Έντυπη Έκδοση

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΟΡΔΑΜΛΗΣ (Δημιουργός της εταιρείας Πρίσμα Ηλεκτρονικά)

Συνταγή επιτυχίας στο χώρο της τεχνολογίας

Η «ΤΡΕΛΑ» για τους υπολογιστές οδήγησε τον 25χρονο ηλεκτρολόγο- μηχανικό Χρήστο Γιορδαμλή (με σπουδές στη Διοίκηση και τα Οικονομικά στο London School of Economics) να δημιουργήσει το 1991 μαζί με τον πατέρα του, Γιώργο, τη μικρή εμπορική εταιρεία Prisma Ηλεκτρονικά.

Ο Χρ. Γιορδαμλής (δεξιά), με τον Ντέιβιντ Μπάρνεν, υπεύθυνο για τα ηλεκτρονικά μέτρα του επιταχυντή. Ο Χρ. Γιορδαμλής (δεξιά), με τον Ντέιβιντ Μπάρνεν, υπεύθυνο για τα ηλεκτρονικά μέτρα του επιταχυντή. Η εταιρεία «γεννήθηκε» με αρχικό κεφάλαιο 2 εκατ. δρχ. (5.800 ευρώ περίπου) σε έναν ιδιόκτητο χώρο 100 τ.μ. της οικογένειας στην Αλεξανδρούπολη. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα κατάστημα πώλησης ειδών και υπηρεσιών πληροφορικής: υπολογιστές, περιφερειακά, σέρβις, προγράμματα. Ενα τυπικό παράδειγμα «μίνι μάρκετ» πληροφορικής στην ελληνική περιφέρεια.

Με τζίρο 9 εκατ. δρχ. (26.300 ευρώ περίπου) τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η μικρή οικογενειακή επιχείρηση αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς και είδε τα οικονομικά της μεγέθη να διπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο.

Η «μετάλλαξή» της σε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας άρχισε το 1995. Τότε αξιοποίησε τον επενδυτικό νόμο, εξασφάλισε επιδότηση και επένδυση σε δύο τομείς: ενίσχυσε τον τομέα πληροφορικής (συναρμολόγηση υπολογιστών και συστημάτων) και δημιούργησε υποδομές για την παραγωγή ηλεκτρονικών στη βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Απέκτησε νέες εγκαταστάσεις και έφερε στην Ελλάδα μία από τις πρώτες γραμμές παραγωγής με τη χρήση ρομπότ.

Ο νέος τομέας ηλεκτρονικών της εταιρείας είχε τη δυνατότητα να συναρμολογεί πολύπλοκα ηλεκτρονικά κυκλώματα υψηλής ποιότητας, αφού τα ρομπότ μπορούσαν να τοποθετούν εξαρτήματα που απείχαν μεταξύ τους λιγότερο από 0,4 χιλιοστά, με απόλυτη ακρίβεια.

Η δημιουργία της βιομηχανικής περιοχής της Αλεξανδρούπολης βοήθησε την εταιρεία να βρει πελάτες κυριολεκτικά στην πόρτα της, από τις εταιρείες που εγκαταστάθηκαν εκεί. Ταυτόχρονα, γίνονταν συνεχείς αναβαθμίσεις και επεκτάσεις της γραμμής παραγωγής και η Prisma άρχισε να παίρνει δουλειές και από το Δημόσιο (νομαρχίες, δήμοι, νοσοκομεία, πανεπιστήμια).

Το 2004, όμως, ερχόμενη αντιμέτωπη με τα κινεζικά προϊόντα, η εταιρεία αλλάζει κατεύθυνση: Εγκαταλείπει σταδιακά τη συναρμολόγηση υπολογιστών και στρέφεται στη δημιουργία προγραμμάτων (λογισμικό) και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία. Κυρίως, αρχίζει να προσφέρει στους πελάτες της ολοκληρωμένα πακέτα: Σχεδιάζει λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους, τους βοηθάει να επιλέξουν συστήματα υπολογιστών από την ελεύθερη αγορά και τους υποστηρίζει ώστε να εντάσσουν την τεχνολογία στις εταιρείες τους.

«Η αγορά πληροφορικής είναι χωρισμένη στα δύο: από τη μια αυτοί που απλώς μεταπωλούν και από την άλλη εκείνοι οι οποίοι δίνουν προστιθέμενη αξία και βοηθούν τους πελάτες να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες στο σπίτι και την επιχείρησή τους», λέει ο Χρ. Γιορδαμλής.

