Έντυπη Έκδοση

«Στοίχημα μ' ένα στόχο: να βγούμε από το τούνελ»

Ο Κώστας Παναγόπουλος μιλάει στην «Κ.Ε.» για το ρίσκο να αναλάβει τέτοια εποχή την ηγεσία του ΣΕΓΑΣ

«Δεν θέλουμε σκιές στην Ομοσπονδία. Οσο για το ντόπινγκ, μία είναι η απάντηση: η άγνοια δεν συγχωρείται»

Στην πιο κρίσιμη καμπή της ύφεσης, την ώρα που ο ελληνικός αθλητισμός οδηγείται λόγω έλλειψης πόρων με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια, ο γνωστός επικοινωνιολόγος, ιδιοκτήτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων ΑΛΚΟ, Κώστας Παναγόπουλος, βρέθηκε στο τιμόνι του ΣΕΓΑΣ, της μεγαλύτερης και ιστορικότερης αθλητικής Ομοσπονδίας. Καπρίτσιο; Ανθρώπινη ματαιοδοξία; «Στοίχημα απλά, με στόχο να αντέξουμε, να βγούμε από το τούνελ, όπως στοίχημα αποτελεί και για όσους χειρίζονται την εξουσία», τονίζει στην «Κ.Ε.», ανοίγοντας τα χαρτιά του. Στο ντόπινγκ, μια διαρκή απειλή, που έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα κι έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια σοβαρά τραύματα στην έξωθεν καλή μαρτυρία του στίβου, του από παράδοση «βασιλιά» των Ολυμπιακών Αγώνων, η θέση του -«η άγνοια δεν συγχωρείται, ο καθένας οφείλει να γνωρίζει»- δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Οσο για τον πολυδιαφημισμένο Μαραθώνιο της Αθήνας, που γνωρίζει εσχάτως, παρά τη δύσκολη συγκυρία, μεγάλες πιένες και αποτέλεσε σημείο ενδοδιοικητικής τριβής, η ψήφος εμπιστοσύνης στον Μάκη Ασημακόπουλο, τον μέχρι τώρα με απ' ευθείας ανάθεση διοργανωτή, παρέχεται απλόχερα.

* Δύσκολοι καιροί για προέδρους, κ. Παναγόπουλε. Πώς το αποτολμήσατε; Αλλοι στη θέση σας θα το σκέφτονταν, θα το βασάνιζαν πολύ, πριν αποφασίσουν να εμπλακούν...

- Ημουν δεκατρία χρόνια στο Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου της Αθήνας. Οταν ο Βασίλης Σεβαστής, ύστερα από τεράστια προσφορά στο χώρο, θέλησε να κάνει ένα βήμα πίσω, στο πλαίσιο της ανανέωσης της λειτουργίας, εγώ δεν ήταν δυνατόν να μην κάνω ένα βήμα εμπρός.

Τρεις στόχοι

* Με τι στόχους;

- Τρεις: Πρώτον, να εξασφαλίσουμε την επιβίωση του αθλήματος. Δεύτερον, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία. Τρίτον, να αλλάξουμε το μοντέλο λειτουργίας στο αθλητικό κομμάτι. Υστερα από εννέα μήνες, θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος για την πορεία σχετικά με τους δύο πρώτους στόχους. Εχουμε εξασφαλίσει την επιβίωση, πετύχαμε επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος κι ένα καλό χορηγικό πρόγραμμα, παρά τις δυσκολίες. Οι αναγκαίες περικοπές έγιναν αποδεκτές από εργαζομένους-προπονητές-αθλητές, οι οποίοι έβαλαν πλάτη.

* Οι μεταρρυθμίσεις ωστόσο στον τρόπο λειτουργίας καθυστερούν...

- Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

* Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο αποπεμφθείς ταμίας, που εξέφρασε την άποψη να γίνει διαγωνισμός για να αναδειχτεί η εταιρεία που θα διοργανώσει το Μαραθώνιο, αυτό ακριβώς επαγγέλθηκε...

Ο Μαραθώνιος, όπως και οι αγώνες στους δρόμους, είναι βασικός για τον ΣΕΓΑΣ επί Κώστα Παναγόπουλου Ο Μαραθώνιος, όπως και οι αγώνες στους δρόμους, είναι βασικός για τον ΣΕΓΑΣ επί Κώστα Παναγόπουλου - Ο τρόπος χειρισμού του Δημήτρη ήταν λάθος. Εσπασαν οι δεσμοί με το προεδρείο. Ετσι ομόφωνα το Δ.Σ. αποφάσισε να άρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του. Οι διαφορετικές απόψεις στο συμβούλιο είναι καλό να υπάρχουν. Χάλασε όμως η χημεία, όπως χειρίστηκε το ζήτημα.

