Έντυπη Έκδοση

Ταξίδι στο γυναικείο βυθό

«Η γυναίκα απ' τη μια ενστικτωδώς θέλει να προσφέρει και απ' την άλλη φέρει βαρέως το να κατακερματίζεται... Αυτό που την ενοχλεί περισσότερο δεν είναι τόσο το να διασκορπίζεται, όσο το να δίνεται χωρίς νόημα».

Μόνη σ' ένα μακρινό νησί για ένα μήνα, συλλέγοντας και παρατηρώντας διάφορα κοχύλια, στοχάζεται για την ανθρώπινη ύπαρξη και ιδιαίτερα για το θηλυκό φύλο. Μια όχι τυχαία προσωπικότητα, η Αμερικανίδα Ανν Μόροου Λίντμπεργκ (1906-2001), σύζυγος του πιλότου Τσαρλς Λίντμπεργκ (διέσχισε πρωτοπόρος τον Ατλαντικό ωκεανό), πιλότος ανεμοπλάνου και η ίδια, μητέρα πέντε παιδιών, εξερευνήτρια, συγγραφέας αρκετών βιβλίων.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε κερδίσει σε τεχνολογία, αλλά έχουμε χάσει σε πνευματικό επίπεδο».

Γλαφυρά γραμμένο πριν από μισό αιώνα, με σκέψεις και νοήματα υπαρξιακής αναζήτησης, το μόλις εκατό σελίδων βιβλίο της «Τα δώρα του βυθού» (εκδόσεις «Γιαλός», μετάφραση Κυριακής Σαρτζετάκη). Ψηλαφώντας και παρατηρώντας όστρακα στην παραλία (βυκάνη, φεγγαράκι, τελλίνα, αργοναύτης, κ.ά.), η Λίντμπεργκ κάνει ένα ταξίδι ελευθερίας κι αυτογνωσίας τονίζοντας:

* Την αξία της απλότητας που έχει χαθεί στο δυτικό κόσμο, παρασυρμένο στην τρεχάλα, στον καταναλωτισμό, στην πολυδιάσπαση. «Μια ζωή πολύπλοκη, που δεν οδηγεί στην ενοποίηση αλλά στον κατακερματισμό».

* Την ανάγκη μοναχικότητας και δημιουργικής απομόνωσης κάποιες φορές. «Δεν είναι η φυσική μοναξιά που μας αποξενώνει, αλλά η πνευματική... Οταν δεν είσαι σε επαφή με το είναι σου, τότε δεν μπορείς να προσεγγίσεις κανέναν».

* Τη συντροφικότητα του ζευγαριού αλλά και το να αποδεχόμαστε τη φθορά στο πέρασμα του χρόνου. «Σημασία έχουν κάποιες στιγμές μοναδικές... το βλέμμα των δύο στον κοινό στόχο... Η μέση ηλικία θα έπρεπε να είναι το καλύτερο στάδιο για να ξεφορτωθούμε τα πανωφόρια: της φιλοδοξίας, της συσσώρευσης περιουσίας, του εγώ».

* Τη σημασία τού «να στέκεσαι στα δικά σου πόδια, να συνδυάζεις πνευματική και χειρωνακτική δουλειά, να έχεις συνειδητή επιλεκτικότητα».

«Υπομονή, πίστη, δεκτικότητα έχει να μας διδάξει η θάλασσα», καταλήγει η Λίντμπεργκ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Η Νίκη της Σαμοθράκης δεν πετάει
Θέατρο
Το Εθνικό πάει Επίδαυρο
Ιστορία
20 σοφοί Βυζαντινής Ιστορίας στους Δελφούς
Συνέντευξη: Ουαζντί Μουαουάντ
«Αφήστε τον Καντά να γυρίσει στους ζωντανούς»
Νέες ταινίες
Πορτρέτα ανεξάρτητων και μοιραίων γυναικών
ΜΜΕ
Επιασε «κορυφή» το Alter
750 χιλ. ευρώ από ΕΡΤ σε ΑΕΠΙ
Το «Παρασκήνιο» του Βικέλα
!