Έντυπη Έκδοση

ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΞΕΦΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εξωραΐζουν το φορονομοσχέδιο-τέρας

Βρίθει από παραλογισμούς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟ του παραλόγου, όπου ηγεμονεύουν σύμβουλοι υπουργών με «πρωτοποριακές» ιδέες, έχει γίνει το υπουργείο Οικονομικών. Τελευταίο δείγμα ο παραλογισμός σε συνδυασμό με την προχειρότητα και την άγνοια, που διέπουν τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΕΦ).

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφέροντας ότι το εν λόγω κείμενο είναι προς διαβούλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διορθωθούν τα λάθη. Ομως αυτή η θέση δεν μπορεί να καλύψει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Χαρακτηριστικό για την ελαφρότητα με την οποία διαχειρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη φορολογική μεταρρύθμιση, είναι ότι ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική της χώρας και θα υπογράψει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όταν ρωτήθηκε για τις εξωφρενικές αλλαγές και τα παράλογα που φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (αύξηση προκαταβολής στο 80%, η μη έκπτωση τόκων δανείων για τις επιχειρήσεις κ.ά.), δήλωσε άγνοια λέγοντας: «Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάτι τέτοιο μέσα στο νομοσχέδιο».

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τρίτη και θα παραμείνει σε διαβούλευση έως και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, δηλαδή μόνο πέντε ημέρες, ξαναγράφεται σχεδόν από την αρχή, επαναφέροντας διατάξεις που καταργήθηκαν, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν.

Το ξαναγράφουν από την αρχή

Ο Γιώργος Μαυραγάνης, υφυπουργός, ο καθ' ύλην αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος Ο Γιώργος Μαυραγάνης, υφυπουργός, ο καθ' ύλην αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος ** Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζεται να μην ισχύσει τελικά η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκπτωση θα διατηρηθεί ώστε να μην προκληθούν μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ διορθώνεται η αρχική διάταξη, αφού, όπως έχει διατυπωθεί, δεν λαμβανόταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

** Εκτός του νέου ΚΦΕ θα μείνει και η αύξηση της αποζημίωσης που υπάρχει στο κείμενο που κατατέθηκε για διαβούλευση και προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 25% από 20% στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που μίλησαν στην «Κ.Ε.», η αύξηση του συντελεστή οφείλεται σε «τυπογραφικό λάθος».

** Οι έντονες αντιδράσεις των επιχειρήσεων ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει στο 55% την προκαταβολή φόρου, ενώ οι αρχικές σκέψεις ήταν να αυξηθεί στο 80%.

** Σκέψεις να μην ισχύσουν τελικά υπάρχουν και για τις επιβαρύνσεις που έρχονται με το άρθρο 34, που προβλέπει φορολόγηση με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών σε όσους πιαστούν στα «δίχτυα» των τεκμηρίων. Με τη διάταξη αυτή η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα, αλλά διαθέτουν μία κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων.

Πλήγμα στους ανέργους

Ο Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, σύμβουλος του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα επί φορολογικών θεμάτων, αρμόδιος για τη σύνταξη του νομοσχεδίου και επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας την τελευταία περίοδο Σημίτη, όταν η Eurostat κατηγορούσε την Ελλάδα για Greek Statistics Ο Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, σύμβουλος του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα επί φορολογικών θεμάτων, αρμόδιος για τη σύνταξη του νομοσχεδίου και επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας την τελευταία περίοδο Σημίτη, όταν η Eurostat κατηγορούσε την Ελλάδα για Greek Statistics Στην περίπτωση που τελικά ισχύσει η διάταξη αυτή θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα κυρίως οι άνεργοι οι οποίοι (αν διαθέτουν αυτοκίνητο ή ακίνητο) θα πιαστούν στα τεκμήρια και θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για παράδειγμα ένας άγαμος φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα που έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο με τεκμήριο 5.000 ευρώ, θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 8.000 ευρώ (5.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και 3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης). Ο φόρος που θα του αναλογεί θα είναι 2.080 ευρώ (8.000 χ 26%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: Φορολογική πολιτική
«Σκοτώνουν» οικογένειες με πολλά παιδιά και φοιτητές
Η γκάφα με τις δαπάνες των επιχειρήσεων που εκπίπτουν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αγροτικά θέματα
Το ποιοτικό και βραστερό όσπριο δεν καταλαβαίνει από κρίση
Οταν το λάδι γίνεται delicatessen
Αποκρατικοποιήσεις
«Τι ψάρια πιάνει» τώρα η ΔΕΠΑ
Δημοσιονομική πολιτική
Χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. κούρεμα καταθέσεων κατεργάζεται
Στο βρόντο πάνε οι όποιες προβλέψεις του προγράμματος σταθεροποίησης
Και στο βάθος ευρωαδιέξοδο
Δημόσια Εργα
Αιτία πολέμου τα έργα της Θεσσαλονίκης
ΕΔΕΥ
Πετρέλαια: οι διαγωνισμοί τρέχουν, αλλά...
Επιχειρήσεις
Οι οφειλές ιδιωτών στην επιχείρηση
Εφορία και φορολογική πολιτική
Από τις ουρές κατάθεσης στις ουρές ελέγχου
Πορτογαλία
S&Ρ υποβαθμίζει Πορτογαλία
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Eurobank και Alpha στο φίνις για Τ.Τ.
Τα μεγάλα ατού του «νέου Ταμιευτηρίου»
Τράπεζες
Της το έδιναν, αλλά δεν το έπαιρνε
Φορολογική πολιτική
Εξωραΐζουν το φορονομοσχέδιο-τέρας
«Σκοτώνουν» οικογένειες με πολλά παιδιά και φοιτητές
Η γκάφα με τις δαπάνες των επιχειρήσεων που εκπίπτουν