Έντυπη Έκδοση

Τι άλλο απομένει να γίνει

Για μια θέση στον ήλιο

Στους εξωτερικούς χώρους του ΝΜΑ υπάρχουν θέσεις για 26 όλα κι όλα Ι.Χ. Χίλια τετραγωνικά από τα υπόγειά του που προορίζονταν για πάρκινγκ θα μετατραπούν σε αρχαιολογικές αποθήκες τελικά. Πώς θα ρυθμιστεί η μαζική προσέλευση των τουριστικών πούλμαν, πώς θα... χαλιναγωγηθούν οι εκπομπές των καυσαερίων, πώς δεν θα επαναληφθεί κι εδώ η εικόνα που παρατηρείται στο πάρκινγκ του «Διονύσου», απέναντι από την είσοδο της Ακρόπολης; Για την ώρα, προβλέπεται προσωρινή στάθμευση των λεωφορείων στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου και... αποπομπή τους στην παραλία μέχρι την ώρα παραλαβής των επισκεπτών.

Αχ, τα διατηρητέα

Το πιο πολυσυζητημένο «αγκάθι» τα τελευταία χρόνια σχετικά με το νέο μουσείο, η απόφαση για την κατεδάφιση των ακινήτων επί της Αρεοπαγίτου ώστε να είναι απρόσκοπτη η θέα προς την Ακρόπολη από το εσωτερικό του, εξακολουθεί να διχάζει. Επιτρέπεται το κράτος να χαρακτηρίζει και ν' αποχαρακτηρίζει ως διατηρητέα κάποια κτίρια; Ο Αντώνης Σαμαράς μόλις πρότεινε μια σολομώντεια λύση: τη μεταφορά των διατηρητέων όψεων των επίμαχων πολυκατοικιών λίγα μέτρα παρακάτω. Μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσουν οι ιδιοκτήτες.

Οι μουσειολόγοι στο ράφι

Πώς γίνεται πρώτα να στήνονται τα εκθέματα ενός μουσείου κι έπειτα να εγκρίνεται αρμοδίως η μουσειολογική του μελέτη; Και πώς ένα τόσο πρωτοπόρο μουσείο όπως το ΝΜΑ δεν ζήτησε τη συνδρομή ειδικευμένων στη μουσειολογία επιστημόνων; Κι όμως συνέβη. Κι όλες οι ενστάσεις που εκφράστηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο - για την πληθώρα και τον όγκο των εσωτερικών κιόνων, για τα εκμαγεία της ζωφόρου, για την τοποθέτηση της τελευταίας στο ύψος του ματιού ή για τον «πλημμελή φωτισμό» - φαίνεται πως κατατέθηκαν για την τιμή των όπλων και μόνο.

Και μετά τον Περικλή;

Η ιστορική διαδρομή της Ακρόπολης έχει άφθονες όψεις. Τον 6ο αιώνα, για παράδειγμα, ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία της Σοφίας του Θεού, τον δωδέκατο αιώνα ήταν μια λαμπρή εκκλησία με πρωτοψάλτες και αρχιδιακόνους, ενώ επί τουρκοκρατίας ήταν τζαμί.

Οι μόνιμες συλλογές ωστόσο του ΝΜΑ πριμοδοτούν την κλασική εποχή, και μόνο μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις του θα παρουσιάζονται ευρήματα από τη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο της Ακρόπολης. Ηταν κάτι που θεωρήθηκε αυτονόητο εξαρχής. «Το αντίθετο θα άγγιζε το ανώτατο όριο του ευνουχισμού», όπως το έθεσε ο Δ. Παντερμαλής, προς απογοήτευση όσων ήλπιζαν ότι το νέο μουσείο θ' αναδείκνυε κάθε σχετική μαρτυρία του παρελθόντος.

Η αποκοπή από τον αρχαιολογικό χώρο

Το νομικό καθεστώς που διέπει το μουσείο βρήκε αντίθετο τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, υπό το φόβο ότι ανοίγει η κερκόπορτα για την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα και των υπόλοιπων μεγάλων κρατικών μουσείων, και υπό την καχυποψία ότι το Νέο Μουσείο τής Ακρόπολης θα εξελιχθεί σε «επιχείρηση» λιγότερο συνδεδεμένη με την επιστημονική έρευνα και περισσότερο με τον πολιτιστικό τουρισμό. Οι αντιρρήσεις του ΣΕΑ πάντως, σ' ένα σημείο συναντήθηκαν μ' εκείνες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων: στη διοικητική αποσύνδεση του μουσείου από την Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων. Τα κινητά και τα ακίνητα μνημεία της Ακρόπολης, είπαν, συνιστούν ένα ενιαίο ιστορικό και πολιτισμικό σύνολο και η διάσπασή του συνιστά επιστημονικό αναχρονισμό.

Μερικοί ζαλίζονται...

Η πιο πρόσφατη καταγγελία σχετικά με το ΝΜΑ ήρθε από ομάδα αρχιτεκτόνων, που με αναφορά τους στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, πέρα από την ετεροχρονισμένη μουσειολογική μελέτη, μιλούν και για κατασκευαστικές αστοχίες στο γυάλινο δάπεδο του προθαλάμου της αίθουσας του Παρθενώνα, ικανές να προκαλέσουν στους επισκέπτες από ιλίγγους μέχρι αίσθημα πανικού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Σχετικά θέματα: Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Η Ιστορία σε καινούριο σπίτι
Σταρ που αντέχουν στο χρόνο
Ενα μουσείο, πολλά οφέλη
Στης Ακρόπολης τα μέρη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
2η Μπιενάλε της Αθήνας
Ι am in heaven
Βιβλίο
«Η αρχιτεκτονική θέλει καρδιά»
Σατανικοί γρίφοι
Εκθεση γλυπτικής
Ενας μουσικός εικαστικός
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής
Η μουσική γιορτάζει
Θέατρο
Ενα «κανόνι» με πολλά θύματα
Κινηματογράφος
Με διπλή ταυτότητα
Λορίνα Μακένιτ
Η κυρία σφυρίζει κέλτικα
Μουσική
Εναλλακτικά, στο Gagarin
Ο συνθέτης των αντιθέσεων
Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Η Ιστορία σε καινούριο σπίτι
Σταρ που αντέχουν στο χρόνο
Ενα μουσείο, πολλά οφέλη
Τι άλλο απομένει να γίνει
Στης Ακρόπολης τα μέρη
Συνέντευξη Αλέξ Ολέ
Ομήρων Οδύσσεια
Συνέντευξη Βασ. Παπαβασιλείου
«Ξορκίστε τον εισαγγελέα μέσα σας»
Συνέντευξη Σοφί Ντελιλά
Soul woman
Συνέντευξη με την «Ορχήστρα της πλατείας Βιτόριο»
Οταν οι μετανάστες τραγουδούν Μότσαρτ
Φεστιβάλ Synch
Τρεις μέρες με νέες τάσεις