Έντυπη Έκδοση

ΝΤΟΥΛΤΣΕ ΠΟΝΤΕΣ: «Μια αγκαλιά οι λαοί της Μεσογείου»

Τραγουδώντας στο λόφο

Η κρίση «με τρομάζει, με φοβίζει, γιατί δημιουργείται το κατάλληλο και γόνιμο έδαφος για εξτρεμισμούς και ακραία στοιχεία να αναπτυχθούν και να δράσουν, που δεν έχουν σχέση με τη φωνή του λαού και την ουσιαστική διαμαρτυρία του. Δεν πιστεύω στην πολιτική, δεν έχω ή δεν ανήκω, αν θέλετε, σε συγκεκριμένο «χρώμα», αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι τα αξιόλογα και αξιόπιστα στοιχεία κάθε χώρας θα πρέπει να οργανώσουν και να παρουσιάσουν κάτι καινούργιο έξω από το πολιτικό σύστημα, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις και καταστάσεις σε διάφορα επίπεδα και τρόπους ώστε να φτάσουμε σε μια λύση.

Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, γιατί τα πάντα γύρω μας είναι τόσο βίαια». Για τη λιτότητα, την αστάθεια και την ανεργία στον ευρωπαϊκό Νότο μάς μιλά η Dulce Pontes, η τραγουδίστρια των fados από την Πορτογαλία, που δίνει στη χώρα μας τρεις συναυλίες, όλες αφιερωμένες στο «μεγάλο μαέστρο και συνθέτη, πολύτιμο δάσκαλο, φίλο, άνθρωπο και εξαίρετο συνεργάτη» Ενιο Μορικόνε.

* Αν ζούσε ο Φερνάντο Πεσόα, ο ποιητής σας, θα αναφωνούσε: «Ω, θάλασσα αλμυρή, πόσο πολύ από τ' αλάτι σου/ δάκρυα Πορτογάλων είναι!»

- Συμφωνώ απόλυτα, αλλά υπάρχουν κι άλλα παραπέρα. Ηταν ένας οραματιστής. Εάν διαβάσετε το «Nevoeiro» είναι ακριβώς αυτό που είναι τα πράγματα σήμερα, αυτό που όλοι βιώνουμε τώρα. Για πόσο ακόμα; Στο τέλος αυτού του συγκεκριμένου ποιήματος υπάρχουν οι λέξεις «Ηλθε η ώρα», με τις οποίες απόλυτα συμφωνώ.

* Σας εκφράζει το σύνθημα «ενάντια στην απελπισία», κατά των μέτρων της κυβέρνησης Κοέλιο;

- Εκφ-ράζω τον εαυτό μου. Είμαι εναντίον της αδικίας, της κλοπής, της δουλείας, του πολέμου, της βίας σ' όλους τους τομείς, του ρατσισμού για να αναφέρω κάποιες θέσεις μου που με χαρακτηρίζουν και με προσδιορίζουν στη ζωή μου.

* Συμμερίζεστε την άποψη του ηθοποιού Νούνο Νούνιες, που δήλωνε έξω από το καφέ «Brazileira» της Λισαβόνας ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε «κατάσταση ολικής θλίψης»;

- Πράγματι. Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Οπως σε όλες τις χώρες που βιώνουμε την κρίση στο πετσί μας, οι άνθρωποι πλέον ζουν χωρίς όραμα και χωρίς γνώση για το πώς θα ζήσουν από δω και πέρα αλλά και πώς θα είναι το μέλλον για τα νιάτα, για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές.

* Οι τράπεζες ευημερούν...

- Εκείνο που με προβληματίζει περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι και οι νέοι, τα παιδιά μας, οι δύο κοινωνικές ομάδες που είναι οι πιο εκτεθειμένες στην κρίση, οι πιο ευαίσθητες αν θέλετε. Οι πλούσιοι αυτού του κόσμου, οι μεγάλες τράπεζες, δεν έχουν, δυστυχώς, τέτοιες ευαισθησίες που έχουμε εσείς και εγώ. Ανέκαθεν ήμουν εναντίον της παγκοσμιοποίησης, η οποία είναι κάτι εντελώς αντίθετο από την «υφηλιοποίηση» με την έννοια του «πανανθρώπινου» στο οποίο πιστεύω, αλλά υπάρχει μεγάλη σύγχυση δυστυχώς. Το να είμαστε χωριστά και να δρούμε μεμονωμένα δεν είναι η λύση, δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα, πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι, να δράσουμε συλλογικά προσπαθώντας να βρούμε την αιτία ή τις αιτίες της κρίσης, να διαπιστώσουμε την ταυτότητά τους και να αγωνιστούμε, να παλέψουμε να βγούμε απ' αυτή.

* Αισιοδοξείτε πως θα τα καταφέρουμε;

- Πρέπει και πιστεύω να τα καταφέρουμε. Είναι κάτι που οφείλουμε και στους προγόνους, αλλά και στους διαδόχους μας. Είμαι αισιόδοξη, ναι! Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αλλιώς.

