Έντυπη Έκδοση

Ποιος... κατέστρεψε πιο πολύ την Ελλάδα;

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βρήκαν ευκαιρία να κονταροχτυπηθούν ερίζοντας -άνευ ουσιαστικού πολιτικού αντικρίσματος- για την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου

Ιδεολογική ένδεια, επιχείρηση αποπροσανατολισμού με παρελθοντικά διλήμματα ή και τα δύο μαζί, οδηγούν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ σε μία σύγκρουση με επίκεντρο τον Ανδρέα Παπανδρέου, 17 χρόνια μετά το θάνατό του.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ k.koufogiorgos@eleftherotypia.net Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ k.koufogiorgos@eleftherotypia.net Η ετεροχρονισμένη και απρόκλητη επίθεση Βορίδη εναντίον του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ως ένα ελεγχόμενο σχέδιο με στόχο την ανάδειξη διαφορών -έστω και επιφανειακών- ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, διαφορές που μέσα στην κρίση είναι πλέον μη ορατές στην πλειονότητα της κοινής γνώμης. Στόχος ήταν να μην επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν ότι στο δρόμο προς τις εκλογές και υπό την πίεση της κυβερνητικής φθοράς, τα δύο κυβερνητικά κόμματα θα αντιμετωπιστούν ως «δύο σε ένα», σενάριο που δεν επιθυμεί ούτε ο Α. Σαμαράς ούτε ο Ευ. Βενιζέλος.

Κατόπιν σχεδίου

Η επιλογή του ακροδεξιού Βορίδη ήταν ιδανική για να ξυπνήσει τα εν υπνώσει αντανακλαστικά της συρρικνωμένης βάσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της συντηρητικής, αντιπαπανδρεϊκής βάσης της Ν.Δ. και να σταλεί το μήνυμα ότι η Ν.Δ. του Α. Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου, παρά την απόφασή τους να συγκυβερνήσουν, παραμένουν δύο πολιτικοί αντίπαλοι με διαφορές που δύσκολα θα γεφυρωθούν. Τα επιχειρήματα της Ιπποκράτους περί προσπάθειας του κ. Βορίδη να πλασαριστεί καλύτερα στο εσωκομματικό χρηματιστήριο της Ν.Δ. έχουν έρεισμα, αλλά δεν αποτελούν τη βασική αιτία της παρέμβασής του.

Η εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την ελεγχόμενη αντιπαράθεση, αφ' ενός μπέρδεψε τα πράγματα, αφ' ετέρου ήταν απολύτως αναμενόμενη, αφού ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει ότι επενδύει στους οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου, που δεν ανήκουν πλέον μόνο στην κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διευρύνει την απήχηση του κόμματός του αλλά και τους ψηφοφόρους του.

Στη Ν.Δ. η «βόμβα» Βορίδη κατά Παπανδρέου πέτυχε το στόχο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο «αντ' αυτού» -του Α. Σαμαρά- Χρ. Λαζαρίδης, σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του έστειλε το μήνυμα ότι «ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τον κ. Βορίδη, αλλά αυτά δεν είναι της ώρας», για να ικανοποιήσει πρώτα και κύρια το δεξιό ψηφοφόρο. Και μάλιστα χωρίς να ιντριγκάρει τους ψηφοφόρους του κέντρου ή τους πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστές ή σημερινούς ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ, που στην πλειονότητά τους θεωρούν τουλάχιστον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μποναμάς

Στο ΠΑΣΟΚ, η επίθεση Βορίδη ήταν ένα πολιτικό δώρο, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτελεί αναφορά όλων, πλην των «πούρων» εκσυγχρονιστών του Κ. Σημίτη που έχουν καταγραφεί ως πολέμιοι του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτοι αντέδρασαν οι «παλαιοπαπανδρεϊκοί» και οι «νεοπαπανδρεϊκοί» όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Χρ. Παπουτσής, ο Παντ. Οικονόμου, αλλά και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, που βρήκε την αφορμή να αποχωρήσει, χρησιμοποιώντας την επίθεση Βορίδη κατά των «ιερών και οσίων» του ΠΑΣΟΚ για να ενισχύσουν την κριτική τους εναντίον του Ευ. Βενιζέλου, που αποφάσισε να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. χωρίς το «μαξιλάρι» της ΔΗΜΑΡ.

Ακολούθησαν οι εκπρόσωποι της λεγόμενης ιστορικής ηγεσίας (Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Πάγκαλος κ.ά.), που έβαλαν στο τραπέζι το επιχείρημα ότι την Ελλάδα δεν την κατέστρεψε η πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά η τριετία του Κ. Καραμανλή, παίζοντας το παιχνίδι της σύγκρουσης με τη Ν.Δ. Συγκρουσιακή ωστόσο βγήκε και η σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ (Φ. Γεννηματά, Π. Κουκουλόπουλος, Φ. Σαχινίδης, Δ. Καρύδης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος), κάνοντας την πάσα στον πρόεδρο Ευ. Βενιζέλο να προαναγγείλει ότι η πολιτική εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη θα είναι αφιερωμένη στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Σφήνα

Βλέποντας το κλίμα που διαμορφώνεται και κυρίως το ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πετυχαίνουν να φτιάξουν κλίμα τεχνητής μεταξύ τους σύγκρουσης, στο πολιτικό παιχνίδι μπήκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε από την Πάτρα ότι η επίθεση της Ν.Δ. στον Ανδρέα Παπανδρέου δείχνει την πρόθεση της Δεξιάς «να ξεμπερδέψει με την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς».

Η φράση αυτή προκάλεσε συναγερμό στο ΠΑΣΟΚ, που άστραψε και βρόντηξε: «Συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ που του πήρε μερικές δεκαετίες να αποδεχθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αριστερός, αν και χρειάστηκε ο Βορίδης γι' αυτό», σημείωσε πικρόχολα η Ιπποκράτους, κατηγορώντας μάλιστα για υποκρισία τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή στην Πάτρα τον συνόδευε ένας... ορκισμένος εχθρός του Ανδρέα Παπανδρέου όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Νέα Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Eurogroup
Η δόση σε δόσεις, η «σκούπα» με τη μία...
Ευρωζώνη
Κρύος ιδρώτας στην Ευρωζώνη από τον ελληνο-πορτογαλικό ιό αστάθειας
Κυβέρνηση
Ποιος... κατέστρεψε πιο πολύ την Ελλάδα;
Λίστα Λαγκάρντ
Ο αποδιοπομπαίος και ο απαλλακτέος...
Νέα Δημοκρατία
Ο Μάκης ζυγώνει, ο Βύρωνας ξεμακραίνει, ο Νικήτας επιμένει...
Ρατσισμός
200.000 «Γιάννηδες», ενός κοκόρου κυβερνητική γνώση...
ΣΥΡΙΖΑ
«Θα ζητήσουμε μείωση χρέους και πάγωμα τόκων για 4 χρόνια»
Συνεντεύξεις/Αναλύσεις
«Αρνήθηκα προτάσεις κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το «τρίποντο» του κ. Αθανασίου
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Τι έβγαλε η «κληρωτίδα» του Κυριάκου