Έντυπη Έκδοση

Ευνοημένοι οι ισχυροί, δοκιμάζονται οι μικροί

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2009 ΕΦΕΡΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΤΑ 50% ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ πρώτο τρίμηνο από το 2003 ήταν το φετινό, με τα εταιρικά κέρδη να υποχωρούν σχεδόν κατά 50% και τον αριθμό των ζημιογόνων επιχειρήσεων να προσεγγίζει τον αντίστοιχο των κερδοφόρων (130 και 148 αντίστοιχα).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ήταν καλύτερο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, περίοδος η οποία -προς το παρόν- αναδεικνύεται σε... «πάτο» από πλευράς αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι οι ζημιές των εισηγμένων είχαν υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.

Αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις αναστροφής σε ορισμένους τομείς που επηρεάζουν τη λειτουργία και τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, όπως το χρηματοοικονομικό κόστος, οι τιμές των πρώτων υλών, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, η ρευστότητα, η αξία των παγίων κ.ά., δεν αποκλείεται μέχρι τον Ιούνιο, οπότε ολοκληρώνεται το δεύτερο τρίμηνο, να παρουσιάσουν βελτίωση των μεγεθών τους. Προς το παρόν οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, μένει βέβαια να επαληθευτούν στη διάρκεια της καλοκαιρινής-τουριστικής περιόδου, τα αποτελέσματα της οποίας θα αρχίσουν να αποτυπώνονται το φθινόπωρο.

Προς το παρόν η κρίση ευνοεί τους ισχυρούς και φέρνει στα όρια των αντοχών τους τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Στο εμπόριο λόγου χάρη, έναν κλάδο που δοκιμάζεται από τη μείωση της ζήτησης, οι μεγάλοι φαίνεται να κρατούν ή ακόμη και να ενισχύουν το ρυθμό ανάπτυξης των εργασιών τους, κερδίζοντας μερίδια από τους ασθενέστερους. Την ίδια στιγμή, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας και τις επιπτώσεις από τη δραστηριότητά τους σε ευάλωτες ξένες αγορές. Η μείωση της συνολικής καθαρής κερδοφορίας των λιανεμπορικών επιχειρήσεων συγκρατήθηκε στο -5,7%, οι πωλήσεις αυξήθηκαν οριακά (1,8%), ενώ μικρότερη ήταν η μείωση των λειτουργικών κερδών (-2,6%).

Ωστόσο, η εικόνα των μεγάλων του κλάδου ήταν συγκριτικά καλύτερη. Ο όμιλος Φουρλή κατέγραψε αύξηση κερδοφορίας παρά την πτώση του τζίρου. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 5%, στα 152,95 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 4,891 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,4%. Ο κλάδος λιανικής οικιακού εξοπλισμού (ΙΚΕΑ) παρουσίασε άνοδο κύκλου εργασιών 11,2%, στα 69,26 εκατ. ευρώ, και υπερδιπλασιασμό κερδών, στα 8,98 εκατ. ευρώ. Η λιανική αθλητικών ειδών (Intersport), παρά τις ενισχυμένες πωλήσεις κατά 19,1% (17,90 εκατ. ευρώ), απέδωσε κέρδη μόλις 200 χιλ. ευρώ. Το σύνολο της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου (13,5 εκατ. ευρώ με αύξηση 11,9%) προέρχεται από τα ΙΚΕΑ. Μείωση πωλήσεων (-21,4% στα 65,78 εκατ. ευρώ) και ζημίες προ φόρων 1,53 εκατ. ευρώ είχε ο τομέας των ηλεκτρικών ειδών, με την αγορά της Ρουμανίας να αναδεικνύεται σε «βαρίδι» για τα μεγέθη κυρίως λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Οι υψηλές υποχρεώσεις

*Ενίσχυση μεγεθών παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο και η Folli Follie, μια από τις πλέον διεθνοποιημένες ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών έτρεξε με ρυθμό 11,4% και διαμορφώθηκε στα 210,86 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη διευρύνθηκαν κατά 7,8% στα 46,632 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 28,5% στα 24,9 εκατ. ευρώ. Βραχνάς παραμένουν ο υψηλές υποχρεώσεις που διατηρήθηκαν αμετάβλητες στα 967,3 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος πραγματοποιεί το 17% των πωλήσεων (2008) στην Ιαπωνία, το 45% στην υπόλοιπη Ασία, το 19% εντός της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ το υπόλοιπο αντιστοιχεί στις πωλήσεις των Duty Free.

