Έντυπη Έκδοση

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

Από τις ουρές κατάθεσης στις ουρές ελέγχου

Ενας στους δύο φορολογουμένους θα αναγκαστεί να περάσει από το γραφείο του έφορου

ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ με τις ουρές στην Εφορία φαίνεται πως είναι στο υπουργείο Οικονομικών. Αν και από φέτος όλοι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις τους ώστε να γίνονται αυτόματα οι διασταυρώσεις από τη ΓΓΠΣ, οι υπολογισμοί με τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά σχεδόν οι μισοί από τα 6,5 εκατ. που θα καταθέσουν δηλώσεις θα αναγκαστούν να περάσουν και από την Εφορία με το φάκελο των δικαιολογητικών, για να ελεγχθούν από τον έφορο.

Με λίγα λόγια, οι ουρές της κατάθεσης των δηλώσεων εξαφανίστηκαν, για να αντικατασταθούν από τις ουρές ελέγχου των δηλώσεων.

Ηδη πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους, είδαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους να εμφανίζεται μήνυμα ότι θα πρέπει εντός δεκαπέντε ημερών να υποβάλουν στην Εφορία χειρόγραφα ή ταχυδρομικώς όλα τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης, ώστε να ελεγχθούν.

Οπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, η «παγίδα» που έχει στήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προς το παρόν φαίνεται πως πιάνει κυρίως όσους υποβάλλουν μεγάλες βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου, δηλώνουν υψηλές δαπάνες, χαμηλά κέρδη και έσοδα από τόκους.

Από «κόσκινο»

Η ταλαιπωρία δεν σταματά εδώ, γιατί πέρα από το προγραμματισμένο «κόκκινο» που πρέπει να χτυπάει το σύστημα μετά τη διασταύρωση των ύποπτων δηλώσεων που εντοπίζει η ΓΓΠΣ, «κόκκινο» χτυπά και σε απλούς φορολογουμένους που η Εφορία έχει λάθος στοιχεία από προηγούμενες δηλώσεις, που τα στοιχεία τους έχουν χαθεί κατά την αναβάθμιση του TAXIS, ή έχουν δηλώσει τόκους καταθέσεων αλλά το σύστημα δεν αναγνωρίζει τον πραγματικό δικαιούχο, καθώς η ΓΓΠΣ δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανεβάσει στο σύστημα τα στοιχεία που έχει λάβει από τις τράπεζες, αν και είχε προαναγγελθεί ότι θα είχε γίνει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Από «κόσκινο» περνά η Εφορία και τις επιστροφές φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως ποσού, ώστε να γίνει πρώτα έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν οφειλών, προκειμένου να συμψηφιστούν με τα επιστρεφόμενα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους που δικαιούνται επιστροφή φόρου και θα κληθούν να περάσουν από έλεγχο, τελικά δεν θα εισπράξουν την επιστροφή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Αποταμίευση και καταθέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αγροτικά θέματα
Το ποιοτικό και βραστερό όσπριο δεν καταλαβαίνει από κρίση
Οταν το λάδι γίνεται delicatessen
Αποκρατικοποιήσεις
«Τι ψάρια πιάνει» τώρα η ΔΕΠΑ
Δημοσιονομική πολιτική
Χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. κούρεμα καταθέσεων κατεργάζεται
Στο βρόντο πάνε οι όποιες προβλέψεις του προγράμματος σταθεροποίησης
Και στο βάθος ευρωαδιέξοδο
Δημόσια Εργα
Αιτία πολέμου τα έργα της Θεσσαλονίκης
ΕΔΕΥ
Πετρέλαια: οι διαγωνισμοί τρέχουν, αλλά...
Επιχειρήσεις
Οι οφειλές ιδιωτών στην επιχείρηση
Εφορία και φορολογική πολιτική
Από τις ουρές κατάθεσης στις ουρές ελέγχου
Πορτογαλία
S&Ρ υποβαθμίζει Πορτογαλία
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Eurobank και Alpha στο φίνις για Τ.Τ.
Τα μεγάλα ατού του «νέου Ταμιευτηρίου»
Τράπεζες
Της το έδιναν, αλλά δεν το έπαιρνε
Φορολογική πολιτική
Εξωραΐζουν το φορονομοσχέδιο-τέρας
«Σκοτώνουν» οικογένειες με πολλά παιδιά και φοιτητές
Η γκάφα με τις δαπάνες των επιχειρήσεων που εκπίπτουν