Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ (ΕΔΕΥ)

Πετρέλαια: οι διαγωνισμοί τρέχουν, αλλά...

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στον κλάδο της ενέργειας έρχονται με φόρα, αλλά η αδιαφορία και η αβελτηρία των ελληνικών κυβερνήσεων ξεμυτίζουν πάλι από τη γωνία. Η δημόσια εταιρεία υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ, της οποίας η σύσταση προβλέπεται από το νόμο 4001/2011, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί ούτε έχει προικισθεί με μερίδια συμμετοχών.

Με τη δημόσια εταιρεία εκτιμάται ότι θα έμπαινε επιτακτικότερα η ανάγκη για ένα μερίδιο του κράτους στους υδρογονάνθρακες. Αυτός είναι ο ρόλος των δημόσιων εταιρειών υδρογονανθράκων, διεθνώς.

Στην Τουρκία οι κρατικές εταιρείες διαδραματίζουν πολύ σοβαρό ρόλο. Αντίστοιχος του αγωγού ΤΑΡ στην Τουρκία είναι ο ΤΑΝΑΡ, που με μήκος 2.000 χλμ. μεταφέρει το αζερικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ώς τα ελληνικά σύνορα.

Η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar διαθέτει το 80%, ωστόσο το 20% κατέχουν δύο κρατικές τουρκικές εταιρείες: το 15% η BOTAS και το 5% η ΤΡΑΟ. Στον αγωγό ΤΑΝΑΡ επίσης παρεμβάλλεται και τουρκικός κρατικός αγωγός, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στο τουρκικό Δημόσιο να παίρνει τέλη διέλευσης σε είδος και να ελέγχει την πορεία του αερίου.

Αντίστοιχα, η κρατική τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ διαθέτει, όπως μάθαμε εφέτος τον Απρίλιο, το σύγχρονο ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα» για έρευνες υδρογονανθράκων, το οποίο αγοράστηκε από τη Νορβηγία αντί 130 εκατ. δολαρίων.

Τι έσοδα προβλέπει ο νόμος

Οι υδρογονάνθρακες μπορεί να προσφέρουν μεγάλα έσοδα. Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι η εκμετάλλευση του Πατραϊκού Κόλπου και της χερσαίας περιοχής των Ιωαννίνων θα αφήσουν 11 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και 2 δισ. ευρώ σε περιφερειακό επίπεδο, στα 25 χρόνια που διαρκεί η σύμβαση.

Η νομοθεσία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προβλέπει ότι οι εταιρείες θα καταβάλλουν φόρο 20% και 5% για τις τοπικές κοινωνίες. Καθορίζει ακόμη κλιμακωτά ποσοστιαίο μερίδιο που καταβάλλει ο ανάδοχος στο Δημόσιο (royalties), αναλογικά με τη μέση ημερήσια παραγωγή, από 3% έως 10%, το οποίο υπολογίζεται επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος από πωλήσεις πετρελαίου του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο απ' ευθείας μερίδιο του Δημοσίου, έστω 5%-10%, στις κοινοπραξίες δεν υπάρχει. Το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει από μέσα τις κοινοπραξίες, ούτε να παρέμβει στις τιμές στην αγορά, ούτε ακόμη να έχει απ' ευθείας έσοδα από τη δραστηριότητα. Αν οι πιθανές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές σε Ιόνιο και νότια Κρήτη αποδειχθούν οι επικερδέστερες από όσες έχουν παραχωρηθεί έως σήμερα, το Δημόσιο θα χάσει σοβαρά έσοδα από τη μη συμμετοχή του.

Ο ρόλος του Δημοσίου στους υδρογονάνθρακες έχει υποβαθμιστεί έντονα τα τελευταία χρόνια.

Από την εποχή της ΔΕΠ, που απορροφήθηκε από τα ΕΛ.ΠΕ. και ειδικά μετά την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., το Δημόσιο έχει εγκαταλείψει τη θέση του στην αγορά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πετρέλαιο/Πετρελαϊκές εταιρείες
Καύσιμα/Ενέργεια
Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ)
Δημόσιος Τομέας
Αποκρατικοποιήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αγροτικά θέματα
Το ποιοτικό και βραστερό όσπριο δεν καταλαβαίνει από κρίση
Οταν το λάδι γίνεται delicatessen
Αποκρατικοποιήσεις
«Τι ψάρια πιάνει» τώρα η ΔΕΠΑ
Δημοσιονομική πολιτική
Χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. κούρεμα καταθέσεων κατεργάζεται
Στο βρόντο πάνε οι όποιες προβλέψεις του προγράμματος σταθεροποίησης
Και στο βάθος ευρωαδιέξοδο
Δημόσια Εργα
Αιτία πολέμου τα έργα της Θεσσαλονίκης
ΕΔΕΥ
Πετρέλαια: οι διαγωνισμοί τρέχουν, αλλά...
Επιχειρήσεις
Οι οφειλές ιδιωτών στην επιχείρηση
Εφορία και φορολογική πολιτική
Από τις ουρές κατάθεσης στις ουρές ελέγχου
Πορτογαλία
S&Ρ υποβαθμίζει Πορτογαλία
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Eurobank και Alpha στο φίνις για Τ.Τ.
Τα μεγάλα ατού του «νέου Ταμιευτηρίου»
Τράπεζες
Της το έδιναν, αλλά δεν το έπαιρνε
Φορολογική πολιτική
Εξωραΐζουν το φορονομοσχέδιο-τέρας
«Σκοτώνουν» οικογένειες με πολλά παιδιά και φοιτητές
Η γκάφα με τις δαπάνες των επιχειρήσεων που εκπίπτουν