*Ανθεκτικός στην κρίση αποδεικνύεται και ο όμιλος Jumbo. Στο 9μηνο ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση 15,9% και διαμορφώθηκε στα 356,6 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 10%, στα 99,3 εκατ. ευρώ. Με διψήφιο ρυθμό ανόδου (15,9%) έτρεξαν τα καθαρά κέρδη, φτάνοντας στα 68,056 εκατ. ευρώ. Ισχυρό πλεονέκτημα της εταιρείας, το πολύ υψηλό περιθώριο καθαρού κέρδους που αγγίζει το 20%.

*Στον αντίποδα, η ΑΒ Βασιλόπουλος, παρότι είχε αύξηση των πωλήσεών της κατά 10,9% στο πρώτο τρίμηνο (347,060 εκατ. ευρώ), παρουσίασε σημαντική κάμψη καθαρών κερδών κατά 72%, στα 2,149 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον όμιλο, η κερδοφορία επηρεάστηκε από την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, η οποία οφείλεται στην έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου, ύψους 80 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εξαγορών. Αυξημένο κατά 11,9% ήταν όμως το μεικτό κέρδος που ανήλθε σε 77,4 εκατ. ευρώ.

Η βιομηχανία

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν τα αποτελέσματα αρκετών βιομηχανικών ομίλων.

Στη μεταλλουργία, τη χειρότερη επίδοση εμφανίζει ο όμιλος Βιοχάλκο, καθώς μόνο μία από τις θυγατρικές (Σωλ. Κορίνθου, με 6,5 εκατ. ευρώ) είχε κερδοφόρο τρίμηνο. Συνολικά ο κύκλος εργασιών της Βιοχάλκο υποχώρησε στα 595 εκατ. ευρώ από 917 εκατ. πέρυσι (-35,1%), τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν 61% χαμηλότερα, στα 33 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος εμφάνισε ζημιές 10,783 εκατ. ευρώ από κέρδη 17 εκατ. ευρώ το 2008.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέση τιμή του χαλκού στο πρώτο τρίμηνο υποχώρησε στα 2.635 ευρώ ανά τόνο (-44% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008). Από τις επιμέρους θυγατρικές η Σιδενόρ κατέγραψε ζημιές 11,4 εκατ. ευρώ, η Χαλκόρ 2,08 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕΜ είχε ζημιά 3,15 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΛΒΑΛ ολοκλήρωσε το τρίμηνο με αρνητικό αποτέλεσμα ύψους 1,766 εκατ. ευρώ.

Με σημαντική κάμψη των καθαρών κερδών της ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης ο όμιλος της Coca Cola 3Ε. Οι πωλήσεις έμειναν σταθερές σε σχέση με πέρυσι, στα 1,37 δισ. ευρώ, ωστόσο τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 16%, στα 128,7 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται μόλις σε 1,9 εκατ. ευρώ, από 28,1 εκατ. ευρώ (-92,2 εκατ. ευρώ). Ο όμιλος προέβη σε απομείωση αξίας πάγιων στοιχείων συνολικού ύψους 15,8 εκατ. ευρώ λόγω των ζημιών που υπέστη το εργοστάσιο της κατά 66% θυγατρικής Nigerian Bottling Company.

Οι κατασκευαστικές

Η εικόνα κατάρρευσης που παρουσίασε ο κατασκευαστικός κλάδος δεν άγγιξε τους μεγάλους ομίλους.

Από τις 16 εισηγμένες οι τέσσερις έχουν αρνητικό περιθώριο κέρδους και άλλες έξι μικρότερο του 5%. Τις εντυπώσεις αλλά και τη μερίδα του λέοντος κέρδισε ο όμιλος Ελλάκτωρ, καθώς τα μεγέθη του εξακολουθούν να τρέχουν με διψήφιο ρυθμό. Ο κύκλος εργασιών στον συγκεκριμένο κλάδο ενισχύθηκε στο πρώτο τρίμηνο κατά 26,7%, στα 483 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη είχαν άνοδο 18,8% (στα 86,4 εκατ. ευρώ), ενώ η καθαρή κερδοφορία ξεπέρασε τα 23,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 31,6%. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ξεπερνά τα 4,4 δισ. ευρώ.

