Έντυπη Έκδοση

Ο Μάκης ζυγώνει, ο Βύρωνας ξεμακραίνει, ο Νικήτας επιμένει...

Το μοναδικό «κεκτημένο» στη Ν.Δ. φαίνεται πλέον πως είναι η δημόσια διατύπωση των διαφωνιών. Με την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, άλλωστε, κανείς δεν φοβάται τη διαγραφή...

Αλμα πέρα από τη φθορά της εσωστρέφειας προσπαθεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία σήμερα με την εκλογή νέου γραμματέα από την Πολιτική Επιτροπή, η συνεδρίαση της οποίας ανοίγει με ομιλία του Αντ. Σαμαρά.

Μάκης Βορίδης Μάκης Βορίδης Η εβδομάδα που μεσολάβησε από το συνέδριο μέχρι σήμερα απέδειξε ότι μπορεί εσωκομματική αντιπολίτευση να μην υφίσταται, όμως από εδώ και στο εξής κάθε δυσαρεστημένος δεν θα διστάσει να εκφράσει δημοσίως τις διαφωνίες του. Και με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η απειλή της διαγραφής μοιάζει να μη φοβίζει.

Πυρ ομαδόν

Ηδη από το συνέδριο, οι επιθέσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μ. Βορίδη κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και οι εσωκομματικές αιχμές του βουλευτή -πρώην υπουργού- Νικήτα Κακλαμάνη σχεδόν επισκίασαν τις υπόλοιπες συζητήσεις. Πρόκειται φυσικά για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.

Ο προερχόμενος από την άκρα Δεξιά κ. Βορίδης δεν κρύβει τις ηγετικές φιλοδοξίες του. Λέγοντας δημόσια αυτό που είναι κοινή πεποίθηση στη Ν.Δ., ότι δηλαδή ο Α. Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή, τη στιγμή που η δυσαρέσκεια για τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, παρά την «απολογία» του πρωθυπουργού, εξακολουθεί να σιγοβράζει, θέλησε να κερδίσει συμπάθειες στο κόμμα, στο οποίο δεν έχει ερείσματα.

Βύρων Πολύδωρας Βύρων Πολύδωρας Ο κ. Κακλαμάνης, από την άλλη, ήταν εκ των στελεχών που είχαν ακολουθήσει το 1993 τον κ. Σαμαρά στην ΠΟΛΑΝ, αλλά μετά τη μη εκλογή του στην Ευρωβουλή, το 1999, επέστρεψε στη Ν.Δ. Η οριστική ρήξη με το σημερινό πρωθυπουργό ήρθε όταν το 2009 ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε την Ντ. Μπακογιάννη για πρόεδρο και δήλωνε: «Να μη μιλάει για τζάκια ο Σαμαράς, αυτός είναι από το μεγαλύτερο τζάκι». Τον περασμένο Αύγουστο έθεσε υποψηφιότητα για γραμματέας και έλαβε 186 ψήφους, ενώ τακτικά πυροβολεί κατά του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Ο κ. Κακλαμάνης άφησε αιχμές και για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Πολιτικής Επιτροπής, με καθυστέρηση και χωρίς σταυρούς, όπως και ο καραμανλικός βουλευτής Αττικής, Γ. Βλάχος. Πίσω από αυτό ορισμένοι είδαν δυσαρέσκεια των καραμανλικών.

Δεδομένο είναι όμως ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν ασχολείται καθόλου με τα εσωκομματικά. Οταν παρέδωσε το κόμμα στον κ. Σαμαρά, του είπε: «Εμένα δεν θα με βρίσκεις μπροστά σου κάθε τόσο» και αυτό σκοπεύει να το τηρήσει, όπως ξεκαθαρίζει σε όσους τον επισκέπτονται στο γραφείο του. Οπως σκοπεύει να παραμείνει σιωπηλός, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι υπονομεύει τον κ. Σαμαρά.

Ανοίγματα

Αμηχανία στο πρωθυπουργικό επιτελείο έφεραν εν τω μεταξύ και οι απανωτές δημόσιες δηλώσεις περί ανοίγματος στη Χρυσή Αυγή. Ο Β. Πολύδωρας, που έκανε σχετικές δηλώσεις, είναι ιδιαίτερη περίπτωση και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε από το Μαξίμου. Δείχνει όμως η δήλωση του κ. Πολύδωρα τη διάθεση που επικρατεί μεταξύ βουλευτών της Ν.Δ. που νιώθουν πίεση στις περιφέρειές τους, εκ δεξιών. Πάντως και ο κ. Πολύδωρας αλλά και ο πρώην υφυπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος, που αναφέρθηκε στο θέμα της Χ.Α. με παρόμοιες δηλώσεις, δεν λένε κάτι διαφορετικό από αυτό που στο Μαξίμου λένε κατ' ιδίαν, ότι δηλαδή η Ν.Δ. πρέπει να απευθυνθεί στον κόσμο της Χρυσής Αυγής για να πάρει πίσω δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Νικήτας Κακλαμάνης Νικήτας Κακλαμάνης Γραμματέας

Την κατάσταση αυτή θα κληθεί να διαχειριστεί μετά τη σημερινή εκλογή του στη θέση του γραμματέα, για την οποία ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος, ο 33χρονος Ανδρέας Παπαμιμίκος. Με ερείσματα στο καραμανλικό και στο φιλελεύθερο στρατόπεδο, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ προσωποποιεί την απόφαση του κ. Σαμαρά για επανεκκίνηση του κόμματος της Ν.Δ., το οποίο περνά στη νέα -ηλικιακά και πολιτικά- γενιά. Αυτό φυσικά προκαλεί και αρκετή δυσαρέσκεια, κυρίως μεταξύ βουλευτών που νιώθουν παραγκωνισμένοι από το «σύστημα Μαξίμου». Ο φόβος και η βουβή ενόχληση για την «πασοκοποίηση» της κυβέρνησης, που μπορεί να μεταφράζονταν σήμερα σε λευκά, είχε ως αποτέλεσμα το Μαξίμου να προσανατολίζεται στην ανακήρυξη γραμματέα βάσει του νέου καταστατικού σε περίπτωση μίας υποψηφιότητας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Eurogroup
Η δόση σε δόσεις, η «σκούπα» με τη μία...
Ευρωζώνη
Κρύος ιδρώτας στην Ευρωζώνη από τον ελληνο-πορτογαλικό ιό αστάθειας
Κυβέρνηση
Ποιος... κατέστρεψε πιο πολύ την Ελλάδα;
Λίστα Λαγκάρντ
Ο αποδιοπομπαίος και ο απαλλακτέος...
Νέα Δημοκρατία
Ο Μάκης ζυγώνει, ο Βύρωνας ξεμακραίνει, ο Νικήτας επιμένει...
Ρατσισμός
200.000 «Γιάννηδες», ενός κοκόρου κυβερνητική γνώση...
ΣΥΡΙΖΑ
«Θα ζητήσουμε μείωση χρέους και πάγωμα τόκων για 4 χρόνια»
Συνεντεύξεις/Αναλύσεις
«Αρνήθηκα προτάσεις κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το «τρίποντο» του κ. Αθανασίου
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Τι έβγαλε η «κληρωτίδα» του Κυριάκου