Έντυπη Έκδοση

Οι ευρωκάλπες στη σκιά των προβλημάτων

ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ στην τσέπη προσέρχονται στις κάλπες οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι, καθώς η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα προβλεπόμενα υψηλά ποσοστά αποχής θεωρούνται ήδη μία ένδειξη σιωπηλής διαμαρτυρίας, καθώς πολλοί ευρωπαίοι πολίτες εκτιμούν ότι δεν αξίζει τον κόπο να πάνε να ψηφίσουν ούτε καν για να διαμαρτυρηθούν.

Το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί πολίτες και κυβερνήσεις είναι η διεθνής οικονομική κρίση, για την οποία αρχικά οι ιθύνοντες της Ε.Ε. σφύριζαν αδιάφορα και τώρα τρέχουν και δεν φθάνουν... Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη παρουσίασε αρνητική ανάπτυξη 4,8% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι (σε ολόκληρη την Ε.Ε. η αρνητική ανάπτυξη ήταν 4,5%), με την άλλοτε ευρωπαϊκή ατμομηχανή, τη γερμανική οικονομία, να συρρικνώνεται κατά 6,9%.

Αρνητική ανάπτυξη

Οι προβλέψεις παραμένουν ζοφερές. Η ΕΚΤ κάνει λόγο στην τελευταία της έκθεση για αρνητική ανάπτυξη έως και 5,1% φέτος στην ευρωζώνη, ενώ η ίδια η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6%. Ακόμη και αν η οικονομία αρχίσει να παίρνει μπρος από το 2010, όπως ελπίζουν επίτροποι και πολιτικοί, η ύφεση θα έχει αφήσει πίσω της «κρανίου τόπο» όσον αφορά την απασχόληση και την ανεργία, ζητήματα που βιώνει καθημερινά ο μέσος πολίτης.

Τον Απρίλιο προστέθηκαν στην ευρωζώνη 396.000 νέοι άνεργοι σε σχέση με τον Μάρτιο, με το ποσοστό των ανέργων να φθάνει στο 9,2% ή τα 14,5 εκατ.. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. ξεπερνούν τα είκοσι εκατ. και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι έως το 2010 θα προστεθούν οκτώμισι εκατ. επιπλέον άνεργοι. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η ανεργία στην ευρωζώνη θα φθάσει στο 9,9% το 2009 και στο 11,5% το 2010.

Από τις επίσημες διαδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, που προσπάθησε ενόψει ευρωεκλογών να ευαισθητοποιήσει τα κόμματα εξουσίας όσον αφορά την «Κοινωνική Ευρώπη», μέχρι τα δεκάδες βίαια ξεσπάσματα δυσαρεστημένων εργατών, όπως στη Γαλλία με την ομηρία στελεχών επιχειρήσεων ή την πολιορκία της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο ArcelorMittal στην έδρα της στο Λουξεμβούργο, η κοινωνική δυσαρέσκεια σιγοβράζει. Ηδη πολλές βιομηχανίες, κυρίως στη Γερμανία, εφαρμόζουν εβδομάδα λιγότερων ωρών εργασίας, προς το παρόν με κρατική επιδότηση του μισθού, αποφεύγοντας τα χειρότερα. Παρ' όλα αυτά 300.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και στη Γερμανία από τον περασμένο Σεπτέμβριο που χρεοκόπησε η Lehman Brothers.

Η επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας προκαλεί μάλιστα πρόσθετα προβλήματα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα από την μια και από την άλλη, συνεχίζουν να ορκίζονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά επιστροφή από το 2010 στην πολιτική περιορισμού των ελλειμμάτων.

Χωρίς αύξηση της φορολογίας ή περιορισμού των κοινωνικών δαπανών (μέτρα αντιδημοφιλή που εντείνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια), η επιχείρηση μείωσης του ελλείμματος φαντάζει αδύνατη. Η Γερμανία για παράδειγμα, ο «κέρβερος» της δημοσιονομικής σταθερότητας, καλείται να αντιμετωπίσει την προβλεπόμενη μείωση φορολογικών εσόδων κατά 316 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια λόγω της ύφεσης.

