Έντυπη Έκδοση

Τους έβαλε και πάλι τα γυαλιά

Δυο κόσμοι αναμετρώνται στην κάλπη, με τη Χεζμπολάχ να ζητάει τη μεγάλη ανατροπή

Ενας ακήρυχτος πόλεμος μαίνεται στον Λίβανο εδώ και πολλούς μήνες. Δύο πολιτικά μπλοκ μάχονται στήθος με στήθος για τη νίκη στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα.

Από τη μία πλευρά είναι η συμμαχία «Δυνάμεις της 14ης Μαρτίου», στην οποία μετέχουν οι επίγονοι του σουνίτη πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, που δολοφονήθηκε το 2005 στη Βηρυτό, οι χριστιανοί που συντάσονται με την οικογένεια του Αμίν Τζεμαγέλ, οι εθνικιστές που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του εμφυλίου, όπως ο Σαμίρ Ζαζά και οι δρούζοι του Ουαλίντ Τζουμπλάντ, που την τελευταία στιγμή φαίνεται να αποστασιοποιούνται.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η συμμαχία των δυνάμεων της αντίστασης, στην οποία ηγεμονεύει η Χεζμπολάχ, σε συμπαράταξη με την επίσης σιιτική Αμάλ, σουνιτικά κόμματα που πρόσκεινται στη Συρία, ανεξάρτητους, αλλά και χριστιανικά κόμματα. Σημαντικότερη συνιστώσα αυτών το κόμμα του «Ελεύθερου Πατριωτικού Ρεύματος», του πρώην πρωθυπουργού, στρατηγού Μισέλ Αούν.

Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, με τη συμμαχία της Χεζμπολάχ να διεκδικεί πρώτη φορά με σημαντικές αξιώσεις την πλειοψηφία του 128μελούς λιβανέζικου Κοινοβουλίου, οι έδρες του οποίου μοιράζονται σύμφωνα με το σύνταγμα εξ ημισίας σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Η ξένη παρέμβαση

Μια αναλογία που σήμερα δεν αντιπροσωπεύει τη δημογραφική πραγματικότητα, καθώς χριστιανοί, σουνίτες και σιίτες αποτελούν περίπου το ένα τρίτο, με τους σιίτες να είναι σαφώς περισσότεροι.

Στο πλευρό των «Δυνάμεων της 14ης Μαρτίου» στάθηκαν αρωγοί με σημαντική οικονομική αλλά και πολιτική βοήθεια η Σαουδική Αραβία (που έστειλε πακτωλό πετροδολαρίων στον Λίβανο), οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Απέναντί τους βρήκαν τη Συρία και το Ιράν.

Ειδικά η αμερικανική πολιτική ανάμειξη ήταν σαφής, καθώς τόσο η Χίλαρι Κλίντον όσο και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έσπευσαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό να στηρίξουν το φιλοδυτικό μπλοκ.

Η τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί αμερικανός αντιπρόεδρος τον Λίβανο, πάλι για να στηρίξει τα δυτικά συμφέροντα (τότε ενάντια στους Παλαιστίνιους), ήταν ο πατέρας Μπους, το 1983.

Ακολούθησε η βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό με 60 νεκρούς και, μήνες αργότερα, η διπλή επίθεση στο στρατόπεδο των γάλλων και των αμερικανών πεζοναυτών με 299 νεκρούς, για να αποχωρήσουν άρον άρον οι ξένοι στρατοί και να ηττηθεί στρατιωτικά και πολιτικά η αμερικανική επέμβαση στο Λίβανο.

Τώρα, ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν. Οι Λιβανέζοι άφησαν πίσω τους τον πόλεμο και, με όπλο τη λαϊκή ψήφο, η συμμαχία της Χεζμπολάχ διεκδικεί την εξουσία.

Η οργάνωση, που θεωρείται από την Ουάσιγκτον «τρομοκρατική», έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής από τον Νότιο Λίβανο (προπύργιο των σιιτών) το 2000 και τη μεγάλη, πρώτη στα χρονικά, ήττα του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο του 2006 από τις δυνάμεις της αντίστασης.

Η αντιστασιακή οργάνωση που γεννήθηκε μέσα στις στάχτες της ισραηλινής κατοχής μετεξελίχθηκε σε πατριωτικό κόμμα που θέλει να αποκτήσει υπεύθυνο θεσμικό ρόλο, να συμμετάσχει υπεύθυνα σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση και να γεφυρώσει το χάσμα της λιβανέζικης κοινωνίας, χωρίς όμως να χάσει το βασικό του γνώρισμα, την αντίσταση σε κάθε ενδεχόμενη επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας.

Η Χεζμπολάχ κρατάει το όπλο παρά πόδα και θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τη λαϊκή εντολή.

(Βλέπε άρθρα της «Monde Diplomatique», σελ. 32-33 και «New York Times» σελ. 4).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λίβανος
Σχετικά θέματα: Λίβανος
«Εμείς θα κάνουμε κυβέρνηση»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπαράκ Ομπάμα
Κήρυκας της συνύπαρξης
Λίβανος
«Εμείς θα κάνουμε κυβέρνηση»
Τους έβαλε και πάλι τα γυαλιά
Ιράν
Παιχνίδι με μαντίλα
Κούβα
Παράθυρο με θέα την Αβάνα
Γουατεμάλα
Καταγγελίες για πρόεδρο μετά θάνατον
Μεξικό
Ενα αντάρτικο τρίτης γενιάς
Le Monde diplomatique
Η απειλή των Βόρειων δεν σώζει τη Σεούλ
Το περίεργο φλερτ του στρατηγού Αούν
Ο ρόλος των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές των 27
Γράφει ο Ignacio Ramonet
Ολοκληρωτικός κοινωνικός έλεγχος
Ισπανία
Ο επίμονος εισαγγελέας
Άλλες ειδήσεις
Steve Bell
Ειδήσεις σε 1 λεπτό