Ο ίδιος θεωρεί ότι «η δημιουργία προστιθέμενης αξίας αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση. Εχει μεγάλη σημασία πόση προστιθέμενη αξία θα φέρει κανείς στη χώρα αφού οι περισσότερες πρώτες ύλες προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. Δεν μπορείς να αποφύγεις τα προϊόντα της Κίνας. Είναι διαφορετικό, όμως, να φέρνεις πηνία και πυκνωτές και διαφορετικό να χρησιμοποιείς Κινέζους για να τα συναρμολογήσουν ή ακόμα και να μεταφέρουν το τελικό προϊόν μέχρι τον πελάτη».

Πόσος χώρος, όμως, υπάρχει για να αναπτυχθούν επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα; «Στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να αναπτυχθεί ο τομέας υψηλής τεχνολογίας. Ομως, πολλές φιλόδοξες προσπάθειες δεν καταφέρνουν να ευοδωθούν λόγω μικρού μεγέθους και οικονομικών αδυναμιών. Στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες πολλών ελλήνων μηχανικών να προωθήσουν στη διεθνή αγορά πρωτοποριακές ιδέες και προϊόντα. Ομως, εξαφανίζονταν μόλις εμφανιζόταν στην αγορά κάποιος μεγάλος με παρόμοιο προϊόν. Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι η συνέχεια. Κι εκεί ακριβώς η πολιτεία πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις που αξίζουν. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για την πολιτεία. Αλλωστε αυτό κάνουν πολλές χώρες της Ε.Ε.».

Η Prisma βάσισε την ανάπτυξή της στη γνώριμη αγορά των επιχειρήσεων της Θράκης, αλλά αυτό δεν έφτανε. Ετσι, για να επιβιώσει μακροπρόθεσμα, προσανατολίστηκε στην αξιοποίηση οποιουδήποτε πράγματος θα τη συνέδεε με ξένες αγορές και πελάτες. «Δεν είχαμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε μεγάλα ποσά για μάρκετινγκ προκειμένου να διεισδύσουμε σε ξένες αγορές. Ετσι, επιδιώξαμε να αξιοποιήσουμε κάθε οργανωμένη προσπάθεια που γινόταν από την πολιτεία ώστε να γίνουμε εξωστρεφείς.

Από το 2005, η Prisma εντάχθηκε σε προγράμματα της Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, με σκοπό να αναπτύξει δικά της προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2008 και το αποτέλεσμα ήταν μεταξύ άλλων η δημιουργία ηλεκτρονικών πινακίδων που μπορούν να χρησιμοποιλύνται για διαφημιστικούς σκοπούς ή για προβολή μηνυμάτων και ασύρματους πολυαισθητήρες.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με το κέντρο πυρηνικών ερευνών «Δημόκριτος» και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με στόχο να παράγει πολύπλοκο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που ερπόκειτο να χρησιμοποιηθεί στο πιο φιλόδοξο διεθνές πείραμα. Πρόκειται για τον επιταχυντή (CMS) που έχει κατασκευαστεί στην Ελβετία. Η Prisma κατασκεύασε 5.500 ηλεκτρονικά κυκλώματα και 120.000 «συλλέκτες» πληροφοριών για ένα από τα πλέον κρίσιμα τμήματα του επιταχυντή σωματιδίων. Βραβεύτηκε, μάλιστα, με το χρυσό βραβείο από το CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών).

Η πορεία

Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΕΒΕ (Prisma Electronics) ξεκίνησε το 1991 ως ένα μικρό κατάστημα πώλησης ειδών πληροφορικής (κυρίως υπολογιστών) στην ακριτική Αλεξανδρούπολη.

Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, με τζίρο 3,8 εκατ.ευρώ το 2008. Επενδύει κάθε χρόνο το 15% του τζίρου σε έρευνα και απασχολεί 44 τεχνικούς και στελέχη από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, μεταξύ των οποίων οκτώ ερευνητές.

Πρόσφατα κατασκεύασε μερικές χιλιάδες από τα πιο πολύπλοκα κυκλώματα που χρησιμοποιούνται στο μεγαλύτερο διεθνές επιστημονικό πείραμα του κόσμου, το Cern (ο γνωστός επιταχυντής που βρίσκεται στην Ελβετία) και μόλις τον περασμένο Μάρτιο απέσπασε το χρυσό βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Ταυτόχρονα παράγει πρωτοποριακά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Το πιο πρόσφατο είναι ένας διαδραστικός «ξεναγός» για μουσεία, που θεωρείται μοναδικός στο είδος του παγκοσμίως.

Ενα μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα

Ενα από τα πρωτοποριακά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που ανέπτυξε η Prisma, αξιοποιώντας προγράμματα της γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, είναι το Xenagos.