* Τι κοινά έχουν οι λαοί μας;

- Το κοινό στοιχείο είναι το ψωμί. Η τροφή είναι απαραίτητο στοιχείο για τη συντήρηση και επιβίωσή μας. Αλλά και η ποίηση, οι τέχνες, η τροφή των ψυχών μας, οι όμορφες καρδιές, η ανοιχτή αγκαλιά, τα αισθήματά μας, η αγάπη και το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους μας.

* Φάντος, ρεμπέτικο, φλαμένκο;

- Και τα τρία έχουν μέσα τους το «duende», αυτό που λέμε ψυχή, συναίσθημα, γύμνια, πάθος.

* Οταν στέκεστε στο Κάμπο ντα Ρόκα, το δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, με τον Ατλαντικό μπροστά και το «Barco negro» στο νου σας, τι σκέφτεστε;

- Εχω ηχογραφήσει το αυθεντικό ποίημα «Mae Preta» (Μαύρη Μητέρα - Blach Mother), το οποίο λογοκρίθηκε από το καθεστώς και αυτός είναι ο λόγος που η Amalia το ηχογράφησε ως άλλο (ένα άλλο ποίημα), το Barco Negro. Αγαπώ αυτό το μέρος. Το λατρεύω. Πώς το ξέρετε; Ξέρετε τόσα πολλά για μας. Με εντυπωσιάζετε. Ερχεται στο μυαλό μου το Cancao Do Mar (Το τραγούδι της θάλασσας).

* Αφιερώσατε το «Ο coracao tem tres portas» (Η καρδιά έχει τρεις πόρτες) στην Αμάλια Ροντρίγκεζ. Τι ήταν για εσάς;

- Το άλμπουμ αυτό είναι έτσι αφιερωμένο στη μεγάλη Amalia Rodriguez, η οποία για μένα είναι η μάνα μου, η δασκάλα μου, το παν. Υπήρξε η μεγάλη μου έμπνευση για τα fados, ο οδηγός και φάρος στην πορεία μου. Είναι όμως αφιερωμένο από την ψυχή μου στο γιο μου Jose Gabriel, αλλά και στα παιδιά όλου του κόσμου. Επίσης, ο μαέστρος Morricone έγραψε για μένα ένα τραγούδι με τίτλο Amalia por amor, που με μεγάλη αγάπη και σεβασμό αφιερώνουμε στην αιώνια μνήμη της.

* Ενα τραγούδι που θα αφιερώνατε στους Ελληνες του Μνημονίου;

- Την «Ομορφη πόλη» του Γιάννη και του Μίκη Θεοδωράκη.

* Μεσόγειος, «Ο Mare e Tu», η φωνή μας, τα ανοιχτά πανιά μας;

- Ας ανοίξουμε πανιά να ταξιδέψουμε, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε με τα κύματα όπως εμείς οι λαοί της Μεσογείου γνωρίζουμε καλύτερα, ας σκεφτούμε θετικά, ας αγαπήσουμε και αγκαλιάσουμε τρυφερά ο ένας τον άλλο με μια μεγάλη και άδολη αγκαλιά.

INFO: Η Dulce Pontes εμφανίζεται στις 13/7 στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, στις 15/7 στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και στις 16/7 στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Θέατρο
Συνεντεύξεις
Σχετικά θέματα: Μουσική
Τραγουδώντας στο λόφο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Hollywood
Καλώς ήλθες ψηφιακό φιλμ
Στα δικαστήρια με τον Κόστνερ
Ο Ντι Κάπριο στο Μιζούρι
Αφιέρωμα
Η θερινή μας αγάπη
Εικαστικά
Κρυφοκοιτάζοντας από την κλειδαρότρυπα
Φοιτητική αισιοδοξία
Οι 100 καρέκλες του.... πλάτωνα
Λογοτεχνία
Στην Αθήνα της Αμερικής
Μουσική
Τραγουδώντας στο λόφο
Τραγουδώντας στο λόφο
Οπερα
Μοναρχίας θρίαμβος
Σινεμά
Κομαντσι με αιρετικό χιούμορ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΚΗΣ Κινηματογραφιστής
Θρίλερ από το Βορρά
Δείτε πρώτοι τον εχθρό
Μαθήματα από παιδιά
Αφιέρωμα στον Χίτσκοκ
Συγγραφείς/Ποίηση
Ο κοσμός του Μπόρις Βιάν
Φεστιβάλ
Λάμψη παλιού Χόλιγουντ στο Rockwave Festival
Φεστιβάλ Αθηνών
Διαμαρτυρόμενος στην Επίδαυρο
Ο έρωτας της Κόμισσας
Πριγκίπισσα σε άγνοια
Μονομαχία στην Πειραιώς
Μεταμοντέρνο καμπαρέ
Άλλες ειδήσεις
Ενδιαφέρουν