Η μείωση των κοινωνικών δαπανών αποδυναμώνει το λεγόμενο «κοινωνικό δίκτυ» που διαθέτουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Χωρίς αυτό, η κατάσταση όσον αφορά την ανεργία και την ανέχεια θα ήταν ακόμη χειρότερη. Μία αύξηση στην φορολογία των επιχειρήσεων θα έκοβε ακόμη πιο πολύ την όρεξη για επενδύσεις, με τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ε.Ε. από επιχειρήσεις εκτός συνόρων της να έχουν μειωθεί κατά 57%, στα 173 δισ. ευρώ, το 2008 σε σχέση με πέρυσι.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από επιχειρήσεις εντός Ε.Ε. έχουν μειωθεί κατά 42%, μείωση που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την κατά 21% μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων διεθνώς το 2008, στα 1,4 τρισ. δολάρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωεκλογές
Σχετικά θέματα: Οικονομική κρίση και ευρωεκλογές
Τα κράτη και τα μέτρα
Χρονοβόρες διαδικασίες για τους αδύνατους, μέτρα εξπρές για τους τραπεζίτες
Πώς αντέδρασε η Ε.Ε.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κτηματαγορά
Η ανάκαμψη αργεί, αλλά οι τιμές στα ύψη
Η Βουλή έκλεισε και έμειναν οι εκκρεμότητες
Για εξόφληση οφειλών τα νέα στεγαστικά
Πιο ακριβό το ένσημο από το μεροκάματο
Κυβερνητικά μέτρα για μείωση του ελλείμματος
Τι ελπίζει η κυβέρνηση, τι φοβάται η Κομισιόν
Δημοσιονομικά στοιχεία
Οι εισαγωγές κρύβουν την ύφεση
Στοιχεία Κομισιόν
Πληγές, χρέη-ανεργία
Δανεισμός Δημοσίου
Κόστισαν ακριβά οι χειρισμοί τους
Συνέντευξη: Δρ. Μάρτιν Φέλσταϊν
«Μην αυξήσετε τους φόρους»
Αγορές εμπορευμάτων
Στήνεται νέα φούσκα
Αερομεταφορές
Νέα τάξη πραγμάτων και στους ελληνικούς αιθέρες
Ακρίβεια
Ακαμψία και μεσάζοντες πνίγουν το λιανεμπόριο
Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας
Στα χαρτιά έχει μείνει η πράσινη ανάπτυξη
Αποτελέσματα α' τριμήνου 2009
Ευνοημένοι οι ισχυροί, δοκιμάζονται οι μικροί
Αυτοκινητοβιομηχανία
Φιλί της ζωής για την Opel
G.Μ.: Ο δρόμος μετά την πτώχευση
Ξεκίνησε αδέκαρος, έγινε μεγιστάνας
Διεθνείς Αγορές
Διχασμένοι οι αναλυτές
Παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον
Επιδοτήσεις
Ψαρεύουν ψήφους στο παρά πέντε
Ποια προγράμματα χρηματοδότησης «τρέχουν»
Επιχειρήσεις
Συνταγή επιτυχίας στο χώρο της τεχνολογίας
Επιχειρηματικά "ανοίγματα"
Ψάχνουν διαμάντια στη λάσπη
Κυνηγά ευκαιρίες ο ΟΠΑΠ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αποπληθωρισμός εν όψει
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Χρησμοί Τρισέ για αύξηση των επιτοκίων
Καύσιμα
Μάχη ΕΛΛ.ΠΕ. και Motor Oil για τη Shell
Οδηγός καταθέσεων
Γκρίνια σε ώτα μη ακουόντων
Η ρευστότητα των τραπεζών βλάπτει τους πελάτες
Οικονομική κρίση και ευρωεκλογές
Οι ευρωκάλπες στη σκιά των προβλημάτων
Τα κράτη και τα μέτρα
Χρονοβόρες διαδικασίες για τους αδύνατους, μέτρα εξπρές για τους τραπεζίτες
Πώς αντέδρασε η Ε.Ε.
Ρουμανία
Σανίδα σωτηρίας το χρήμα του ΔΝΤ
Τεχνολογία
Τα κοπέλια του mobile marketing
Τηλεπικοινωνίες
Οξύνεται η σύγκρουση ΟΤΕ-παρόχων
Νέο σκηνικό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Διάθεση για ρίσκο στις αγορές
Άλλες ειδήσεις
Με άγριες διαθέσεις το νέο αφεντικό της Shell
Σύντομα