Έντυπη Έκδοση

«Τι ψάρια πιάνει» τώρα η ΔΕΠΑ

ΜΕΤΑ το ναυάγιο με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο λύσεις:

* Πρώτον, να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό και να ετοιμάσει τις διαδικασίες για τον επόμενο (τυπικά ο διαγωνισμός δεν έχει κηρυχθεί άγονος).

* Δεύτερον, να απευθυνθεί σε αυτούς που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές, μήπως τυχόν και άλλαξαν γνώμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτιμώμενη αξία της εταιρείας από τους συμβούλους του Δημοσίου κυμαίνεται πέριξ των 700 εκατ. ευρώ. Επειδή το φυσικό αέριο είναι το φθηνότερο καύσιμο, αναμένεται μεγάλη αύξηση στη χρήση του για πολλά χρόνια, τόσο στη θέρμανση όσο και στην αεριοκίνηση. Δύο πρατήρια αερίου της ΔΕΠΑ για τροφοδοσία αυτοκινήτων με καύσιμο φυσικό αέριο, λειτουργούν ήδη και θα προστεθούν άλλα δύο φέτος. Αυτά ανεβάζουν την αξία της.

Οι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αξία της είναι:

1 Το συμβόλαιο με την Gazprom, που λήγει το 2016 και δεν έχει (ακόμη τουλάχιστον) ανανεωθεί.

Στην περίπτωση αυτή η ΔΕΠΑ θα πρέπει να βρει έναν προμηθευτή για να πουλάει αέριο μετά το 2016. Ετσι και αλλιώς, η διαπραγμάτευση με τους Ρώσους έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα Μαρτίου η ΔΕΠΑ διαπραγματεύεται με την Gazprom για να επιτύχει έκπτωση της τιμής στο φυσικό αέριο που προμηθεύεται. Η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ των δύο εταιρειών, αν και η συμφωνία για την προμήθεια αερίου είναι διακρατική.

Οπως έχει πει και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, η σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία. Αλλά η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία υπάρχει εφ' όσον αποβούν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις ύστερα από ένα εξάμηνο! Ωστόσο αν οι διαπραγματεύσεις φέρουν αποτέλεσμα, η Gazprom θα επιστρέψει στους καταναλωτές την έκπτωση αναδρομικά, από 1ης Ιανουαρίου 2013.

2 Το χρέος ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, το οποίο επικαλέστηκε ως μειονέκτημα η Gazprom. Τα χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ μειώνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς γίνεται προσπάθεια να λυθεί το κουβάρι που απειλεί με ντόμινο την εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρέος των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ υποχώρησε περίπου κατά 30% τους δύο τελευταίους μήνες. Ηταν μεγαλύτερο από 400 εκατ. ευρώ και έπεσε κάτω από 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο παραμένει μεγάλο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πρόβλημα ρευστότητας και ελπίζει ότι μπορεί να λυθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος ήταν τα συνεχή χαράτσια των δανειστών και των κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με το «κανόνι» των Energa και Hellas Power. Ειδικότερα, το χαράτσι στα ακίνητα που προστέθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και το οποίο δεν κατέβαλαν πολλοί ιδιώτες, αλλά η ΔΕΗ απέδιδε στο υπουργείο Οικονομικών, ανεξάρτητα από τα έσοδά της.

Αυτό, μαζί με το «κανόνι» των εταιρειών, άφησαν τη ΔΕΗ χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα, η οποία πουλάει την ενέργεια των ιδιωτών μαζί με τη δική της και εισπράττει και για λογαριασμό τους. Ετσι, η ΔΕΗ δεν απέδιδε εγκαίρως τα οφειλόμενα στους ιδιώτες, αφήνοντας ανοιχτούς τους λογαριασμούς σε ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, από τους οποίους πληρώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί. Αυτοί με τη σειρά τους μετακύλισαν το πρόβλημα στην προμηθεύτρια ΔΕΠΑ, που δεν έχει εξοφληθεί. Ουσιαστικά, ο ένας μετακυλίει την οφειλή στον επόμενο, σε έναν φαύλο κύκλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πετρέλαιο/Πετρελαϊκές εταιρείες
Καύσιμα/Ενέργεια
ΔΕΠΑ
Φυσικό αέριο
Αποκρατικοποιήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αγροτικά θέματα
Το ποιοτικό και βραστερό όσπριο δεν καταλαβαίνει από κρίση
Οταν το λάδι γίνεται delicatessen
Αποκρατικοποιήσεις
«Τι ψάρια πιάνει» τώρα η ΔΕΠΑ
Δημοσιονομική πολιτική
Χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. κούρεμα καταθέσεων κατεργάζεται
Στο βρόντο πάνε οι όποιες προβλέψεις του προγράμματος σταθεροποίησης
Και στο βάθος ευρωαδιέξοδο
Δημόσια Εργα
Αιτία πολέμου τα έργα της Θεσσαλονίκης
ΕΔΕΥ
Πετρέλαια: οι διαγωνισμοί τρέχουν, αλλά...
Επιχειρήσεις
Οι οφειλές ιδιωτών στην επιχείρηση
Εφορία και φορολογική πολιτική
Από τις ουρές κατάθεσης στις ουρές ελέγχου
Πορτογαλία
S&Ρ υποβαθμίζει Πορτογαλία
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Eurobank και Alpha στο φίνις για Τ.Τ.
Τα μεγάλα ατού του «νέου Ταμιευτηρίου»
Τράπεζες
Της το έδιναν, αλλά δεν το έπαιρνε
Φορολογική πολιτική
Εξωραΐζουν το φορονομοσχέδιο-τέρας
«Σκοτώνουν» οικογένειες με πολλά παιδιά και φοιτητές
Η γκάφα με τις δαπάνες των επιχειρήσεων που εκπίπτουν