Έντυπη Έκδοση

Ψάχνουν διαμάντια στη λάσπη

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΑΓΟΡΩΝ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

ΑΝΑΠΟΔΑ έχουν αρχίσει να διαβάζουν την κρίση αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις. Καθώς αντικρίζουν κάποιες αχτίδες φωτός στον ορίζοντα αλλά και ορισμένους ανταγωνιστές τους να κλυδωνίζονται ή να καταρρέουν, βλέπουν ευκαιρίες να δημιουργούνται.

Οσες εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν χαμηλό δανεισμό και ισχυρά cash flows (εισροή χρήματος) ή ακόμη καλύτερα ρευστότητα, συγκεντρώνουν πιθανότητες να βγουν δυνατότερες από την σημερινή κρίση.

Σε ορυκτά, μεταλλουργίες, πλαστικά προϊόντα και λιανεμπόριο κάποιοι ανταγωνιστές των ελληνικών επιχειρήσεων σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη ήδη έχουν καταθέσει αιτήσεις πτώχευσης ή βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζές τους για αναχρηματοδότηση δανεισμού υπό σκληρούς όρους.

Από την άλλη πλευρά, και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ανοίγουν τις κάνουλες του δανεισμού. Ετσι, με την εταιρική κερδοφορία να μειώνεται και τις κεφαλαιοποιήσεις να παραμένουν (παρά την ανοδική αντίδραση) φθηνές, αν κάποιος ποντάρει για το τέλος της ύφεσης σε βάθος εξαμήνου οι ευκαιρίες είναι ήδη εδώ, σημειώνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. Βέβαια αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν τα χειρότερα πέρασαν ή έπονται.

«Η κρίση εκτός από προβλήματα», αναφέρει διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας, «δημιουργεί και σημαντικές ευκαιρίες, που όποιος έχει τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτεί θα βγει σίγουρα κερδισμένος την επόμενη μέρα...». Κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να τις διερευνήσουν. Κάποιες άλλες μετρούν ήδη κέρδη από την κρίση, καθώς είδαν ισχυρούς ανταγωνιστές τους να φεύγουν από τη μέση.

*Ο όμιλος Τιτάν έχει υιοθετήσει για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής επιθετική πολιτική πωλήσεων αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς του και χάνοντας κάτι από τα περιθώρια κέρδους του. Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία προετοιμάζεται για τα δύο νέα εργοστάσια που θα έχει σε λειτουργία από του χρόνου σε Αλβανία και Αίγυπτο, διευρύνοντας το πελατολόγιό της. Ετσι θα έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τα περιθώρια κέρδους της με την πρώτη ισχυρή τόνωση της ζήτησης τσιμέντου στην περιοχή.

*Στον ευρύτερο κλάδο των πλαστικών, τα προβλήματα της τουρκικής Verim Plastics ευνοούν την Πλαστικά Κρήτης. Η Πλαστικά Θράκης έχει εξαγοράσει ήδη εργοστάσιο της υπό εκκαθάριση πλέον αμερικανικής Propex, ενώ η Eurodrip κατάφερε να αυξήσει μερίδια αγοράς και κερδοφορία εις βάρος των ανταγωνιστών της.

*Στην «πλάτη της κρίσης» κινήθηκε κατά το α' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης. Η εταιρεία επωφελούμενη από την άνοδο του δολαρίου και την εξασθένηση ανταγωνιστών της πέτυχε να κερδίσει μερίδιο αγοράς, ξεστοκάροντας αποθέματα. Αξιοποιώντας την κατάρρευση της τουρκικής Verim Plastics η Πλαστικά Κρήτης κινήθηκε επιθετικά, κατακτώντας μερίδια αγοράς του τούρκου ανταγωνιστή της στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

*Η Eurodrip ήταν από τις λίγες εταιρείες που βελτίωσε σημαντικά τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης με ελαφρά μείωση πωλήσεων. Την ώρα που οι ισραηλινές εταιρείες του κλάδου (ηγέτιδες δυνάμεις) του, δοκιμάζονται, η ελληνική εταιρεία πέτυχε να διευρύνει τα περιθώρια κερδοφορίας της με πλεονέκτημα το ότι εστίασε σε μικρούς και μεσαίους πελάτες και όχι στα μεγάλα έργα.

