Έντυπη Έκδοση

«Εμείς θα κάνουμε κυβέρνηση»

Ο δρ Αλι Φαγιάντ, καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, ερευνητής στην Οξφόρδη, υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρεια Χασμπάγια και μέλος του πολιτικού γραφείου της Χεζμπολάχ, ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών του Λιβάνου που βγήκε μέσα από το κίνημα αντίστασης στην ισραηλινή επιθετικότητα.

*Μόλις 47 χρόνων, διευθύνει ερευνητικά κέντρα της Χεζμπολάχ και αντιπροσωπεύει συχνά την οργάνωση σε διεθνή φόρα στην Ευρώπη. Ο Φαγιάντ μίλησε στην «Κ.Ε.» εν μέσω της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στον Λίβανο.

*Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των εκλογών;

-Η συμμαχία μας θα νικήσει, πιστεύουμε ότι θα κατακτήσουμε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο με μια μικρή διαφορά 3-5 βουλευτών και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση.

*Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι μια ενδεχόμενη νίκη της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της θα σημάνει τη δημιουργία ενός ισλαμικού θεοκρατικού κράτους στον Λίβανο, στο πρότυπο του Ιράν.

-Πρόκειται για καθαρό ψέμα και προπαγάνδα που σκοπό έχει να φοβίσει το εκλογικό σώμα. Απεναντίας, η ίδια η φύση της συμμαχίας μας εγγυάται το σεβασμό της διαφορετικότητας που υπάρχει και στην κοινωνία του Λιβάνου. Είμαστε σύμμαχοι με δυό σημαντικές χριστιανικές συνιστώσες, με το «Ελεύθερο Πατριωτικό Ρεύμα» του στρατηγού Μισέλ Αούν και με τον μαρωνίτη Σουλεϊμάν Φρανίγε, αλλά και με λαϊκές κοσμικές δυνάμεις. Εχουμε ένα πλατύ μέτωπο που υπερβαίνει τους θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Δεν θα κάνουμε κυβέρνηση της Χεζμπολάχ, αλλά θα αντιπροσωπεύουμε όλο τον λαό, όλα τα δόγματα. Η ατζέντα μας είναι καθαρή, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και την πλουραλιστική κοινωνία που είναι ο Λίβανος.

*Τι είδους κυβέρνηση θα κάνετε αν κερδίσετε στις εκλογές;

-Εχουμε ήδη δεσμευτεί προεκλογικά να κάνουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να συμπεριλάβουμε και την αντιπολίτευση. Υπάρχει πόλωση την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε για το καλό της χώρας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος είναι σύνθετα και εν μέσω οικονομικής κρίσης πρέπει να βρούμε λύσεις από κοινού. Το ίδιο το σύνταγμα μας επιβάλλει συνεργασίες και εμείς επιδιώκουμε να συμπεριλάβουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην διακυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει συνεργασία, δεν θα υπάρχει και σταθερότητα. Δεν υπάρχει άλλο σενάριο ούτε και άλλη λύση.

*Ομως, κάποιες πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου ήδη αρνήθηκαν αυτή την προοπτική.

- Ο μαρωνίτης Ζαζά το αρνήθηκε, ο Χαρίρι το αφήνει ανοιχτό, άλλοι το αποδέχτηκαν.

*Υπήρξε ξένη παρέμβαση; Είχαμε και την πρόσφατη αποκάλυψη από την κυβέρνηση ενός κυκλώματος πρακτόρων οι οποίοι δούλευαν για το Ισραήλ.

-Υπάρχει πάντα η πρόθεση να μας αποσταθεροποιήσουν, να μας χωρίσουν, να απειλήσουν την ακεραιότητα της χώρας, να διασπάσουν την κοινωνία μας σε σέχτες. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα διατηρήσουμε το δικαίωμά μας να αντισταθούμε στην ισραηλινή επιθετικότητα και θα στηριχθούμε στο σύνολο του λαού του Λιβάνου.

* Είναι πολύ νωπή η ομιλία του αμερικανού προέδρου Ομπάμα στο Κάιρο και θα ήθελα να μου κάνετε μια εκτίμηση για τη στροφή της αμερικανικής πολιτικής στο Μεσανατολικό.

-Βλέπουμε διαφοροποιήσεις από το παρελθόν, όμως δεν περιμένουμε πολλές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική, ιδίως απέναντι στο Ισραήλ. Φυσικά, αναδύονται διαφορές και ορισμένα προβλήματα μεταξύ Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον σχετικά με τη λύση του Παλαιστινιακού, αλλά αναρωτιέμαι αν ο Ομπάμα είναι έτοιμος να υπερασπιστεί για παράδειγμα το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων για επιστροφή στις εστίες από όπου εκδιώχθηκαν. Αμφιβάλλουμε γι' αυτό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λίβανος
Σχετικά θέματα: Λίβανος
Τους έβαλε και πάλι τα γυαλιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπαράκ Ομπάμα
Κήρυκας της συνύπαρξης
Λίβανος
«Εμείς θα κάνουμε κυβέρνηση»
Τους έβαλε και πάλι τα γυαλιά
Ιράν
Παιχνίδι με μαντίλα
Κούβα
Παράθυρο με θέα την Αβάνα
Γουατεμάλα
Καταγγελίες για πρόεδρο μετά θάνατον
Μεξικό
Ενα αντάρτικο τρίτης γενιάς
Le Monde diplomatique
Η απειλή των Βόρειων δεν σώζει τη Σεούλ
Το περίεργο φλερτ του στρατηγού Αούν
Ο ρόλος των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές των 27
Γράφει ο Ignacio Ramonet
Ολοκληρωτικός κοινωνικός έλεγχος
Ισπανία
Ο επίμονος εισαγγελέας
Άλλες ειδήσεις
Steve Bell
Ειδήσεις σε 1 λεπτό