Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Η χώρα των Φαραώ στη σκιά του εμφυλίου

Το κλίμα διχασμού που επικρατεί στην Αίγυπτο, μετά την επέμβαση του στρατού, ενισχύει το φόβο μιας ανεξέλεγκτης εμφύλιας σύρραξης

Πλήρες θέμα...

 • Αίγυπτος

  • Απεταξάμην...τη λέξη «πραξικόπημα»
   Ο Μόρσι προσπάθησε να βρει συμπαθούντες στο στρατό, τουλάχιστον για να αποκαταστήσει μια επικοινωνία με τον Αλ-Σίσι. Ο στρατός τού απάντησε: «Είμαστε ενωμένοι. Οι αρχές και το ήθος των ενόπλων δυνάμεων δεν επιτρέπουν διαφωνίες» Με εξαίρεση τις επίσημες δηλώσεις από την Τουρκία, η διεθνής κοινότητα επέδειξε μια πρωτοφανή «διστακτικότητα» να χαρακτηρίσει και να καταδικάσει την ανατροπή τού εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου από το στρατό.
  • Ο κύκλος των χαμένων Αδελφών Μουσουλμάνων
   Αδελφοί, Μουσουλμάνοι: «Ο Στρατός είχε αποφασίσει να τον διώξει και δεν θα δεχόταν την όποια παραχώρηση και αν έκανε ο Μόρσι» Κατέβηκαν στους δρόμους προετοιμασμένοι να πολεμήσουν, διατυμπανίζοντας την προστασία της νομιμότητας στη διατήρηση της προεδρίας του Μοχάμεντ Μόρσι.
  • Προδοσίες και φαντάσματα
   Αδελφοί Μουσουλμάνοι: «Δεν είχαμε φανταστεί πού θα έφτανε η προδοσία» Με το «λευκό πραξικόπημα» στην Αίγυπτο, όπως το χαρακτήρισε η ιταλική εφημερίδα «Repubblica», επειδή στόχος δεν ήταν η ανάληψη εξουσίας από το στρατό που επενέβη πάντως για να απομακρύνει τον εκλεγμένο πρόεδρο, ανοίγει μια νέα σελίδα για την οποία απαιτείται χρόνος ώστε να κατασταλάξουν οι εικόνες και να φανεί τελικά τι είναι αυτό που προέκυψε από τη «νέα εξέγερση».
 • Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Με μια έρευνα... ξεχνιέμαι
   Ενώ οι 27 Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης συνυπέγραψαν απόφαση που καταδικάζει τις παρακολουθήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι χρειάζεται πρώτα να γίνει... έρευνα.
 • ΗΠΑ

  • ΜΑΡΚ ΒΑΪΣΜΠΡΟΤ (επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Μελετών - CEPR) «Η Ε.Ε. δεν έχει το θάρρος να τα βάλει με τις ΗΠΑ»
   Ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής μιλάει για την υπόθεση Σνόουντεν, αλλά και για το πλήγμα που αυτή προκάλεσε στην εικόνα τόσο της υπερδύναμης όσο και προσωπικά του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν «θυμωμένη ρητορική» για να κατευνάσουν το λαϊκό θυμό
  • Η «σκιά» της NSA και στις υποκλοπές που έγιναν εις βάρος του Κ. Καραμανλή
   Καινούργια τροπή λαμβάνει η έρευνα για το περιβόητο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα -αποκαλύφθηκαν λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004- και απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη.
 • Πορτογαλία

  • Πορτογαλική Αριστερά και ευρώ
   «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κρίση! Οχι στην τρόικα». Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις των Πορτογάλων στη Λισαβόνα (φωτ. Ass. Press) Λίγες μόλις ημέρες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην πορτογαλική κυβέρνηση με τις παραιτήσεις υπουργών που διαφωνούν με τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, η συζήτηση για την πορεία των πραγμάτων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και τη βιωσιμότητα του ευρώ φουντώνει. Το κλασικό πλέον ερώτημα, «μέσα ή έξω από το ευρώ;», γενικεύεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. που πλήττονται βάναυσα από την παρατεταμένη ύφεση και την τερατώδη ανεργία που προκαλούν τα προγράμματα προσαρμογής της τρόικας. Η «Κ.Ε.» δημοσιεύει σήμερα άρθρο του Πορτογάλου οικονομολόγου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κοΐμπρα και μέλους της Επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, Νούνο Τέλες, για το σοβαρό προβληματισμό που επικρατεί εδώ και καιρό στην πορτογαλική Αριστερά γύρω από το θέμα αυτό. Οι θέσεις του αναδεικνύουν με ενάργεια τη διάθεση αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν ακόμη στην προσέγγιση ενός ζητήματος, το οποίο απασχολεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή Αριστερά, στην προσπάθεια που καταβάλλει για να αναδιαμορφώσει συνολικά τη στρατηγική της.