Έντυπη Έκδοση

Καταγγελίες για πρόεδρο μετά θάνατον

Μια δολοφονία κι ένα βίντεο έχουν προκαλέσει εδώ κι έναν μήνα σοβαρότατη κυβερνητική κρίση στη Γουατεμάλα. Στην πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής, που κατέχει ρεκόρ εγκληματικότητας, ο κεντροαριστερός πρόεδρος Αλβαρο Κολόμ κατηγορείται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως δολοφόνος.

«Αν αυτή τη στιγμή βλέπετε ή ακούτε το μήνυμά μου, θα είναι γιατί με δολοφόνησε ο πρόεδρος Αλβάρο Κολόμ», λέει ο (νεκρός πλέον) δικηγόρος Ρομπέρτο Ρόζενμπεργκ Μαρσάνο στο βίντεο το οποίο προβλήθηκε αρχικά σε τηλεοπτική εκπομπή και στη συνέχεια έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Στο βίντεο, το οποίο γυρίστηκε τέσσερις μέρες προτού ο Ρόζενμπεργκ πέσει νεκρός από σφαίρες, κατονομάζει τον πρόεδρο της χώρας, τη σύζυγό του και τον γραμματέα του ως υποψήφιους δολοφόνους του και τους εμπλέκει σε ένα ευρύτερο κύκλωμα διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με επίκεντρο την Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης της Γουατεμάλας.

Μία χώρα στα δύο

Στη χώρα έχει ξεσπάσει σάλος και η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη: Από τη μια, η δεξιά αντιπολίτευση συγκεντρώνει υπογραφές και οργανώνει διαδηλώσεις ζητώντας την παραίτηση του προέδρου. Από την άλλη, οι φτωχοί, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία και υποστηρίζουν τον Κολόμ, διαδηλώνουν υπέρ του. Είναι, άλλωστε, ο πρώτος πρόεδρος ύστερα από πολλά χρόνια ο οποίος άρχισε, έστω και δειλά, να υλοποιεί τις υποσχέσεις του για φορολόγηση των πλουσίων και για την κατασκευή νοσοκομείων και σχολείων στις εξαθλιωμένες επαρχίες.

Ο Αλβαρο Κολόμ εμμένει στην αθωότητά του και τονίζει ότι «μόνο νεκρός θα βγω από το προεδρικό μέγαρο».

«Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, με σκότωσε ο πρόεδρος», λέει ο Ρόζενμπεργκ και ο Κολόμ (κάτω) βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλώσεις. «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, με σκότωσε ο πρόεδρος», λέει ο Ρόζενμπεργκ και ο Κολόμ (κάτω) βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλώσεις. Ο πρώτος μη δεξιός πρόεδρος που εξελέγη στη Γουατεμάλα τα τελευταία 55 χρόνια αποδίδει τις εναντίον του κατηγορίες σε συνωμοσία της δεξιάς. Τονίζει, μάλιστα, ότι τα άτομα που γύρισαν και διένειμαν το βίντεο είναι γνωστές φιγούρες του δεξιού χώρου με παρελθόν στις μυστικές υπηρεσίες, ενώ φέρονται να έχουν αναμειχθεί και σε απόπειρα ανατροπής του πρώην προέδρου Βινίσιο Σερέσο (1986-1991).

Το σενάριο της συνωμοσίας ασπάζονται και γείτονες, όπως η Κούβα, η οποία, μέσα από την «Granma», το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, βλέπει στην περίπτωση του Κολόμ μια ενορχηστρωμένη καμπάνια της ντόπιας ολιγαρχίας σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον για να αποτραπεί κάθε μεταρρυθμιστική απόπειρα στην Γουατεμάλα.

Στη διερεύνηση της υπόθεσης συμμετέχουν με πρωτοβουλία του Κολόμ ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, το FBI και η «Επιτροπή βοήθειας του ΟΗΕ κατά της ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα», ένα σώμα που συστάθηκε το 2006, με στόχο να βάλει λίγη τάξη στο νομικό και πολιτικό χάος που επικρατεί στη χώρα.

Στη Γουατεμάλα, ο εμφύλιος πόλεμος, που άφησε πίσω του περισσότερους από 200.000 νεκρούς, τερματίστηκε τυπικά το 1996, όμως οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα παραμένουν ατιμώρητοι, οι θεσμοί βρίσκονται υπό διάλυση και οι συμμορίες, στις οποίες έχουν προσχωρήσει πολλοί πρώην παραστρατιωτικοί, σπέρνουν τον φόβο και τον τρόμο.

Μόνο μέσα στο 2008 καταγράφηκαν 6.200 δολοφονίες (17 την ημέρα κατά μέσον όρο σε έναν πληθυσμό 13 εκατομμυρίων), από τις οποίες διαλευκάνθηκε μόνο το 2%.

Σε μια χώρα που βρίσκεται σχεδόν σε κατάσταση διάλυσης, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και κανένα σενάριο, ακόμα και το πιο ευφάνταστο, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Οπως συμπεραίνουν τα περισσότερα έντυπα, η διεθνής έρευνα αποτελεί τη μόνη ελπίδα για να μην καταχωρηθεί η υπόθεση Ρόζενμπεργκ στο αρχείο μαζί με τις χιλιάδες ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Με τη διαφορά ότι αυτή η δολοφονία μπορεί να συμπαρασύρει μια ολόκληρη κυβέρνηση και, μαζί της, την ελπίδα ενός ταλαιπωρημένου λαού για αλλαγή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γουατεμάλα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπαράκ Ομπάμα
Κήρυκας της συνύπαρξης
Λίβανος
«Εμείς θα κάνουμε κυβέρνηση»
Τους έβαλε και πάλι τα γυαλιά
Ιράν
Παιχνίδι με μαντίλα
Κούβα
Παράθυρο με θέα την Αβάνα
Γουατεμάλα
Καταγγελίες για πρόεδρο μετά θάνατον
Μεξικό
Ενα αντάρτικο τρίτης γενιάς
Le Monde diplomatique
Η απειλή των Βόρειων δεν σώζει τη Σεούλ
Το περίεργο φλερτ του στρατηγού Αούν
Ο ρόλος των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές των 27
Γράφει ο Ignacio Ramonet
Ολοκληρωτικός κοινωνικός έλεγχος
Ισπανία
Ο επίμονος εισαγγελέας
Άλλες ειδήσεις
Steve Bell
Ειδήσεις σε 1 λεπτό