Έντυπη Έκδοση

Ούτε βία ούτε και υπακοή...

(Φαντασία στη διαμαρτυρία)

Τα Εργαστήρια Μη Βίαιων Πολιτικών Σπουδών εκπαιδεύουν «στρατιές» νέων ακτιβιστών και μια τέτοια στην Ελλάδα είναι η Μονάδα Ανεξέλεγκτων Κλόουν (ΜΑΚ), η οποία, μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, έκανε «ντεμπούτο» διαμαρτυρίας στην Ακρόπολη

Διαδραστικά εργαστήρια για τη μη βίαιη πολιτική ανυπακοή. Παρέχονται δοκιμασμένα εργαλεία και τεχνικές μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής, συναίνεσης, αποφυγής και επίλυσης συγκρούσεων, αυτοπροστασίας, στρατηγικού σχεδιασμού, καθώς και νομικές συμβουλές για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων. Πραγματοποιούνται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αν έχεις αγανακτήσει με τη βία και την καταστολή, αν σε έχει ξενερώσει η έλλειψη φαντασίας στις διαμαρτυρίες, όπως αναφέρει η σχετική δημοσιοποίηση, η συμμετοχή είναι ελεύθερη...

Πολιτική ανυπακοή και μη βίαιη γίνεται; Αναρωτιέται, εύλογα ίσως, κάποιος. «Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση», μας λένε οι διοργανωτές των εργαστηρίων, οι άνθρωποι από τους Ηλιόσπορους (δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία). «Στα κινήματα της πολιτικής ανυπακοής υπάρχει μια τεράστια και πολύ γόνιμη παράδοση που ισχυρίζεται πως η πολιτική μιας κοινωνίας μπορεί πάντα να ελεγχθεί χωρίς βία.

Από Γκάντι μέχρι Λούθερ Κινγκ

»Οι θεωρητικοί αυτής της άποψης (Γκάντι, Θορό, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Τολστόι, Αλίνσκι κ.ά.) υποστηρίζουν πως τα ειρηνικά, μη βίαια μέσα είναι παραπάνω από αρκετά. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο ένα καθεστώς μπορεί να καταρρεύσει μέσα από δράσεις άρνησης συνεργασίας (με αυτό) και πολιτικής ανυπακοής χωρίς βίαια μέσα, π.χ. απεργίες, καταλήψεις. Η συνηθισμένη κατάληξη αυτού του είδους τού "άοπλου πολέμου" είναι η μαζική ανατροπή των συνειδήσεων που μέχρι πριν από λίγο υποστήριζαν έναν καταπιεστικό μηχανισμό».

Στόχος τους, όπως μας εξηγούν στη συνάντησή μας, είναι «να χρησιμοποιηθούν νέοι τρόποι έκφρασης και διεκδίκησης συμπληρωματικά με τα κινήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί, ένα άλλο είδος δημιουργικών αντιστάσεων με αξίες και αρχές». Κατά τη γνώμη τους, τα επεισόδια στο δρόμο δεν μπορούν να περιοριστούν, αν δεν περιοριστεί η κρατική καταστολή η οποία «απολαμβάνει» θεσμική και νομική κάλυψη, αν δεν εξαλειφθούν τα αίτια που γεννούν τη βία, η πείνα, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η ανεργία. Παράλληλα, ένας από τους τρόπους για να μειωθεί το φαινόμενο της βίας είναι να αντιληφθεί ο κάθε διαδηλωτής ότι υπάρχουν και άλλοι, πιο έξυπνοι τρόποι για να αντιμετωπίσει και να παραλύσει τον κρατικό μηχανισμό, παίρνοντας με το μέρος του ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, χρησιμοποιώντας στρατηγική και δημιουργική σκέψη, αποκηρύσσοντας τη βία με τις πράξεις του και εμπνέοντας άλλους να ακολουθήσουν.

«Είναι αλήθεια ότι οι διαμαρτυρίες με τον τρόπο που γίνονται στην Ελλάδα είναι προβληματικές, προβλέψιμες και πολλές φορές απογοητευτικές», μας λένε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι των εργαστηρίων, «καθώς μέσα από τη βίαιη παρεκτροπή χάνει τη μαζικότητά του το κοινωνικό κίνημα, κάτι στο οποίο βέβαια συνέβαλε και ο κομματικός-γραφειοκρατικός συνδικαλισμός. Η προκλητική βία των δυνάμεων καταστολής λειτουργεί συστηματικά σαν δόλωμα απέναντι στο θυμικό των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα η μη βίαιη αντίσταση να φαντάζει άτοπη. Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει όμως το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό».

Και τι είδους εκπαίδευση παρέχεται σε αυτά τα «εργαστήρια για τη μη βίαιη πολιτική ανυπακοή»; «Στη διαχείριση της περιστασιακής βίας στη δράση, στη μεθοδολογία της μη βίαιης άμεσης δράσης, στον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση σύλληψης κ.λπ. Παρέχονται τεχνικές μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής, αποφυγής και επίλυσης συγκρούσεων, αυτοπροστασίας, στρατηγικού σχεδιασμού, καθώς και νομικές συμβουλές για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», λένε.

