Έντυπη Έκδοση

200.000 «Γιάννηδες», ενός κοκόρου κυβερνητική γνώση...

Γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ήρθαν εδώ σε πολύ μικρή ηλικία. Μόνο 15 από αυτούς πήραν την ελληνική υπηκοότητα. Την κυβέρνηση Σαμαρά και τους «συνοδοιπόρους της Χρυσής Αυγής» εγκαλεί ο πρώην υπουργός Γ. Ραγκούσης, «η πολιτεία νίπτει τας χείρας της», επισημαίνει ο Κ. Παπαϊωάννου της ΕΕΔΑ

Ο Αντετοκούμπο «ανταμείφθηκε» με την ελληνική υπηκοότητα για να φωτογραφίζεται ο «πολυπολιτισμικός» κ. Σαμαράς στο Μαξίμου. Τα υπόλοιπα παιδιά των μεταναστών περιμένουν να ενηλικιωθούν και να απελαθούν... Ο Αντετοκούμπο «ανταμείφθηκε» με την ελληνική υπηκοότητα για να φωτογραφίζεται ο «πολυπολιτισμικός» κ. Σαμαράς στο Μαξίμου. Τα υπόλοιπα παιδιά των μεταναστών περιμένουν να ενηλικιωθούν και να απελαθούν... Μόλις 15 παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, με αφρικανική καταγωγή, πήραν την ελληνική υπηκοότητα τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την Ενωση Αφρικανών Γυναικών. Ομως στη χώρα μας ζουν 200.000 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ήρθαν σε πολύ μικρή ηλικία. Σε 120.000 υπολογίζονται τα παιδιά που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και αποτελούν το 20% του μαθητικού πληθυσμού. Οταν αυτά τα παιδιά θα αποφοιτήσουν, στα 18 τους, βάσει του νόμου δεν θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και κινδυνεύουν με απέλαση. «Συνειδητοποιούν ο κ. Σαμαράς και οι περί αυτόν συνοδοιπόροι της Χρυσής Αυγής, πόσους Αντετοκούμπο, πόσες εθνικές επιτυχίες μάς στέρησαν;», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται πάνω από 10.000 παιδιά μεταναστών. «Στην Ελλάδα ζουν συνολικά περίπου 200.000 παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Κι αν ρωτήσεις πόσα παιδιά με καταγωγή από αφρικανικές χώρες πήραν την ελληνική υπηκοότητα, θα σου απαντήσω ότι δεν υπερβαίνουν τα 15», λέει η Αουα Σάνκο.

Η εκπρόσωπος της Ενωσης Αφρικανών Γυναικών υποστηρίζει ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα και ότι είναι μικρό το ποσοστό αυτών που μετανάστευσαν, μαζί με τους γονείς τους, σε πολύ μικρή ηλικία. Αυτά τα παιδιά διαθέτουν ένα και μοναδικό έγγραφο: μία βεβαίωση που αναφέρει ότι υπέβαλαν τα αναγκαία δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας παραμονής, η οποία πρέπει ν' ανανεώνεται κάθε χρόνο. Αλλά «μπορεί να περάσουν και τρία χρόνια δίχως να πάρουν στα χέρια τους την άδεια παραμονής, ενώ τη δικαιούνται κι έχουν πληρώσει ακριβά τα παράβολα».

«Πάρα πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά δεύτερης γενιάς που κατάγονται από την Αφρική», όπως περιγράφει η Αουα. Αναφέρεται στα γραφειοκρατικά εμπόδια που τα θέτουν εκτός κοινωνίας, με αποτέλεσμα να «τους αφαιρούν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να προσπαθούν, βάζοντας στόχους για το μέλλον τους. Τα παιδιά αφρικανικής καταγωγής, που γεννιούνται στην Ελλάδα, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μετέχουν στην κοινωνία. Αλλά τους στερούν την ελπίδα», τονίζει.

Γ. Ραγκούσης Γ. Ραγκούσης Σχετικά με τον Γιάννη Αντετοκούμπο, λέει ότι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. «Σε ελάχιστα παιδιά δόθηκε ελληνική υπηκοότητα με το νόμο Ραγκούση. Κι όσα κατέθεσαν δικαιολογητικά και έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την ελληνική υπηκοότητα σήμερα, το αίτημά τους παραμένει μετέωρο. Ξαφνικά, μέσα σε μερικές μέρες έδωσαν την υπηκοότητα στον Γιάννη. Διότι έπρεπε να ταξιδέψει στην Αμερική. Καθώς και στον αδελφό του, που είναι αθλητής. Δεν εφαρμόζεται όμως το ίδιο για όσα παιδιά διεκδικούν την υπηκοότητα, κατέθεσαν τα δικαιολογητικά και τα αιτήματά τους έχουν παγώσει».

«Συνοδοιπόροι»

«Ο Γιάννης Αντετοκούμπο γέμισε τους Ελληνες συγκίνηση και περηφάνια, βλέποντάς τον να ανεμίζει τη γαλανόλευκη, τη στιγμή που ο παρουσιαστής του ΝΒΑ ανακοίνωνε την επιλογή του μέσα στην τοπ λιστ των φετινών μετεγγραφών του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, και προσθέτει:

«Μας έκανε να ριγήσουμε όλοι, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη κι αν βρισκόμασταν, κυρίως όμως εδώ στην πατρίδα, που ζει σήμερα το μεγάλο εφιάλτη μιας εθνικής κατάρρευσης μέσα στην εξαθλίωση και το σπαραγμό. Ούτε το χρώμα του δέρματός του ούτε το "περίεργο" όνομά του μας εμπόδισε να δακρύσουμε από καμάρι. Και σίγουρα δεν εμπόδισε την κυβερνώσα (ακρο)δεξιά και το φιλικό της Τύπο, που επί τρία χρόνια ωρύονταν για τους εγκληματίες λαθρομετανάστες και, επικαλούμενοι ασύστολα ψεύδη, κατήγγελλαν το "νόμο Ραγκούση" για "αφελληνισμό" της χώρας, να πανηγυρίζουν τώρα με την εθνική επιτυχία με σύνθημα: "100% Ελληνας ο Γιάννης!" "Μετέσχε της ελληνικής παιδείας!"».

