Έντυπη Έκδοση

Στη σκιά του Eurogroup

Κρύος ιδρώτας στην Ευρωζώνη από τον ελληνο-πορτογαλικό ιό αστάθειας

Τα διλήμματα και τα αδιέξοδα

Μετά τη φιτιλιά που παραλίγο ν' ανάψει η κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, ήρθε η νέα από τις παραιτήσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας -των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών- προκαλώντας «ασφυξία» στην συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Νέες φωτιές στην Ευρωζώνη ανάβει η πολιτική κρίση στη Λισαβόνα, λίγες μόνο ημέρες μετά την παρ' ολίγον κατάρρευση της συγκυβέρνησης στην Αθήνα, που έσπευσε να επουλώσει τραύματα και... λιποθυμία με ένα «λίφτινγκ-ζόμπι».
 
Οι παραιτήσεις του αρχιτέκτονα της λιτότητας στην Πορτογαλία, υπουργού Οικονομικών, Βίτορ Γκάσπαρ, και του υπουργού Εξωτερικών, Πάουλο Πόρτας, ήταν χτύπημα στην καρδιά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πέντρο Πάσος Κοέλιο και της τρόικας. Υπενθυμίζουν ότι τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης και οι αντιστάσεις στη λιτότητα πριονίζουν την πολιτική σταθερότητα και βάζουν νέα φιτίλια στις κορυφές του Eurogroup ενόψει της αυριανής συνεδρίασης.
 
Ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε ανάμεσα σε μυλόπετρες. Στα νέα μέτρα που φιλοδοξεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Κοέλιο αιχμή είναι η αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο και η μείωση θέσεων εργασίας, όπως και στην Ελλάδα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.
Ομως, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία, αυτό που δεν θέλει με τίποτα η τρόικα είναι:

* Πρώτον, μια ανοιχτή πολιτική κρίση και εκλογές που εντείνουν την αστάθεια (τουλάχιστον πριν από τις γερμανικές κάλπες τον Σεπτέμβριο)

* Δεύτερον, κυβερνήσεις αδύναμες να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα μέτρα λιτότητας στα οποία στηρίζεται η «εμπιστοσύνη των αγορών».

«Κάν' το όπως οι Ελληνες»

Κάτω από αυτό το δίλημμα αξιωματούχοι της Ε.Ε. προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και ψάχνουν «ανασχηματισμούς»... αλά ελληνικά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εκεί που μας έλεγαν ότι «οι αγορές ομολόγων έχουν ωριμάσει» και ότι «δεν διαφαίνεται πια ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ "προβληματικών" χωρών», σημειώνει η «Wall Street Journal», η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία ανάβει ξανά φιτίλια στη ζώνη του ευρώ.

Οι «αγορές» έτριξαν τα δόντια τους. Τα επιτόκια (αποδόσεις) των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων την Τετάρτη εκτοξεύτηκαν στο 8% από 6% ένα μήνα πριν. Το χρηματιστήριο υποχώρησε άνω του 6%, σημειώνοντας πτώση 17% από τα υψηλά Μαΐου.

Οι τραπεζικές μετοχές βούλιαξαν 13%-16%. Την Παρασκευή υπήρξε κάποια εξομάλυνση ρίσκου, μετά και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προς το παρόν.

Η Πορτογαλία θεωρούνταν παράδειγμα χώρας που έχει ενταχθεί σε «πρόγραμμα διάσωσης» και κάνει όλες τις «σωστές κινήσεις». Ομως, αποδείχθηκε άλλη μια «νεοφιλελεύθερη» φαντασίωση, όπως και στην Ιρλανδία που κατρακυλά ξανά στην ύφεση.

Στην Ιρλανδία το ΑΕΠ κατά το α' τρίμηνο του 2013 συρρικνώθηκε σχεδόν 1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της πτώσης των εξαγωγών, ενώ οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με τα «κόκκινα δάνεια» στο 12% του συνόλου.

Στην Πορτογαλία το ΑΕΠ το α' τρίμηνο ήταν μειωμένο κατά 4% σε ετήσια βάση. Την τελευταία διετία μειώνεται 4% ετησίως. Η ανεργία σκαρφάλωσε στο 17,7%. Το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ είναι στο 124% και το έλλειμμα έχει ανέβει στο 6,4%. Εκθεση του ΔΝΤ τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι η κατάσταση του χρέους «είναι πολύ εύθραυστη» κι αν δεν «κουρευτεί», δεν θεωρείται βιώσιμο.

Κρίση... αισιοδοξίας

Η οξεία φάση της κρίσης του ευρώ έδειχνε (φαινομενικά) πως είχε ξεπεραστεί, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, τροφοδοτούσε μια επίπλαστη αισιοδοξία ανοίγοντας τους κρουνούς της ρευστότητας στο ευρωσύστημα.

Δύο πολύ μεγαλύτερες οικονομίες, η Ισπανία και η Ιταλία, αποτελούν επίσης μεγάλους κινδύνους, αναφέρει ανάλυση στο Ρόιτερς. Στην Ιταλία οι επισφάλειες των τραπεζών έχουν εκτοξευθεί και το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ. Στην Ισπανία οι τράπεζες -που έλαβαν 40 δισ. «πακέτο διάσωσης» το 2012- έχουν μπροστά τους πολύ δρόμο, όπως άλλωστε και οι τράπεζες της Ιρλανδίας και της Ελλάδας... σε Συμπληγάδες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωζώνη
Πορτογαλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Eurogroup
Η δόση σε δόσεις, η «σκούπα» με τη μία...
Ευρωζώνη
Κρύος ιδρώτας στην Ευρωζώνη από τον ελληνο-πορτογαλικό ιό αστάθειας
Κυβέρνηση
Ποιος... κατέστρεψε πιο πολύ την Ελλάδα;
Λίστα Λαγκάρντ
Ο αποδιοπομπαίος και ο απαλλακτέος...
Νέα Δημοκρατία
Ο Μάκης ζυγώνει, ο Βύρωνας ξεμακραίνει, ο Νικήτας επιμένει...
Ρατσισμός
200.000 «Γιάννηδες», ενός κοκόρου κυβερνητική γνώση...
ΣΥΡΙΖΑ
«Θα ζητήσουμε μείωση χρέους και πάγωμα τόκων για 4 χρόνια»
Συνεντεύξεις/Αναλύσεις
«Αρνήθηκα προτάσεις κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το «τρίποντο» του κ. Αθανασίου
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Τι έβγαλε η «κληρωτίδα» του Κυριάκου