Έντυπη Έκδοση

ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΑΙ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ

Το ποιοτικό και βραστερό όσπριο δεν καταλαβαίνει από κρίση

Ο τζίρος της Agroland το 2012 ανήλθε σε 2,3 εκατ. ευρώ, το 2013 αναμένεται αύξηση 5%-10%, ενώ τα κέρδη της είναι σταθεροποιημένα

ΤΕΣΣΕΡΑ αδέλφια, ο Δημοσθένης, ο Γιώργος, ο Βάιος και ο Θωμάς Κατσής, πίστευαν πως η γεωργία ήταν ένας τομέας που μπορούσε να τους κρατήσει στον τόπο τους. Ο Δημοσθένης και ο Γιώργος σπούδασαν γεωπόνοι, ο Βάιος γεωλόγος και ο Θωμάς ασχολήθηκε συστηματικά με την παραγωγή.

Ο Δήμος Κατσής με τα αδέλφια του τόλμησαν: ασχολούνται με τα όσπρια και κάνουν συμβολαιακή γεωργία με παραγωγούς της Λάρισας και της Καρδίτσας Ο Δήμος Κατσής με τα αδέλφια του τόλμησαν: ασχολούνται με τα όσπρια και κάνουν συμβολαιακή γεωργία με παραγωγούς της Λάρισας και της Καρδίτσας Το 1996, όταν ξεκίνησαν, η κυριαρχία του βαμβακιού στο Νομό Καρδίτσας ήταν σχεδόν καθολική και εκείνοι αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα και με όπλα τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους ν' ασχοληθούν και με την παραγωγή -κι ό,τι αυτή περιλαμβάνει- αλλά και με την αγορά.

Η εταιρεία AGROLAND Α.Ε., των τεσσάρων αδερφών Κατσή, από το '96 μέχρι σήμερα έχει διαρκώς ανοδική πορεία, απόρροια της φιλοσοφίας για προσπάθειες βήμα βήμα. Τα 400 στρέμματα, με τα οποία ξεκίνησαν, μαζί με ιδιόκτητα, νοικιασμένα κ.ά. έχουν γίνει 3.500. Ασχολούνται κατ' εξοχήν με τα όσπρια και κάνουν και συμβολαιακή γεωργία με παραγωγούς της Καρδίτσας και της Λάρισας, για προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Στο ξεκίνημα ασχολήθηκαν πρώτα με τ' αγροτικά εφόδια. Σε δύο χρόνια μπήκαν στη σποροπαραγωγή σιτηρών και ψυχανθών, γνωρίζοντας ότι η περιοχή προσφέρεται για την καλλιέργεια ζωοτροφών. Αρχισαν με βίκο και μηδική (τριφύλλι) και σιγά σιγά οι καλλιέργειές τους επεκτάθηκαν, νοικιάζοντας κι αγοράζοντας χωράφια.

Το 2005 μπήκαν στο χώρο του τροφίμου που, όπως λέει ο Δημοσθένης (Δήμος), ήταν και ο πιο απαιτητικός τομέας, ενώ τρία χρόνια αργότερα άρχισαν την κατασκευή εργοστασίου διαλογής-επεξεργασίας κι αποθήκευσης σπόρων. Η μονάδα εγκαινιάστηκε το 2009 και το 2010 μπήκαν δυναμικά στο χονδρεμπόριο σπόρων, δημητριακών και ψυχανθών.

Δεν έμειναν εκεί. Πρόσεξαν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την εισαγωγή γεωργικών μηχανημάτων, τα οποία όμως είναι προσαρμοσμένα στο ελληνικό γεωγραφικό ανάγλυφο. Δεν άφησαν όμως και τα υπόλοιπα και, έπειτα από δημοπρασία, ανέλαβαν ποικιλίες από το ΕΘΙΑΓΕ, για το πρόγραμμα σποροπαραγωγής. Επόμενο βήμα ήταν να θέσουν σε λειτουργία ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 kw μέσα στο χώρο του εργοστασίου και ακόμα ένα πάρκο 400 kw, πάνω στη σκεπή του, γεγονός που σήμαινε νέα έσοδα για την εταιρεία.

Τα τέσσερα αδέρφια έκαναν, απλά, πράξη μια ελληνική ξεχασμένη επιχειρηματική συνταγή: ένωσαν τις δυνάμεις τους. Ο ακατάλυτος οικογενειακός δεσμός εξελίχθηκε σε μια δυναμική επαγγελματική ομάδα, με τελείως διακριτούς ρόλους.