Σχετικά με τη συνάντηση του καλαθοσφαιριστή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζει: «Συνειδητοποιούν άραγε ο κ. Σαμαράς και οι περί αυτόν συνοδοιπόροι της Χρυσής Αυγής πόσους Αντετοκούμπο, πόσες στιγμές περηφάνιας, πόσες εθνικές επιτυχίες στέρησαν από την Ελλάδα μας, με το τυφλό τους μένος απέναντι στα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννιούνται εδώ και μεγαλώνουν στα ελληνικά σχολειά;».

Κ. Παπαϊωάννου Κ. Παπαϊωάννου Θυμωμένος ο πρώην υπουργός, αναφέρεται και στην πρόταση νόμου του κ. Αθανασίου, που καταργεί το δικό του νόμο. «Με μια ξενόφοβη απόφασή τους, μια ισχνή πλειοψηφία δικαστών έκαναν το χατίρι στον κ. Σαμαρά και στους ακροδεξιούς φίλους να μπλοκάρουν την ελπίδα για προκοπή για μια ολόκληρη γενιά δικών μας παιδιών, παιδιών της διπλανής πόρτας, επειδή λέει ο νόμος με τον οποίο αυτά θα γίνονταν και επίσημα Ελληνες ήταν τάχα αντισυνταγματικός».

Ο Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνει ότι το νέο νομικό καθεστώς για τη χορήγηση ιθαγένειας οδηγεί σε ρουσφετολογικές επιλογές: «Εμ, βέβαια, πώς αλλιώς το παρακράτος των αδιαφανών ελληνοποιήσεων "καλοπληρωτών" και "ημετέρων" θα ξανάπαιρνε κεφάλι; Ως πότε θα τους αφήνουμε να εγκληματούν εις βάρος της δημοκρατίας και του εθνικού μας μέλλοντος;», αναρωτιέται.

«Υποκρισία»

«Ο νόμος Ραγκούση 38/38 θεσμοθέτησε την αιτιολογία των αποφάσεων για την ιθαγένεια. Επιπλέον, προβλέπει μία σταθερή διαδικασία, σπρώχνοντας στην άκρη το προηγούμενο καθεστώς προσωπικών επιλογών, συχνά πελατειακών, του εκάστοτε υπουργού που έδινε ιθαγένεια. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα», λέει ο Κωστής Παπαϊωάννου της ΕΕΔΑ (Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).

Ο ίδιος προσθέτει ότι «αυτό που αναδεικνύει η περίπτωση του 18χρονου μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο είναι ότι η ελληνική πολιτεία θέλει να διατηρεί για τον εαυτό της το προνόμιο να δίνει επιλεκτικά την ιθαγένεια στα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών και μάλιστα με όρους εντυπωσιασμού, επικοινωνιακής πολιτικής, κολακεύοντας την κοινή γνώμη. Περί αυτού πρόκειται», λέει ο Κωστής Παπαϊωάννου, και τονίζει ότι «παράλληλα, η πολιτεία νίπτει τας χείρας της και δεν αγγίζει το σκληρό πυρήνα της υπόθεσης, ο οποίος είναι τι θα γίνει με τη δεύτερη γενιά των μεταναστών».

Ο Κωστής Παπαϊωάννου αναφέρεται στη συμβολή της οικογένειας του Γιάννη, των προπονητών, των δασκάλων του κι ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίοι «επί δύο δεκαετίες ενσωματώνουν αυτά τα παιδιά. Διότι κάποιοι άνθρωποι τον εκπαίδευσαν. Και η διαδικασία ενσωμάτωσης είναι η καλύτερη απάντηση τόσο στην υποκρισία της πολιτείας όσο και στο παραλήρημα της Χρυσής Αυγής».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Χρυσή Αυγή
Ρατσισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Eurogroup
Η δόση σε δόσεις, η «σκούπα» με τη μία...
Ευρωζώνη
Κρύος ιδρώτας στην Ευρωζώνη από τον ελληνο-πορτογαλικό ιό αστάθειας
Κυβέρνηση
Ποιος... κατέστρεψε πιο πολύ την Ελλάδα;
Λίστα Λαγκάρντ
Ο αποδιοπομπαίος και ο απαλλακτέος...
Νέα Δημοκρατία
Ο Μάκης ζυγώνει, ο Βύρωνας ξεμακραίνει, ο Νικήτας επιμένει...
Ρατσισμός
200.000 «Γιάννηδες», ενός κοκόρου κυβερνητική γνώση...
ΣΥΡΙΖΑ
«Θα ζητήσουμε μείωση χρέους και πάγωμα τόκων για 4 χρόνια»
Συνεντεύξεις/Αναλύσεις
«Αρνήθηκα προτάσεις κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το «τρίποντο» του κ. Αθανασίου
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Τι έβγαλε η «κληρωτίδα» του Κυριάκου