Με την πλευρά των κερδισμένων του πρώτου τριμήνου ήταν ο όμιλος JP Αβαξ, παρουσιάζοντας αυξημένα έσοδα κατά 15,2%, στα 229,5 εκατ. ευρώ, και καθαρά κέρδη 9,5 εκατ. ευρώ (+37,6%). Από τους μικρότερους του κλάδου ενισχύθηκε η θέση των Κλουκίνα-Λάππα και Intrakat. Αντίθετα, κάθετη μείωση είχε ο κύκλος εργασιών της Μηχανικής, που υποχώρησε στα 26,89 εκατ. ευρώ (κάμψη 38,4%), ενώ τόσο τα λειτουργικά όσο και τα καθαρά κέρδη του ομίλου υπέστησαν καθίζηση στα 2,7 και 1,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κτηματαγορά
Η ανάκαμψη αργεί, αλλά οι τιμές στα ύψη
Η Βουλή έκλεισε και έμειναν οι εκκρεμότητες
Για εξόφληση οφειλών τα νέα στεγαστικά
Πιο ακριβό το ένσημο από το μεροκάματο
Κυβερνητικά μέτρα για μείωση του ελλείμματος
Τι ελπίζει η κυβέρνηση, τι φοβάται η Κομισιόν
Δημοσιονομικά στοιχεία
Οι εισαγωγές κρύβουν την ύφεση
Στοιχεία Κομισιόν
Πληγές, χρέη-ανεργία
Δανεισμός Δημοσίου
Κόστισαν ακριβά οι χειρισμοί τους
Συνέντευξη: Δρ. Μάρτιν Φέλσταϊν
«Μην αυξήσετε τους φόρους»
Αγορές εμπορευμάτων
Στήνεται νέα φούσκα
Αερομεταφορές
Νέα τάξη πραγμάτων και στους ελληνικούς αιθέρες
Ακρίβεια
Ακαμψία και μεσάζοντες πνίγουν το λιανεμπόριο
Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας
Στα χαρτιά έχει μείνει η πράσινη ανάπτυξη
Αποτελέσματα α' τριμήνου 2009
Ευνοημένοι οι ισχυροί, δοκιμάζονται οι μικροί
Αυτοκινητοβιομηχανία
Φιλί της ζωής για την Opel
G.Μ.: Ο δρόμος μετά την πτώχευση
Ξεκίνησε αδέκαρος, έγινε μεγιστάνας
Διεθνείς Αγορές
Διχασμένοι οι αναλυτές
Παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον
Επιδοτήσεις
Ψαρεύουν ψήφους στο παρά πέντε
Ποια προγράμματα χρηματοδότησης «τρέχουν»
Επιχειρήσεις
Συνταγή επιτυχίας στο χώρο της τεχνολογίας
Επιχειρηματικά "ανοίγματα"
Ψάχνουν διαμάντια στη λάσπη
Κυνηγά ευκαιρίες ο ΟΠΑΠ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αποπληθωρισμός εν όψει
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Χρησμοί Τρισέ για αύξηση των επιτοκίων
Καύσιμα
Μάχη ΕΛΛ.ΠΕ. και Motor Oil για τη Shell
Οδηγός καταθέσεων
Γκρίνια σε ώτα μη ακουόντων
Η ρευστότητα των τραπεζών βλάπτει τους πελάτες
Οικονομική κρίση και ευρωεκλογές
Οι ευρωκάλπες στη σκιά των προβλημάτων
Τα κράτη και τα μέτρα
Χρονοβόρες διαδικασίες για τους αδύνατους, μέτρα εξπρές για τους τραπεζίτες
Πώς αντέδρασε η Ε.Ε.
Ρουμανία
Σανίδα σωτηρίας το χρήμα του ΔΝΤ
Τεχνολογία
Τα κοπέλια του mobile marketing
Τηλεπικοινωνίες
Οξύνεται η σύγκρουση ΟΤΕ-παρόχων
Νέο σκηνικό
Χρηματιστήριο Αθηνών
Διάθεση για ρίσκο στις αγορές
Άλλες ειδήσεις
Με άγριες διαθέσεις το νέο αφεντικό της Shell
Σύντομα