Έντυπη Έκδοση

Ο κ. Πέτερ Μπόφινγκερ, το «κούρεμα» και το ευρωομόλογο

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ είναι ένας από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων της Γερμανίδας καγκελαρίου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Berliner Zeitung», εκφράστηκε εναντίον του «κουρέματος» των χρεών της περιφέρειας, και προφανώς της Ελλάδας.

Εσπευσαν τα ελληνικά ΜΜΕ να θεωρήσουν «είδηση» τη θέση του κ. Μπόφινγκερ και να παρουσιάσουν τα λεγόμενά του διαστρεβλωμένα και εκτός του πνεύματος με το οποίο ειπώθηκαν. Στην ουσία, ο κ. Μπόφινγκερ επανέλαβε μια πάγια θέση του: Οχι στο «κούρεμα» του χρέους της περιφέρειας, ναι όμως στο ευρωομόλογο.

Το σκεπτικό του είναι απλό: Ενα «κούρεμα», ιδίως αν είναι (όπως απαιτείται) βαθύ, θα πλήξει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), από τον οποίο δανειζόμαστε ως χώρες της περιφέρειας. Ο ESM βέβαια δεν έχει δικά του χρήματα. Τα δανείζεται από τις αγορές, με εγγυήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Π.χ. τα χρήματα της προηγούμενης δόσης «μας» προήλθαν από δανεισμό του ESM εκ μέρους ακόμη και της πτωχευμένης Ισπανίας! Οπότε, ένα «κούρεμα» αυτών των χρεών θα σημάνει ταυτόχρονα δύο πράγματα: αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του ίδιου του ESM και αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ισπανίας - η οποία ήδη αδυνατεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Καταστροφή δηλαδή.

Να γιατί ο κ. Μπόφινγκερ λέει ότι, από τη στιγμή που η Ευρώπη μετέφερε όλες τις ζημίες και τα χρέη από τους ιδιώτες πιστωτές στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογουμένων, κάποιοι εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα καχεκτικοί (π.χ. οι Ισπανοί), το κούρεμα θα χειροτερεύσει την κατάσταση και γι' αυτό απαιτείται να ισοκατανεμηθεί το χρέος, έτσι ώστε να πέσει πιο πολύ πάνω στους ώμους με τη μεγαλύτερη δυνατότητα να το σηκώσουν. Με άλλα λόγια, ο κ. Μπόφινγκερ προτείνει το ευρωομόλογο. Ενα ομόλογο που θα εκδίδουν και θα εγγυώνται όλες οι χώρες της Ευρωζώνης μαζί.

Τον κ. Μπόφινγκερ τυχαίνει να τον εκτιμώ ιδιαίτερα, να έχουμε συνομιλήσει επί μακρόν (συμφωνώντας σε μεγάλο βαθμό) και να τον θεωρώ ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα στη Γερμανία από πλευράς μακροοικονομικής σκέψης και αναλυτικής ικανότητας. Δυστυχώς, όπως ο ίδιος δεν κρύβει, οι εισηγήσεις του δεν εισακούγονται. Αν θέλετε, πρόκειται για τη μειοψηφία του ενός (από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων της κ. Μέρκελ), του οποίου η παρουσία παίζει περισσότερο «νομιμοποιητικό» παρά πραγματικά συμβουλευτικό (προς την καγκελάριο) ρόλο. Μακάρι, αγαπητέ αναγνώστη, οι εισηγήσεις του κ. Μπόφινγκερ να εισακούγονταν.

Εχοντας εξηγήσει την άποψή του, κι έχοντας εκφραστεί θετικά γι' αυτόν, επιτρέψτε μου τώρα να σας πω πού διαφωνώ μαζί του.

Πρώτον, το ευρωομόλογο όπως το εισηγείται δεν θα είναι αποτελεσματικό. Ενα ομόλογο το οποίο εγγυάται η Γερμανία και η Ελλάδα μαζί θα έχει επιτόκια πολύ υψηλά για τη Γερμανία και όχι αρκετά χαμηλά για την Ελλάδα. Οχι, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι κοινώς εγγυημένα ομόλογα, αλλά ομόλογα έκδοσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία θα αποπληρώνουν τα κράτη-μέλη. Και αυτά ευρωομόλογα θα είναι, από τη στιγμή που θα εκδίδονται από ευρωζωνικό οργανισμό, μόνο που θα λειτουργεί καλύτερα και χωρίς να χρειάζεται Γερμανία και Ελλάδα να το συν-εκδίδουν.

Δεύτερον, με τον κ. Μπόφινγκερ διαφωνούμε ως προς τη χρήση του ευρωομόλογου. Εκείνος κρίνει ότι πρέπει να εκδοθεί για να αποπληρωθούν τα δημόσια χρέη άνω του 60% του ΑΕΠ κάθε χώρας (του ορίου του Μάαστριχτ). Δική μου θέση είναι το αντίθετο: τα ομόλογα έκδοσης της ΕΚΤ πρέπει να χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετείται το κατά Μάαστριχτ «νόμιμο» χρέος της κάθε χώρας.

Σε τελική ανάλυση, όμως, οι μεταξύ μας διαφορές δεν είναι το ζήτημα. Αυτό που δυστυχώς ισχύει είναι ότι οι εισηγήσεις του κ. Μπόφινγκερ έχουν την ίδια πιθανότητα να γίνουν αποδεκτές όσο και οι δικές μου: σχεδόν καμία! Οπότε, η Ευρώπη φαντάζει καταδικασμένη να πορεύεται συστηματικά προς την αποδόμηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η άποψή μου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Eurogroup
Η δόση σε δόσεις, η «σκούπα» με τη μία...
Ευρωζώνη
Κρύος ιδρώτας στην Ευρωζώνη από τον ελληνο-πορτογαλικό ιό αστάθειας
Κυβέρνηση
Ποιος... κατέστρεψε πιο πολύ την Ελλάδα;
Λίστα Λαγκάρντ
Ο αποδιοπομπαίος και ο απαλλακτέος...
Νέα Δημοκρατία
Ο Μάκης ζυγώνει, ο Βύρωνας ξεμακραίνει, ο Νικήτας επιμένει...
Ρατσισμός
200.000 «Γιάννηδες», ενός κοκόρου κυβερνητική γνώση...
ΣΥΡΙΖΑ
«Θα ζητήσουμε μείωση χρέους και πάγωμα τόκων για 4 χρόνια»
Συνεντεύξεις/Αναλύσεις
«Αρνήθηκα προτάσεις κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το «τρίποντο» του κ. Αθανασίου
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Τι έβγαλε η «κληρωτίδα» του Κυριάκου