* Προχωρήσατε πάντως σε προκήρυξη διαγωνισμού, αλλάζοντας την απόφασή σας, μάλιστα ενώ ο κ. Ανδριόπουλος απουσίαζε στην Αμερική...

- Ο θόρυβος που προκλήθηκε, δημιούργησε σκιές. Δεν έχουμε διάθεση να υφίστανται σκιές γύρω από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Ομοσπονδίας. Αποφασίσαμε να κάνουμε διαγωνισμό, αν και πιστεύω ότι δεν είναι εν προκειμένω η καλύτερη λύση.

* Δεν κατοχυρώνεται έτσι μεγαλύτερη διαφάνεια;

- Οι επιλογές συνεργατών με εξειδικευμένη γνώση δεν μπαίνουν σε καλούπι. Δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρεις, σε κάτι που είναι πετυχημένο. Εν πάση περιπτώσει, πήγαμε σε διαγωνισμό, που χρειάζεται χρόνο, προθεσμία δύο μηνών μέχρι να υποβληθούν οι προτάσεις και εύλογο διάστημα, προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση.

* Η εταιρεία του κ. Ασημακόπουλου, που διοργάνωνε ώς τώρα το Μαραθώνιο, θα υποβάλει ασφαλώς πρόταση...

- Το ελπίζω...

* Δείχνετε, κ. πρόεδρε, αν μη τι άλλο, ότι εκτιμάτε το έργο του κ. Ασημακόπουλου...

- Εχει οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης. Είναι η εταιρεία, που ξεκινώντας από το μηδέν ανέδειξε τον αγώνα. Η διοργάνωση του Μαραθωνίου απαιτεί εξειδικευμένη γνώση. Δεν είναι απλό το θέμα, σ' ένα περιβάλλον που δεν είναι το καλύτερο από πλευράς χορηγιών ή μάρκετινγκ.

«Ελεγχοι»

* Στο γραφείο σας, η διακόσμηση αποτελείται και από φωτογραφίες αθλητών, που έχουν αναμιχθεί σε σκάνδαλα ντόπινγκ...

- Δεν τρέφω αυταπάτες. Η χρήση απαγορευμένων ουσιών αποτελεί μέρος της σκληρής πραγματικότητας σε όλα τα σπορ παγκοσμίως. Η στάση μας είναι αυτή που επιβάλλουν οι κανόνες και οι κανονισμοί, η πολιτική μας καθαρή. Στο στίβο γίνονται οι περισσότεροι έλεγχοι ετησίως από κάθε άλλο άθλημα. Οποιος καταρρίψει πανελλήνιο ρεκόρ, περνάει αυτομάτως από ντόπινγκ κοντρόλ. Κατά πάγια τακτική μας, δεν συνεργαζόμαστε με προπονητή που παραβίασε τους κανόνες ντόπινγκ. Σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ παραγγέλλουμε κι άλλους, επιπρόσθετους ελέγχους, εφαρμόζοντας μια πολιτική αποτροπής και πρόληψης, μέσω και σεμιναρίων επιμόρφωσης, ώστε να μειώσουμε το φαινόμενο.

* Αποκηρύσσετε τα «βρόμικα» μετάλλια;

- Ακολουθούμε ό,τι λέει η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Οταν δεν έχει πρόβλημα εκείνη, εμείς γιατί να έχουμε;

* Συμφωνείτε με τη γνωστή ρήση ότι «ντοπαρισμένος είναι αυτός που συλλαμβάνεται»;

- Ολοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Διαφορετικά καταργούμε ένα σύστημα δικαίου.

* Ο Δημήτρης Χονδροκούκης ήταν το τελευταίο κρούσμα, με το οποίο τσαλακώθηκε για ακόμη μία φορά η εικόνα του στίβου...

- Ηταν βαρύ πλήγμα. Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουμε συνέλθει. Δεν μπορείς να προσελκύσεις τα νέα παιδιά, όταν σε βαραίνει η σκιά των απαγορευμένων ουσιών.

* Οταν συμβαίνει κάτι ανάλογο, ουδείς γνωρίζει πώς έγινε...

- Στα θέματα αυτά η άγνοια δεν συγχωρείται. Ο καθένας, που κάνει αθλητισμό, οφείλει να γνωρίζει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
ΣΕΓΑΣ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
ΕΠΟ
«Κέρδος μονάχα μεσοπρόθεσμο»
ΣΕΓΑΣ
«Στοίχημα μ' ένα στόχο: να βγούμε από το τούνελ»
Τένις
Η αναγέννηση του τένις