*Υπάρχουν και οι περιπτώσεις εταιρειών που ετοιμάζονται αλλά ακόμα δεν έχουν εκδηλώσει τις επεκτακτικές τους κινήσεις.

Η απόφαση των εισηγμένων S&Β (της οικογένειας Κυριακόπουλου) και της Centric να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου αποτελεί μια μέση λύση. Τα λεφτά θα μπουν στα ταμεία των επιχειρήσεων και όταν κριθεί ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για εξαγορές. Η Centric το έχει ήδη δηλώσει, ενώ η S&Β το αφήνει εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό.

Από την άλλη υπάρχουν εταιρείες με μεγάλη ρευστότητα (ΟΠΑΠ) ή χαμηλό βαθμό δανειακής μόχλευσης (ΕΛΛ.ΠΕ.) οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους με αμυντικά χαρακτηριστικά και επομένως ο κίνδυνος από εξαγορές μειώνεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Επενδύσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρηματικά "ανοίγματα"
Κυνηγά ευκαιρίες ο ΟΠΑΠ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κτηματαγορά
Η ανάκαμψη αργεί, αλλά οι τιμές στα ύψη
Η Βουλή έκλεισε και έμειναν οι εκκρεμότητες
Για εξόφληση οφειλών τα νέα στεγαστικά
Πιο ακριβό το ένσημο από το μεροκάματο
Κυβερνητικά μέτρα για μείωση του ελλείμματος
Τι ελπίζει η κυβέρνηση, τι φοβάται η Κομισιόν
Δημοσιονομικά στοιχεία
Οι εισαγωγές κρύβουν την ύφεση
Στοιχεία Κομισιόν
Πληγές, χρέη-ανεργία
Δανεισμός Δημοσίου
Κόστισαν ακριβά οι χειρισμοί τους
Συνέντευξη: Δρ. Μάρτιν Φέλσταϊν
«Μην αυξήσετε τους φόρους»
Αγορές εμπορευμάτων
Στήνεται νέα φούσκα
Αερομεταφορές
Νέα τάξη πραγμάτων και στους ελληνικούς αιθέρες
Ακρίβεια
Ακαμψία και μεσάζοντες πνίγουν το λιανεμπόριο
Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας
Στα χαρτιά έχει μείνει η πράσινη ανάπτυξη
Αποτελέσματα α' τριμήνου 2009
Ευνοημένοι οι ισχυροί, δοκιμάζονται οι μικροί
Αυτοκινητοβιομηχανία
Φιλί της ζωής για την Opel
G.Μ.: Ο δρόμος μετά την πτώχευση
Ξεκίνησε αδέκαρος, έγινε μεγιστάνας
Διεθνείς Αγορές
Διχασμένοι οι αναλυτές
Παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον
Επιδοτήσεις
Ψαρεύουν ψήφους στο παρά πέντε
Ποια προγράμματα χρηματοδότησης «τρέχουν»
Επιχειρήσεις
Συνταγή επιτυχίας στο χώρο της τεχνολογίας
Επιχειρηματικά "ανοίγματα"
Ψάχνουν διαμάντια στη λάσπη
Κυνηγά ευκαιρίες ο ΟΠΑΠ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αποπληθωρισμός εν όψει
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Χρησμοί Τρισέ για αύξηση των επιτοκίων
Καύσιμα
Μάχη ΕΛΛ.ΠΕ. και Motor Oil για τη Shell
Οδηγός καταθέσεων
Γκρίνια σε ώτα μη ακουόντων
Η ρευστότητα των τραπεζών βλάπτει τους πελάτες
Οικονομική κρίση και ευρωεκλογές
Οι ευρωκάλπες στη σκιά των προβλημάτων
Τα κράτη και τα μέτρα
Χρονοβόρες διαδικασίες για τους αδύνατους, μέτρα εξπρές για τους τραπεζίτες
Πώς αντέδρασε η Ε.Ε.
Ρουμανία
Σανίδα σωτηρίας το χρήμα του ΔΝΤ
Τεχνολογία
Τα κοπέλια του mobile marketing
Τηλεπικοινωνίες
Οξύνεται η σύγκρουση ΟΤΕ-παρόχων
Νέο σκηνικό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Διάθεση για ρίσκο στις αγορές
Άλλες ειδήσεις
Με άγριες διαθέσεις το νέο αφεντικό της Shell
Σύντομα