Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 07/06/2009
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 7 Ιουνίου 2009
Νέα τάξη πραγμάτων και στους ελληνικούς αιθέρες
ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ: Η MIG (ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΗ ΝΕΑ OLYMPIC AIR), Η AEGEAN AIRLINES ΚΑΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΡΕΣΤΗ
ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ τριών «πόλων» στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού με τη συμμετοχή ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων οδηγούν οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά αερομεταφορών.
Οι διαγωνισμοί για τις 28 επιδοτούμενες αεροπορικές γραμμές, τις άδειες επίγειας εξυπηρέτησης (hand line) στα 38 περιφερειακά αεροδρόμια (η δημοσίευση των προκηρύξεων αναμένεται να γίνει έως τις 10 Ιουνίου) και η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες, δημιουργούν μια νέα μεγάλη «πίτα» εκατοντάδων εκατ. ευρώ της οποίας σπεύδουν να διεκδικήσουν κομμάτι.
Οι διεργασίες πυροδοτούν ποικίλα σενάρια για επικείμενα ντιλ, για τα οποία έμπειρα στελέχη της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν βασίζονται σε ψυχρή επιχειρηματική λογική ή, απλώς, σε προσδοκίες.
* Η Olympic Air και η Aegean Airlines αποτελούν ούτως ή άλλως τους πυρήνες δύο ευρύτερων επιχειρηματικών «πόλων». Στον μεν πόλο της MIG του Α. Βγενόπουλου, η Olympic Air αποτελεί τον αεροπορικό βραχίονα ο οποίος πλαισιώνεται από τον ναυτιλιακό όμιλο Attica Group (τα πλοία «Blue Star Fer-ries» και «Superfast Ferries»). Η MIG ελέγχει και το Hilton Λευκωσίας και φέρεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ξενοδοχειακό κλάδο ώστε να προχωρήσει σε κινήσεις.
Τις επιδοτούμενες
* Ο δεύτερος πόλος με πυρήνα την Aegean Airlines περιλαμβάνει επιπλέον τις εταιρείες rent a car Hertz και Avis. Η Aegean ετοιμάζεται να διεκδικήσει και τις 28 επιδοτούμενες γραμμές (όπως και η Olympic Air).
* Σφήνα στους δύο ομίλους επιδιώκει να μπει ο επιχειρηματίας Β. Ρέστης, ο οποίος συζητά την εξαγορά του 51% της αεροπορικής εταιρείας HellasJet. Ο επιχειρηματίας ελέγχει από πέρυσι ποσοστό περί το 10% της κυπριακής Sea Star Capital (συμφερόντων Γ. Σ. Βαρδινογιάννη) μέσω της οποίας έχει μετοχική παρουσία στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways. Ο Β. Ρέστης είχε δημιουργήσει μια μικρή αεροπορική εταιρεία (First), την οποία, όμως, έκλεισε. Τώρα φέρεται να θέλει να χρησιμοποιήσει την HellasJet για να δημιουργήσει μια εταιρεία αντίστοιχου «προφίλ» με αυτό των Olympic Air και Aegean. Πρόθεσή του είναι να πραγματοποιεί δρομολόγια εντός Ελλάδας αλλά και σε γνωστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Στελέχη της αγοράς, ωστόσο, επαναφέρουν το ερώτημα πόσες αεροπορικές εταιρείες «αντέχει» η ελληνική αγορά. Μέχρι τώρα, επισημαίνουν, αποτελούσε ερώτημα αν θα αντέξουν στον μεταξύ τους ανταγωνισμό η Aegean με τη νέα Ολυμπιακή ή θα οδηγηθούν αναπόφευκτα σε συνεννόηση και επιλογή γραμμών προκειμένου να μην απειληθούν και οι δύο με κατάρρευση. Ενας τρίτος «παίκτης», λένε, περιπλέκει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι ισχύος και αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Τεστ για τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά θα αποτελέσει ο διαγωνισμός για τις 28 επιδοτούμενες γραμμές που αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιούνιο. Σ'αυτόν, αναμένεται να διεκδικήσουν μερίδια τουλάχιστον 4-5: Olympic Air, Aegean Airlines, Athens Airways, SkyExpress και ενδεχομένως HellasJet.