Πρόκειται για ένα διαδραστικό σύστημα ξενάγησης για μουσεία, μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως. Πρακτικά δημιουργείται ένα ασύρματο δίκτυο στο μουσείο, το κάθε έκθεμα αποκτά μια ηλεκτρονική «ετικέτα» όπως το barcode που έχουν τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ και δημιουργείται μια βάση δεδμένων με κείμενα, εικόνες, βίντεο και ήχο για όλα όσα αφορούν τα εκθέματα και κάθε άλλο στοιχείο που σχετίζεται με αυτά. Ο επισκέπτης αξιοποιεί το σύστημα παίρνοντας έναν υπολογιστή παλάμης (PDA) κατά την είσοδο στο μουσείο, είτε μέσω έξυπνων κινητών ή φορητών υπολογιστών. Οταν ο επισκέπτης του μουσείου φθάνει σε κάποιο έκθεμα που τον ενδιαφέρει, ο υπολογιστής παλάμης διαβάζει την ηλεκτρονική «ετικέτα» του εκθέματος και ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μια σύντομη περιγραφή με κείμενο, ήχο ή βίντεο ή μια λεπτομερή παρουσίαση, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει πρόσθετες πληροφορίες μέσω του Ιντερνετ.

Ηδη με αυτό το προϊόν η Prisma έχει κερδίσει το τελευταίο διάστημα τρεις διαγωνισμούς της Κοινωνίας της Πληροφορίας για να εγκαταστήσει το σύστημα στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρτας και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Λέσβου στο απολιθωμένο δάσος, ενώ βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαϊκά μουσεία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κτηματαγορά
Η ανάκαμψη αργεί, αλλά οι τιμές στα ύψη
Η Βουλή έκλεισε και έμειναν οι εκκρεμότητες
Για εξόφληση οφειλών τα νέα στεγαστικά
Πιο ακριβό το ένσημο από το μεροκάματο
Κυβερνητικά μέτρα για μείωση του ελλείμματος
Τι ελπίζει η κυβέρνηση, τι φοβάται η Κομισιόν
Δημοσιονομικά στοιχεία
Οι εισαγωγές κρύβουν την ύφεση
Στοιχεία Κομισιόν
Πληγές, χρέη-ανεργία
Δανεισμός Δημοσίου
Κόστισαν ακριβά οι χειρισμοί τους
Συνέντευξη: Δρ. Μάρτιν Φέλσταϊν
«Μην αυξήσετε τους φόρους»
Αγορές εμπορευμάτων
Στήνεται νέα φούσκα
Αερομεταφορές
Νέα τάξη πραγμάτων και στους ελληνικούς αιθέρες
Ακρίβεια
Ακαμψία και μεσάζοντες πνίγουν το λιανεμπόριο
Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας
Στα χαρτιά έχει μείνει η πράσινη ανάπτυξη
Αποτελέσματα α' τριμήνου 2009
Ευνοημένοι οι ισχυροί, δοκιμάζονται οι μικροί
Αυτοκινητοβιομηχανία
Φιλί της ζωής για την Opel
G.Μ.: Ο δρόμος μετά την πτώχευση
Ξεκίνησε αδέκαρος, έγινε μεγιστάνας
Διεθνείς Αγορές
Διχασμένοι οι αναλυτές
Παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον
Επιδοτήσεις
Ψαρεύουν ψήφους στο παρά πέντε
Ποια προγράμματα χρηματοδότησης «τρέχουν»
Επιχειρήσεις
Συνταγή επιτυχίας στο χώρο της τεχνολογίας
Επιχειρηματικά "ανοίγματα"
Ψάχνουν διαμάντια στη λάσπη
Κυνηγά ευκαιρίες ο ΟΠΑΠ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αποπληθωρισμός εν όψει
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Χρησμοί Τρισέ για αύξηση των επιτοκίων
Καύσιμα
Μάχη ΕΛΛ.ΠΕ. και Motor Oil για τη Shell
Οδηγός καταθέσεων
Γκρίνια σε ώτα μη ακουόντων
Η ρευστότητα των τραπεζών βλάπτει τους πελάτες
Οικονομική κρίση και ευρωεκλογές
Οι ευρωκάλπες στη σκιά των προβλημάτων
Τα κράτη και τα μέτρα
Χρονοβόρες διαδικασίες για τους αδύνατους, μέτρα εξπρές για τους τραπεζίτες
Πώς αντέδρασε η Ε.Ε.
Ρουμανία
Σανίδα σωτηρίας το χρήμα του ΔΝΤ
Τεχνολογία
Τα κοπέλια του mobile marketing
Τηλεπικοινωνίες
Οξύνεται η σύγκρουση ΟΤΕ-παρόχων
Νέο σκηνικό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Διάθεση για ρίσκο στις αγορές
Άλλες ειδήσεις
Με άγριες διαθέσεις το νέο αφεντικό της Shell
Σύντομα