Έντυπη Έκδοση

Από τον εργαζόμενο στον «απασχολήσιμο»

Το μη χείρον βέλτιστον; Ρητορική μάλλον η ερώτηση, καθώς τη στιγμή που η τρόικα πιέζει και για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, εργατολόγοι, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι αναρωτιούνται επί ματαίω αν η απορρύθμιση του εργατικού δικαίου, που συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς την τελευταία τριετία στη χώρα μας, παρουσιάζει μία κάποια συνάφεια με την προαναφερθείσα ρήση.

Χρ. Νικολουτσόπουλος Χρ. Νικολουτσόπουλος Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χρ. Νικολουτσόπουλος εξηγεί στην «Ε» ότι «η κατατρακύλα του εργατικού δικαίου προετοιμάστηκε χρόνια πριν, επί κυβερνήσεων Σημίτη, με τον περίφημο όρο των απασχολήσιμων, που παρέπεμπε στην "ιδανικότερη", για το καπιταλιστικό σύστημα, εργασιακή σχέση των συμβασιούχων. Ο "ευγενής" όρος της ελαστικής απασχόλησης είναι η προσαρμογή του απασχολήσιμου, διότι ακριβώς από τότε ο κ. Σημίτης και ό,τι αυτός εκπροσωπούσε θα αιματοδοτήσει το βάρβαρο σύστημα που είναι σε κατάρρευση». Και προσθέτει: «Σήμερα πια βρισκόμαστε σε ένα πεδίο ολοκληρωτικής υλοποίησης του απασχολήσιμου. Καταργώντας τη σταθερή εργασία, καλείται η εργατική τάξη να αποδεχτεί την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Αν αυτό περάσει, τότε οι συνθήκες τρικοσμικών αφρικανικών χωρών θα δεσπόζουν ως ιδανικές πολιτείες».

Μεταλλεργάτες

Από τους κλάδους στους οποίους εφαρμόστηκαν μαζικά στις αρχές της τελευταίας τριετίας η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα και οι μαζικές απολύσεις είναι ο κλάδος των επιχειρήσεων μετάλλου. Και σε όγκο 100 χιλιάδων εργαζομένων, με 30 χιλιάδες εξ αυτών να είναι συνδικαλιστικά ενεργοί.

«Πάρα πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν εκ περιτροπής, από 10 έως 4 ημέρες το μήνα, και ένα ποσοστό έχουν τεθεί από τους εργοδότες σε διαθεσιμότητα, παίρνοντας το 50% του μισθού τους. Κατ' εξαίρεση, σταθερές εργασιακές σχέσεις διατηρούνται στη βιοτεχνία μετάλλου και στα συνεργεία αυτοκινήτων, όπου αυτές τις μέρες υπογράφονται νέες συλλογικές συμβάσεις. Οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι ένα μικρό φως στην εργασιακή ζούγκλα, η οποία πια έχει εδραιωθεί. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου τρία υποβρύχια είναι κατά 95% έτοιμα και δεν παραδίδονται, διότι ο εργοδότης προβάλλει απαιτήσεις και εκβιάζει την κυβέρνηση κρατώντας ομήρους τους εργαζόμενους, η κατάσταση είναι τραγική. Εδώ και 14 μήνες εφαρμόζεται η εκ περιτροπής απασχόληση, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλέψουν μόνο μία φορά την εβδομάδα και για λόγους αξιοπρέπειας απεργούν», λένε εργαζόμενοι.

Στην τριετία που πέρασε χιλιάδες εργαζόμενοι είδαν να αποψιλώνονται, σταδιακά, βασικά εργατικά δικαιώματα: πλήρης επικράτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ευρεία εφαρμογή της τετραήμερης ή ακόμη και της τριήμερης απασχόλησης. Η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων έχει γίνει καθεστώς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εργασιακά θέματα
Απασχόληση και ανεργία
Δημόσιος Τομέας
Σχετικά θέματα: Εργασιακά θέματα
Απολύσεις με πατέντα ΕΡΤ
«Κρεατομηχανή έγινε η αγορά εργασίας»
Εργασία, μισθός και απολύσεις στην ελληνική... ΕΟΖ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Proton Bank
Το κινητό «καίει» Λαυρεντιάδη
Τα απόνερα του σκανδάλου
Διαχείριση απορριμμάτων
Αρχές - εργολάβοι θέλουν τη... ρεβάνς στην Κερατέα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το σκεπτικό του βουλεύματος για τη νέα 6μηνη παράταση
Δικαστικό ρεπορτάζ,Αστυνομικό ρεπορτάζ
Προφυλάκιση... μέχρι θανάτου
Εκπαίδευση
Κατόπιν εντολής η «εξαφάνιση» των αριστούχων
Η σφαγή των εκπαιδευτικών οδηγεί σε... ανθρωποφαγία
Ελευθεροτυπία
Πρόσκληση ενδιαφέροντος ...
Εργασιακά θέματα
Απολύσεις με πατέντα ΕΡΤ
Από τον εργαζόμενο στον «απασχολήσιμο»
«Κρεατομηχανή έγινε η αγορά εργασίας»
Εργασία, μισθός και απολύσεις στην ελληνική... ΕΟΖ
Οργανώσεις/Κινήματα
Ούτε βία ούτε και υπακοή...
Τουρισμός
Athens tour στην... ανέχεια