Έντυπη Έκδοση

Απολύσεις με πατέντα ΕΡΤ

Τράπεζες και ΔΕΚΟ ακολουθούν το δρόμο που χαράχτηκε για την ΕΡΤ, ενώ η τρόικα ζητεί πλήρη ελευθερία στις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα με το (σχιζοφρενικό) επιχείρημα ότι αυτό θα διευκολύνει τις προσλήψεις στη συνέχεια...

(Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΑΒ) (Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΑΒ) Μοντέλο ΕΡΤ στις απολύσεις για τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων των τραπεζών και του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ), χωρίς να απαιτείται το κλείσιμό τους, ζήτησε από την κυβέρνηση η τρόικα. Το συγκεκριμένο σχέδιο απεμπλέκει την κυβέρνηση από τον καθορισμό των απολύσεων, αλλά και από τον «βραχνά» να μπαίνει στην βάσανο ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να απορρίπτει αιτήματα επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις.

Ο κ. Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Γ. Βρούτση. «Πρέπει να απεμπλακείτε από τις απολύσεις και να διευκολύνετε την κινητικότητα στις επιχειρήσεις», του είπε, και ζήτησε την αναμόρφωση του πλαισίου των απολύσεων στο σύνολό του, δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις. Στόχος της τρόικας, της κυβέρνησης, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ.Ε.», είναι:

1.Να δημιουργηθεί ευνοϊκό πεδίο για όσες επιχειρήσεις θέλουν να προχωρήσουν σε «αναδιαρθρώσεις προσωπικού».

2.Να διευκολυνθεί η «κινητικότητα» στην αγορά εργασίας, που αφορά το κομμάτι προσλήψεις-απολύσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην ανεργία, καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν «να προσλαμβάνουν εύκολα», εφόσον το ίδιο εύκολα θα μπορούν να απολύουν.

Μοντέλο αναδιαρθρώσεων

Το πεδίο μπορεί, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, να έχει «εφαρμογή ακόμα και στις επιχειρήσεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι αντίστοιχες με αυτές του ιδιωτικού τομέα και οι εργαζόμενοι έχουν σχέση Αορίστου Χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου». Φωτογραφίζονται έτσι αναδιαρθρώσεις που θα γίνουν από το προσεχές φθινόπωρο στις κρατικές εταιρείες αμυντικών συστημάτων (ΕΑΒ, ΕΛΒΟ κ.ά.), στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, αλλά και στις τράπεζες που έχουν προσωπικό προς διαθεσιμότητα, το οποίο προέκυψε από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις υποκαταστημάτων στις τράπεζες που εξαγοράστηκαν.

Η τρόικα ζήτησε να μελετηθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο καθορισμού των απολύσεων και ειδικότερα το social plan (κοινωνικό πλάνο), ώστε οι απολυμένοι να έχουν τη δυνατότητα κάποιων απολαβών. Τόνισαν ότι μόνο σε Ελλάδα και Ολλανδία οι ομαδικές απολύσεις καθορίζονται από το κράτος, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι απολύσεις αποτελούν αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Στη χώρα μας προ Μνημονίων ίσχυε το πλαφόν του 2% για απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20-150 εργαζομένους, ποσοστό που σήμερα φθάνει στο 5%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό αφορά επιχειρήσεις μέχρι 100 εργαζομένους - στην Αυστρία και στο Βέλγιο το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από 10%, ενώ στα Σκανδιναβικά κράτη είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Εργασία - λάστιχο

Οι νέες προσλήψεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΠΕ για τον μήνα Μάιο, δείχνουν ότι 1 στους 2 εργαζομένους προσλαμβάνεται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 34.187 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα προσλήφθηκαν με πλήρη απασχόληση 82.525 άτομα, με μερική απασχόληση 35.942 άτομα και με εκ περιτροπής απασχόληση 5.828 άτομα.

Ενδεικτικό του τελευταίου πενταμήνου, Ιανουαρίου-Μαΐου, είναι ότι η παραπάνω κατάσταση σημειώνει ανοδική πορεία με τάση να εδραιωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πενταμήνου, στο σύνολο των προσλήψεων που έγιναν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 προκύπτει αύξηση της πλήρους απασχόλησης (77,59%), ενώ στο 54% κυμαίνεται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση. Αντίθετα, υπάρχει σημαντική μείωση στην αλλαγή συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε μερική (-58,45%) και σε εκ περιτροπής (-39,44%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Δημόσιος Τομέας
Εργασιακά θέματα
Τρόικα
Σχετικά θέματα: Εργασιακά θέματα
Από τον εργαζόμενο στον «απασχολήσιμο»
«Κρεατομηχανή έγινε η αγορά εργασίας»
Εργασία, μισθός και απολύσεις στην ελληνική... ΕΟΖ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Proton Bank
Το κινητό «καίει» Λαυρεντιάδη
Τα απόνερα του σκανδάλου
Διαχείριση απορριμμάτων
Αρχές - εργολάβοι θέλουν τη... ρεβάνς στην Κερατέα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το σκεπτικό του βουλεύματος για τη νέα 6μηνη παράταση
Δικαστικό ρεπορτάζ,Αστυνομικό ρεπορτάζ
Προφυλάκιση... μέχρι θανάτου
Εκπαίδευση
Κατόπιν εντολής η «εξαφάνιση» των αριστούχων
Η σφαγή των εκπαιδευτικών οδηγεί σε... ανθρωποφαγία
Ελευθεροτυπία
Πρόσκληση ενδιαφέροντος ...
Εργασιακά θέματα
Απολύσεις με πατέντα ΕΡΤ
Από τον εργαζόμενο στον «απασχολήσιμο»
«Κρεατομηχανή έγινε η αγορά εργασίας»
Εργασία, μισθός και απολύσεις στην ελληνική... ΕΟΖ
Οργανώσεις/Κινήματα
Ούτε βία ούτε και υπακοή...
Τουρισμός
Athens tour στην... ανέχεια