Έντυπη Έκδοση

Παιχνίδι με μαντίλα

Την Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 65 εκατομμύρια ιρανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την οποία επανακαθορίζεται η πολιτική γεωγραφία της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν, μαζί με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της εποχής Ομπάμα και η επιλογή μεταξύ του σκληροπυρηνικού λαϊκιστή Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ και του ήπιου μεταρρυθμιστή Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί θα δώσει ένα σήμα για την κατεύθυνση που μπορεί να πάρει ο ιρανο-αμερικανικός διάλογος.

Η προεκλογική εκστρατεία στο Ιράν κορυφώθηκε με την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο σημαντικότερων υποψηφίων, με τον πρόεδρο Αχμαντινεζάντ να βρίσκεται σε αμυντική θέση και να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Ο 67χρονος Μουσαβί τον κατηγόρησε πως έχει δικτατορικές τάσεις, επεσήμανε σοβαρά λάθη στην οικονομική πολιτική και άφησε αιχμές για επιζήμια εξωτερική πολιτική που απομόνωσε τη χώρα.

Ο Αχμαντινεζάντ υποστήριξε πως δέχεται επίθεση λάσπης, κατηγόρησε ξένα κέντρα και συμφέροντα πως επιθυμούν την ανατροπή του και επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για το «ανύπαρκτο Ολοκαύτωμα».

Είναι αλήθεια ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ευρώπη επιθυμούν σφόδρα τη μη επανεκλογή του πολιτικού που έκανε σημαία του το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ωστόσο ο Μουσαβί δεν είναι ο άνθρωπος της Δύσης. Προέρχεται από τα σπλάχνα της ιρανικής επανάστασης, υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί και πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν - Ιράκ (1980-1988). Ο Μουσαβί είχε διαχειριστεί τότε πολύ αποτελεσματικά τις επιπτώσεις του εμπάργκο. Εκείνη την εποχή είχε πάρει και τα εύσημα από τον πατέρα της ισλαμικής επανάστασης, αγιατολάχ Χομεϊνί.

Ο Μουσαβί στηρίζεται εμφανώς από τον πρώην πρόεδρο Μοχάμαντ Καταμί, αλλά και από πληθώρα πρώην αξιωματούχων με επιρροή, οι οποίοι έχουν συγκρουστεί με τον Αχμαντινετζάντ, όπως ο χαμένος των προεδρικών εκλογών του 2005, Χασεμί Ραφσατζανί. Αναλυτές εκτιμούν ότι μια μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων θα τον ευνοήσει.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, είναι ο μεταρρυθμιστής Μεχντί Καρουμπί και ο συντηρητικός πρώην αρχηγός των φρουρών της επανάστασης, Μοχσέν Ριζάι. Πάντως, όποιος και αν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, δεν θα είναι αυτός που θα συνομιλήσει με τους Αμερικανούς. Η πραγματική εξουσία στο Ιράν παραμένει στα χέρια του κλήρου και του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμεϊνί, ο οποίος, μάλιστα στηρίζει το πυρηνικό πρόγραμμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπαράκ Ομπάμα
Κήρυκας της συνύπαρξης
Λίβανος
«Εμείς θα κάνουμε κυβέρνηση»
Τους έβαλε και πάλι τα γυαλιά
Ιράν
Παιχνίδι με μαντίλα
Κούβα
Παράθυρο με θέα την Αβάνα
Γουατεμάλα
Καταγγελίες για πρόεδρο μετά θάνατον
Μεξικό
Ενα αντάρτικο τρίτης γενιάς
Le Monde diplomatique
Η απειλή των Βόρειων δεν σώζει τη Σεούλ
Το περίεργο φλερτ του στρατηγού Αούν
Ο ρόλος των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές των 27
Γράφει ο Ignacio Ramonet
Ολοκληρωτικός κοινωνικός έλεγχος
Ισπανία
Ο επίμονος εισαγγελέας
Άλλες ειδήσεις
Steve Bell
Ειδήσεις σε 1 λεπτό