Σήμερα δίνουν την ενέργειά τους σ' όλη την γκάμα των προϊόντων που ασχολούνται, αλλά βασικό μέλημά τους είναι οι καλλιέργειες: φακές, ρεβίθια, φασόλια κ.ά., που ονομάστηκαν «Οσπρια Κιερίου». Πήραν το όνομά τους από τον Πύργο Κιερίου, μια περιοχή δίπλα στους Σοφάδες, με το λόφο του Βασιλιά Κιερίου.

Παρά την κρίση είναι ευχαριστημένοι με την επιλογή τους, αφού η χώρα μας είναι έντονα ελλειμματική στα όσπρια. Κι ενώ πολυεθνικές και σουπερμάρκετ συχνά χαμηλώνουν τις τιμές, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλο αποθεματικό κυρίως στην ελληνική φακή, αναγνωρίζεται, όπως λένε, η αξία του καλού, βραστερού οσπρίου. Ο τζίρος της εταιρείας για το 2012 ανήλθε σε 2,3 εκατομμύρια ευρώ και ήταν ελαφρά αυξημένος κατά 5%, τα δύο τελευταία χρόνια τα κέρδη είναι σταθεροποιημένα και για το 2013 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του τζίρου από 5% ώς 10%.

Πρόλαβαν, διότι το πράσινο σκουλήκι έχει αλλάξει και την παραγωγή της περιοχής, αφού, όπως λέει ο Δημοσθένης, η μείωση του όγκου παραγωγής βάμβακος αγγίζει το 30%. Οι περισσότεροι παραγωγοί στράφηκαν στα σιτηρά, ενώ κάποιοι άλλοι σε καλαμπόκι, τριφύλλι και ψυχανθή (όσπρια κ.ά.). Σήμερα, καθώς η Τουρκία έχει ανάπτυξη στην κτηνοτροφία, το ελληνικό τριφύλλι έχει ζήτηση στη γείτονα, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για το ρεβίθι, που είναι λιγότερο κοστοβόρα καλλιέργεια.

Παρ' ότι θέλουν να βελτιώσουν τον όγκο παραγωγής, είναι επιφυλακτικοί στις συνεργασίες. «Τα όσπρια που παράγουμε είναι ένα ποιοτικό προϊόν. Θέλουμε και ο παραγωγός, που θα έρθει σε μας, και ο κόσμος να ξέρουν ότι πρώτο μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε την ποιότητα, ακόμη κι αν είναι οι ποσότητες περιορισμένες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Νέοι Αγρότες
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Σχετικά θέματα: Αγροτικά θέματα
Οταν το λάδι γίνεται delicatessen
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αγροτικά θέματα
Το ποιοτικό και βραστερό όσπριο δεν καταλαβαίνει από κρίση
Οταν το λάδι γίνεται delicatessen
Αποκρατικοποιήσεις
«Τι ψάρια πιάνει» τώρα η ΔΕΠΑ
Δημοσιονομική πολιτική
Χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. κούρεμα καταθέσεων κατεργάζεται
Στο βρόντο πάνε οι όποιες προβλέψεις του προγράμματος σταθεροποίησης
Και στο βάθος ευρωαδιέξοδο
Δημόσια Εργα
Αιτία πολέμου τα έργα της Θεσσαλονίκης
ΕΔΕΥ
Πετρέλαια: οι διαγωνισμοί τρέχουν, αλλά...
Επιχειρήσεις
Οι οφειλές ιδιωτών στην επιχείρηση
Εφορία και φορολογική πολιτική
Από τις ουρές κατάθεσης στις ουρές ελέγχου
Πορτογαλία
S&Ρ υποβαθμίζει Πορτογαλία
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Eurobank και Alpha στο φίνις για Τ.Τ.
Τα μεγάλα ατού του «νέου Ταμιευτηρίου»
Τράπεζες
Της το έδιναν, αλλά δεν το έπαιρνε
Φορολογική πολιτική
Εξωραΐζουν το φορονομοσχέδιο-τέρας
«Σκοτώνουν» οικογένειες με πολλά παιδιά και φοιτητές
Η γκάφα με τις δαπάνες των επιχειρήσεων που εκπίπτουν