Έντυπη Έκδοση

Το «τρίποντο» του κ. Αθανασίου

Απολύσεις συμβασιούχων που κάνουν χρήση των προσωρινών διαταγών, φιλτράρισμα διοικητικών υποθέσεων, ρυθμίσεις για δικηγόρους και συμβόλαια, οι τρεις προτεραιότητες του νέου υπουργού Δικαιοσύνης

Ενα τρίπτυχο νομοθετικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της κάλυψης των μνημονιακών απαιτήσεων τίθεται στην αιχμή του δόρατος του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Οι προτεραιότητες για τις επόμενες 30 ημέρες συμπυκνώνονται στις απολύσεις συμβασιούχων που διατηρούνται στην εργασία τους μέσω προσωρινών διαταγών, στο φιλτράρισμα των διοικητικών υποθέσεων για να ξεμπλοκάρουν τα δικαστήρια αλλά και στις ρυθμίσεις για τους δικηγόρους και τα συμβόλαια.

Η αναμόρφωση του καθεστώτος των προσωρινών διαταγών είναι προ των πυλών. Η ρύθμιση για την ταχεία εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων προσωρινής δικαστικής προστασίας συμβασιούχων -κυρίως των ΟΤΑ- βρίσκεται ήδη από την περασμένη Πέμπτη στα χέρια των υπ. Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως «διαπραγματευτικό όπλο» στις συζητήσεις για τις απολύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Το στοίχημα για το υπ. Δικαιοσύνης είναι κατά πόσον η νέα ρύθμιση που προβλέπει σφιχτές προθεσμίες για τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων αλλά και σύντομη εκκαθάριση των υποθέσεων που εκκρεμούν, ο αριθμός των οποίων δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη με ακρίβεια, μπορεί να υλοποιηθεί με δεδομένη την κατάσταση ασφυξίας που επικρατεί σήμερα στα δικαστήρια και κυρίως στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει επιμερισμός των υποθέσεων στα θερινά τμήματα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επίσπευσης μέχρι τις αρχές του χειμώνα.

Ενα βήμα πριν από την κατάθεση στη Βουλή βρίσκεται και το σχέδιο νόμου για τις ενδικοφανείς προσφυγές που έχει παραδοθεί στον κ. Αθανασίου, το οποίο επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλο. Πρόκειται για ρυθμίσεις που καθιερώνουν υποχρεωτικό στάδιο επίλυσης των διοικητικών διαφορών, εντός της δημόσιας διοίκησης, πριν αυτές φθάσουν στη Δικαιοσύνη, ώστε να δοθεί ανάσα ζωής στα υπερφορτωμένα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να ελαφρυνθούν κατά 30%.

Ανεξάρτητες τριμελείς επιτροπές

Ετσι, ιδρύονται 57 ανεξάρτητες τριμελείς επιτροπές σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα αποτελούνται από έναν συνταξιούχο δικαστή ως πρόεδρο, έναν δημόσιο λειτουργό, κατά προτίμηση προερχόμενο από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, και έναν δικηγόρο ή οικονομολόγο, αποκλειστικής απασχόλησης. Οι επιτροπές θα κρίνουν όλες τις φορολογικές, τελωνειακές και κοινωνικοασφαλιστικές υποθέσεις αλλά και υποθέσεις επιβολής προστίμων, ενώ οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα να προσβάλουν τις αποφάσεις τους ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.

«Η νέα υποχρεωτική "ενδιάμεση" κρίση της διοικητικής δράσης», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο κ. Κανελλόπουλος, «θα οδηγήσει ουσιαστικά σε ένα αποτελεσματικό "φιλτράρισμα" των αβάσιμων ένδικων μέσων ή και εκείνων που αφορούν απλά και μόνο τυπικές πλημμέλειες των διοικητικών πράξεων που θα μπορούν να "θεραπευθούν" σε αυτό το πρώιμο στάδιο, χωρίς τη χρονοβόρα και δαπανηρή κινητοποίηση του δικαστικού μηχανισμού».

Σημαντική είναι και η πρόβλεψη που βάζει φρένο στην τακτική του Δημοσίου να ασκεί σωρεία προσφυγών όταν πρόκειται να βάλει το χέρι στην τσέπη σε υποθέσεις που δικαιώνουν πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι η προσπάθεια του ΣτΕ να μειώσει το στοκ των χιλιάδων αδίκαστων υποθέσεων έπεσε στο κενό, διότι το Δημόσιο δεν έχει βάλει μυαλό και εξακολουθεί να εξαντλεί κάθε ένδικο μέσο ακόμη και για χαμένες υποθέσεις. Ομως, από εδώ και στο εξής θα μπορεί μόνο μέσω του αρμόδιου υπουργού να ασκεί εφέσεις και μόνον όταν υπάρχει σαφέστατη παραβίαση νόμου.

Η τρίτη δέσμευση έναντι των δανειστών σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης αφορά την ψήφιση του Κώδικα Δικηγόρων, που, μεταξύ άλλων, αλλάζει άρδην το τοπίο για τους έμμισθους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι μισθοί τους θα καθορίζονται με ελεύθερη συμφωνία, ενώ σε περιπτώσεις απόλυσης θα αποζημιώνονται με το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Οσον αφορά τα συμβόλαια, από το 2014 θα συνάπτονται χωρίς την παρουσία δικηγόρων.

Δικαστές: 3 στα 5

«Ναι» στα τρία από τα πέντε αιτήματα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ετσι:

* Καταργείται η διάταξη που προβλέπει περικοπή μισθού, ως υπακατάστατο πειθαρχικής ποινής, για τους «μη παραγωγικούς» δικαστές.

* Καταργείται η ρύθμιση που απαιτούσε την επικύρωση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου των Κανονισμών λειτουργίας των δικαστηρίων, μέτρο που θεωρήθηκε παρέμβαση στην ανεξαρτησία των δικαστών.

* Αυξάνουν άμεσα οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων και καλύπονται οι κενές θέσεις ειρηνοδικών από τον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2011.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημόσιος Τομέας
Δικαιοσύνη
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Eurogroup
Η δόση σε δόσεις, η «σκούπα» με τη μία...
Ευρωζώνη
Κρύος ιδρώτας στην Ευρωζώνη από τον ελληνο-πορτογαλικό ιό αστάθειας
Κυβέρνηση
Ποιος... κατέστρεψε πιο πολύ την Ελλάδα;
Λίστα Λαγκάρντ
Ο αποδιοπομπαίος και ο απαλλακτέος...
Νέα Δημοκρατία
Ο Μάκης ζυγώνει, ο Βύρωνας ξεμακραίνει, ο Νικήτας επιμένει...
Ρατσισμός
200.000 «Γιάννηδες», ενός κοκόρου κυβερνητική γνώση...
ΣΥΡΙΖΑ
«Θα ζητήσουμε μείωση χρέους και πάγωμα τόκων για 4 χρόνια»
Συνεντεύξεις/Αναλύσεις
«Αρνήθηκα προτάσεις κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το «τρίποντο» του κ. Αθανασίου
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Τι έβγαλε η «κληρωτίδα» του Κυριάκου