθητηριακές ταλαντώσεις των επιδράσεων μέσω της ναρκωτικής μέθης γίνεται ακριβώς γιατί, όπως ορίζεται από τους συγγραφείς, τα κείμενα είναι πειραματικές καταγραφές και όχι οι εξομολογήσεις μερικών συστηματικών χρηστών της συγκεκριμένης ουσίας.
 • Συνέντευξη

  • Ραντεβού με τον «Ελευθερουδάκη» στο 11 της Πανεπιστημίου
   Το όνομα Ελευθερουδάκης έχει συνδεθεί όσο λίγα με τον χώρο του βιβλίου. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1898 και μέχρι σήμερα είναι σταθερή και αξιόπιστη. Υπηρετεί και προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό γνώση και ψυχαγωγία. Σε λίγες μέρες το κεντρικό βιβλιοπωλείο μετακομίζει. Σταθερά στην Πανεπιστημίου, αλλά όχι στον αριθμό 17 όπου ήταν μέχρι τώρα, από το 1995. Στον αριθμό 11 θα είναι το νέο σημείο αναφοράς. Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της «Ελευθερουδάκης Α.Ε.», Γιώργος Σιδέρης, μίλησε στη Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων γι' αυτό το μεγάλο βήμα.
 • Αίγυπτος

  • Ταξίδι στην επαναστατημένη χώρα Αίγυπτος - Ενας ωραίος λαός
   Χαίρομαι! Χαίρομαι απέραντα. Οχι γιατί «Νίκησε ο λαός»! Ετσι, γενικά. Αλλά γιατί νίκησε Αυτός ο λαός!

   Ο λαός ο αιγυπτιακός.
 • Αντί προλόγοι στο θέμα

  • Το Επέκεινα στην Τέχνη... στη Ζωή... 6-24 Μαΐου στην Αθήνα - Η Βιβλιοθήκη είναι χορηγός επικοινωνίας Ανοιχτή επιστολή* στο φίλο μου τον Γκότφριντ Βίλχελμ
   Κυρίες και κύριοι «Ας είμαστε ρεαλιστές: να ζητάμε το αδύνατον» Μάης '68 Γιατί υπάρχει το Κάτι και όχι το Τίποτα, αναρωτήθηκε ο φίλος μου ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς, σε κάποια μας συνάντηση.
 • Λογοτεχνία

  • Λου Αντρέας - Σαλομέ (1861-1937) 150 χρόνια από τη γέννησή της
   Στις 12 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη γέννηση της Λου Αντρέας-Σαλομέ (Lou Antreas-Salome), μιας από τις ευφυέστερες γυναίκες στην ιστορία του γερμανικού πνεύματος.
 • Η τρίτη ανάγνωση

  • Ο εξάδελφος Πονς
   Από τότε που ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, είναι μοιραίο να ζούμε σε μια διαρκή μπαλζακική εποχή.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Η επιστροφή του Οδυσσέα
   Εδώ και αρκετούς μήνες ο ελληνικός λαός ονειρεύεται την επιστροφή του στις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν πριν από 18 περίπου μήνες.
  • Keith Richards Το «κακό παιδί» των Rolling Stones
   Αρκετοί μουσικοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του '40 κατάφεραν να παραμείνουν στην επικαιρότητα μέχρι τις μέρες μας και να σπάσουν μια παράδοση που ήθελε αυτούς που ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με το ροκ στη δεκαετία του '60 να είναι πια εκτός μόδας.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Η επισκέπτρια
   Η Βαλμίρα παντρεύτηκε δυο φορές και χώρισε και τις δυο, γιατί κάνει για δέκα άντρες. Με τον πρώτο, τον Αλβανό, έκανε τρία παιδιά, δυο αγόρια δίδυμα κι ένα κορίτσι, τον δεύτερο, τον Ελληνα, τον έστειλε στη μάνα του πριν ξεραθεί το στεφάνι. Η κόρη είναι παντρεμένη στην Αλβανία, πάει και τη βλέπει συχνά.