Έντυπη Έκδοση

Της το έδιναν, αλλά δεν το έπαιρνε

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ κύκλοι, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις ανακατατάξεις στον κλάδο, τη διαδικασία απόκτησης της Εμπορικής από την Alpha Bank, την εκχώρηση των δικτύων της Τράπεζας Κύπρου και CPB στην Πειραιώς (σημειωτέον ότι η Alpha Bank είχε επιδιώξει να πάρει μόνο το δίκτυο της Κύπρου) αλλά και τις παρασκηνιακές πιέσεις των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζουν την απόκτηση και του «νέου Τ.Τ.» από την Alpha Bank ως... σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση.

Θυμίζουν ότι:

**Η Alpha Bank είχε εγείρει ζήτημα απολύσεων εργαζομένων του Ταμιευτηρίου στο διαγωνισμό του Ιανουαρίου (που τελικά δεν προχώρησε), σε αντίθεση με την Εθνική και τη Eurobank, και τώρα επανέρχεται αφού φόρτωσε το κόστος στο Δημόσιο,

**Τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφέροντος, καθώς σύμβουλος στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank ήταν η J.Ρ. Morgan, που επίσης επελέγη τελευταία ως σύμβουλος και του ΤΧΣ.

Πρόβλημα όμως φαίνεται να δημιουργείται στην περίπτωση που οι Alpha Bank και Εθνική απορροφώντας το «νέο Τ.Τ.» αποκτήσουν και τα 800 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης του ΤΧΣ. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό των υφιστάμενων ιδιωτών επενδυτών θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 10%. Με βάση το νόμο, μια τράπεζα που έχει καλύψει τουλάχιστον το 10% διατηρεί τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, αλλά, αν το ποσοστό υποχωρήσει, πρέπει να διενεργηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου από τους ιδιώτες μετόχους.

Συν τω χρόνω οι δανειστές, αλλά και ισχυρά ξένα funds, είναι αλήθεια ότι βλέπουν με καλό μάτι τις τελευταίες διοικητικές αλλαγές της Eurobank, ενός νέου σχήματος (υπό την προεδρία του Γ. Δαυίδ και διευθύνοντα σύμβουλο τον Χρ. Μεγάλου) που θα μπορούσε να ελκύσει επενδυτικά κεφαλαια, όταν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της «νέας Eurobank». Τον τελευταίο λόγο τον έχει το ΤΧΣ, το οποίο θα πάρει τις προσφορές μεθαύριο, Τρίτη, και θα πρέπει να αποφασίσει ώς τις 30/7.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Συγχωνεύσεις & εξαγορές
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αγροτικά θέματα
Το ποιοτικό και βραστερό όσπριο δεν καταλαβαίνει από κρίση
Οταν το λάδι γίνεται delicatessen
Αποκρατικοποιήσεις
«Τι ψάρια πιάνει» τώρα η ΔΕΠΑ
Δημοσιονομική πολιτική
Χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. κούρεμα καταθέσεων κατεργάζεται
Στο βρόντο πάνε οι όποιες προβλέψεις του προγράμματος σταθεροποίησης
Και στο βάθος ευρωαδιέξοδο
Δημόσια Εργα
Αιτία πολέμου τα έργα της Θεσσαλονίκης
ΕΔΕΥ
Πετρέλαια: οι διαγωνισμοί τρέχουν, αλλά...
Επιχειρήσεις
Οι οφειλές ιδιωτών στην επιχείρηση
Εφορία και φορολογική πολιτική
Από τις ουρές κατάθεσης στις ουρές ελέγχου
Πορτογαλία
S&Ρ υποβαθμίζει Πορτογαλία
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Eurobank και Alpha στο φίνις για Τ.Τ.
Τα μεγάλα ατού του «νέου Ταμιευτηρίου»
Τράπεζες
Της το έδιναν, αλλά δεν το έπαιρνε
Φορολογική πολιτική
Εξωραΐζουν το φορονομοσχέδιο-τέρας
«Σκοτώνουν» οικογένειες με πολλά παιδιά και φοιτητές
Η γκάφα με τις δαπάνες των επιχειρήσεων που εκπίπτουν