Παρόμοιες απόψεις και δράσεις ακτιβιστικές είναι γεγονός ότι προηγούνται της κρίσης και αξιολογούνται εκ δεξιών και εξ αριστερών, ενοχλητικές για το σύστημα μεν, αφελείς δε. Για τους δεξιούς, αφελείς λόγω έλλειψης ρεαλισμού. Για τους αριστερούς, λόγω έλλειψης ταξικής και συγκρουσιακής συνείδησης. Από την πλευρά τους απαντούν ότι «η πολιτική ανυπακοή ασκείται (και) υπό το φως της ημέρας, χωρίς κουκούλες, επώνυμα, και τις περισσότερες φορές επιδιώκει το κυνήγι και τη σύλληψη για να γίνουν γνωστά τα αίτια της ανυπακοής. Εχει αποδειχθεί ότι η χρήση πολιτικής βίας και του ένοπλου αγώνα δεν έχει καταφέρει να επιτύχει ριζικές αλλαγές στις συνειδήσεις και τον τρόπο ζωής της κοινωνίας, παρά τα όποια αξιακά προτάγματα περί απελευθέρωσης και χειραφέτησης. Οσο για την ακροδεξιά και φασιστική βία, είναι το μακρύ χέρι του συστημικού παρακράτους, στηρίζεται στο φόβο, την προπαγάνδα και το μίσος», και σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «τα λεγόμενα δύο άκρα έχουν πολύ διαφορετικά σημεία αναφοράς, κοινωνικά οράματα και αξίες που είναι τουλάχιστον ύποπτο και επικίνδυνο να τα συγκρίνουμε με κοινό σημείο αναφοράς τη βία».

ΜΑΚ στην Ακρόπολη

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, λοιπόν, δημιουργήθηκε η πρώτη στρατιά κλόουν στην Ελλάδα, η Μονάδα Ανεξέλεγκτων Κλόουν, η οποία και πραγματοποίησε ήδη την πρώτη της δράση, στην Ακρόπολη.

«Η ΜΑΚ θέλει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στους σεβαστούς άρχοντες αυτού του τόπου, που κοιμούνται και ξυπνάνε με μόνιμη σκέψη να κάνουν ευτυχισμένους και ανεπτυγμένους τους πολίτες τους, και να δηλώσει το θαυμασμό της και προς τους συνανθρώπους της, που ποτέ δεν δέχτηκαν κανένα παραλογισμό ή αυθαιρεσία, και να τους ευχαριστήσει, γιατί ξέρει ότι ποτέ δεν επέτρεψαν και δεν θα επιτρέψουν την κατάχρηση της εξουσίας από κανέναν» μας λένε, μιλώντας πάντα μεταξύ κυνισμού και χιούμορ, κάποιοι από τους ανεξέλεγκτους κλόουν που συναντήσαμε.

Γιατί ανέβηκαν στην Ακρόπολη; «Η ΜΑΚ, ανταποκρινόμενη στα κυβερνητικά καλέσματα για ανάπτυξη, προωθεί την ιδέα "πουλάω, άρα υπάρχω". Τι να την κάνουμε την Ακρόπολη, αν δεν μπορούμε να την πουλήσουμε; Γιατί να ανήκει σε όλους; Επειτα από μήνες εκπαίδευσης και συνομιλιών με διεθνή κονσόρτσιουμ, την πουλάμε σε δύο επενδυτές».

Και τι θέλουν; Να αλλάξουν τον κόσμο; Μπορούν τέτοιες ευφάνταστες κινήσεις να έχουν αποτέλεσμα; «Τι αποτέλεσμα; Η ζωή είναι ήδη τέλεια», απαντούν. «Οι σκέψεις για οποιαδήποτε αλλαγή είναι επικίνδυνες. Η ΜΑΚ απλά θέλει να γιορτάσει το πόσο ελεύθερα, δημιουργικά και ευχάριστα ζουν όλοι, κι ο κόσμος την αγαπάει που του το θυμίζει. Ο κόσμος να αλλάξει; Γιατί;».

Η Μονάδα Ανεξέλεγκτων Κλόουν είναι μέλος της CIRCA (Cladestine Insurgent Rebel Clown Army) και βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία στρατολόγησης. Οι νεοσύλλεκτοι κλόουν τούς βρίσκουν στο clownarmyathens@gmail.com (fb Clown Army Athens / twitter ClownArmyAthens).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Σεμινάρια & Εργαστήρια
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Proton Bank
Το κινητό «καίει» Λαυρεντιάδη
Τα απόνερα του σκανδάλου
Διαχείριση απορριμμάτων
Αρχές - εργολάβοι θέλουν τη... ρεβάνς στην Κερατέα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το σκεπτικό του βουλεύματος για τη νέα 6μηνη παράταση
Δικαστικό ρεπορτάζ,Αστυνομικό ρεπορτάζ
Προφυλάκιση... μέχρι θανάτου
Εκπαίδευση
Κατόπιν εντολής η «εξαφάνιση» των αριστούχων
Η σφαγή των εκπαιδευτικών οδηγεί σε... ανθρωποφαγία
Ελευθεροτυπία
Πρόσκληση ενδιαφέροντος ...
Εργασιακά θέματα
Απολύσεις με πατέντα ΕΡΤ
Από τον εργαζόμενο στον «απασχολήσιμο»
«Κρεατομηχανή έγινε η αγορά εργασίας»
Εργασία, μισθός και απολύσεις στην ελληνική... ΕΟΖ
Οργανώσεις/Κινήματα
Ούτε βία ούτε και υπακοή...
Τουρισμός
Athens tour στην... ανέχεια