Έντυπη Έκδοση

Κρυφοκοιτάζοντας από την κλειδαρότρυπα

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ να συμβεί όταν κάποιοι «κρυφοκοιτάζουν» τα υπνοδωμάτια των κατοίκων της πόλης μας; Οταν η πόλη κοιμάται, ποια είναι η ζωή των υπνοδωματίων; Τι αποπνέουν; Η παρατήρησή τους σε τι συμπεράσματα οδηγεί; Το metamatic:taf θα φιλοξενήσει σε λίγες ημέρες την έκθεση Bedrooms, μια εγκατάσταση των decaARCHITECTURE, η οποία παρουσιάστηκε στη 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2012 στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας με τίτλο Made in Athens.

 Πρόκειται για μια συλλογή 24 αθηναϊκών υπνοδωματίων, τα οποία επιμετρήθηκαν και φωτογραφήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2012. Τεκμηριώνει τις κυρίαρχες τυπολογίες κοιτώνων των Αθηναίων, καθώς και την παράτυπη, αναδυόμενη πολιτιστική πολυμορφία που υπάρχει κρυμμένη μέσα στον αστικό ιστό. Συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπνοδωμάτια από ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, μια έπαυλη στο κέντρο της Αθήνας, έναν οίκο ανοχής, ένα κοινόβιο καλλιτεχνών του δρόμου, ένα νεοκλασικό κτήριο, ένα υπόγειο που φιλοξενεί οικονομικούς μετανάστες και ένα αρχετυπικό διαμέρισμα πολυκατοικίας μιας μεσοαστικής αθηναϊκής οικογένειας. Η επιλογή των υπνοδωματίων έγινε προκειμένου να διερευνηθούν οι διαφορές και οι κοινοτοπίες στην κοινωνική δημογραφία, στον τρόπο ζωής (lifestyle), στις τυπολογίες κτηρίων και στις αθηναϊκές γειτονιές.

«Υστερα από δεκαετίες φαινόμενης ευημερίας, η πόλη των Αθηνών βιώνει μια απότομη μετάλλαξη, η οποία τροφοδοτείται από την τρέχουσα οικονομική ύφεση», σημειώνει η ομάδα των deca ARCHITECTURE. «Οι πιο καταφανείς εκδηλώσεις της παρούσας κατάστασης συντελούνται στους δρόμους και περιγράφονται με τρεις λέξεις: ανασφάλεια, διαμάχη και εναντίωση. Σε αυτό το περιβάλλον, επιλέξαμε να διερευνήσουμε χώρους που δεν είναι ευδιάκριτοι στη δημόσια σφαίρα: τα δωμάτια όπου κοιμούνται οι άνθρωποι. Οι ιδιωτικοί αυτοί χώροι, όπου οι Αθηναίοι περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους, αντανακλούν και επηρεάζουν, μαζί, το συναισθηματικό τους κόσμο».

Πρόθεση των decaARCHITECTURE είναι να δημιουργήσουν μια εναλλακτική ανάγνωση της πόλης η οποία, μολονότι σε κρίση, παραμένει πρωτίστως ένας χώρος που οικειοποιούνται οι κάτοικοί του, ένας κοινός τόπος όπου μοιράζονται τη διαφορετικότητα που τους χαρακτηρίζει.

Συμμετέχουν: Σχεδιασμός, παραγωγή και εγκατάσταση: decaARCHI- TECTURE. Ομάδα: Κατερίνα Αποστόλου, Αλέξανδρος Βαΐτσος, Γιάννης Γκινίδης, Αλισον Κατρή, Γιάννης Κιτάνης, Μίνα Κολάκη, Βαγγέλης Κουτρογιάννης, Κωνσταντίνος Κτιστάκης, Carlos Loperena , Βασίλης Μπενέτος, Χριστίνα Νικητάκη, Νίκος Νικολής, Μαρία Παππά, Αργυρώ Πουλιόβαλη, Θάλεια Χρούσου. Ομάδα Ερευνας: Σοφία Χανδακά, Κατερίνα Χρυσανθοπούλου. Κινηματογραφιστής: Αναστάσης Αγάθος. Φωτογράφος: Γιάννης Χατζηασλάνης Διάρκεια έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Εκθέσεις
Σχετικά θέματα: Εικαστικά
Φοιτητική αισιοδοξία
Οι 100 καρέκλες του.... πλάτωνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Hollywood
Καλώς ήλθες ψηφιακό φιλμ
Στα δικαστήρια με τον Κόστνερ
Ο Ντι Κάπριο στο Μιζούρι
Αφιέρωμα
Η θερινή μας αγάπη
Εικαστικά
Κρυφοκοιτάζοντας από την κλειδαρότρυπα
Φοιτητική αισιοδοξία
Οι 100 καρέκλες του.... πλάτωνα
Λογοτεχνία
Στην Αθήνα της Αμερικής
Μουσική
Τραγουδώντας στο λόφο
Τραγουδώντας στο λόφο
Οπερα
Μοναρχίας θρίαμβος
Σινεμά
Κομαντσι με αιρετικό χιούμορ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΚΗΣ Κινηματογραφιστής
Θρίλερ από το Βορρά
Δείτε πρώτοι τον εχθρό
Μαθήματα από παιδιά
Αφιέρωμα στον Χίτσκοκ
Συγγραφείς/Ποίηση
Ο κοσμός του Μπόρις Βιάν
Φεστιβάλ
Λάμψη παλιού Χόλιγουντ στο Rockwave Festival
Φεστιβάλ Αθηνών
Διαμαρτυρόμενος στην Επίδαυρο
Ο έρωτας της Κόμισσας
Πριγκίπισσα σε άγνοια
Μονομαχία στην Πειραιώς
Μεταμοντέρνο καμπαρέ
Άλλες ειδήσεις
Ενδιαφέρουν