Έντυπη Έκδοση

Προφυλάκιση... μέχρι θανάτου

Ο Κώστας Σακκάς παραμένει στη φυλακή, η απεργία πείνας συνεχίζεται για 33η μέρα, οι γιατροί προειδοποιούν για πολλοστή φορά ότι στο εξής η κατάσταση της υγείας του πιθανώς δεν θα είναι αναστρέψιμη και η κυβέρνηση υπόσχεται απλώς ότι θα δώσει τη «δέουσα προσοχή»...

«Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η συνέχιση της αποχής του από το φαγητό θα οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο». Η τελευταία γνωμάτευση της παθολόγου, επιμελήτριας Α' ΕΣΥ, με ημερομηνία 4 Ιουλίου, είναι δηλωτική της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η υγεία τού Κώστα Σακκά. Εχουν περάσει 33 ημέρες από τη στιγμή που ο αναρχικός Κώστας Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας, διεκδικώντας την αποφυλάκισή του, καθώς ήδη έχει συμπληρώσει περισσότερα από δυόμισι χρόνια προσωρινής κράτησης.

Κατά την τελευταία ιατρική εξέταση από την Ολγα Κοσμοπούλου, ο 29χρονος έχει χάσει συνολικά 13 κιλά σωματικού βάρους, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 15% του σωματικού βάρους του. Από τη στιγμή που ο ασθενής χάσει το 10% του σωματικού του βάρους και περάσουν 10 ημέρες από την έναρξη της αποχής του από την τροφή, η κατάστασή του -σύμφωνα και με άλλους γιατρούς- θεωρείται κρίσιμη.

Ανάμεσα σε άλλα, η αδυναμία συγκέντρωσης, η εμφάνιση «μικρού οιδήματος κατά την πίεση στα κάτω άκρα», η αρτηριακή πίεση που «παραμένει σε χαμηλά επίπεδα», αλλά και «η αρχόμενη αύξηση δερματικής πτυχής, που συνιστά έμμεσο σημείο απώλειας υποδορίου λίπους και μυϊκού ιστού» φανερώνουν ότι «ο βαθμός επικινδυνότητας είναι εξαιρετικά υψηλός για τον κ. Σακκά».

Η παθολόγος επισημαίνει ότι η πιθανότητα εμφανίσεως μη αναστρέψιμων για τον οργανισμό βλαβών αυξάνει εκθετικά όσο η αποχή από τη σίτηση παρατείνεται, κρούοντας για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο «περίμενε»

Ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αναμένει, πιθανότατα τη Δευτέρα, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με το οποίο θα αποφασιστεί αν ο απεργός πείνας θα αποφυλακιστεί για λόγους υγείας ή όχι.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών, Ιωάννης Μωραϊτάκης, έχει εισηγηθεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να απορριφθεί το αίτημα αποφυλάκισης του 29χρονου. Είναι ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός που είχε εισηγηθεί απορριπτικά και για τις αντιρρήσεις της πλευράς Σακκά σχετικά με την 6μηνη παράταση της προσωρινής του κράτησης, που πλέον αναμένεται να αγγίξει τα τρία χρόνια.

Αντιδράσεις

Την περασμένη εβδομάδα, και αφού είχε προηγηθεί πληθώρα αντιδράσεων από νομικούς κύκλους και ενώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και δεκάδες διαδηλώσεις και δράσεις συμπαράστασης στον απεργό, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, αρκέστηκε να δηλώσει πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα επιδείξει τη δέουσα προσοχή...

Αύριο, Δευτέρα, μέλη της «Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας» (ΚΕΔΔΕ) αναμένεται να παραδώσουν ψήφισμα για την άμεση αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά στο αρμόδιο υπουργείο, ένα ψήφισμα με εκατοντάδες υπογραφές πολιτών αλλά και φορέων.

«Οποια και αν είναι η πολιτική ή ιδεολογική μας τοποθέτηση, αναγνωρίζουμε ότι στο πρόσωπο του Κώστα Σακκά δοκιμάζονται οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας, σε ένα συντονισμένο ρεσιτάλ κρατικού αυταρχισμού του οποίου θύματα μπορεί να είμαστε αύριο όλες και όλοι μας», τονίζεται σε αυτό. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών «ως ευθυγραμμισμένη με το δόγμα μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης και ως ευθύ μήνυμα τρομοκράτησης σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο».

Το σκεπτικό του βουλεύματος για τη νέα 6μηνη παράταση

Την εισήγηση του αντεισαγγελέα Εφετών, Ιω.Μωραϊτάκη, υιοθέτησε η πλειοψηφία του Συμβουλίου Εφετών και απέρριψε τις αντιρρήσεις του Κ. Σακκά σχετικά με την 6μηνη παράταση της προφυλάκισής του.

Η τρίτη εφέτης, που μειοψήφησε, διατύπωσε τη θέση ότι η νέα προσωρινή κράτηση που επιβλήθηκε στον Κώστα Σακκά «δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος και δεν παρατείνεται, σύμφωνα με το άρθρο 288 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Είχε, δε, την άποψη πως ο 29χρονος απεργός πείνας πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους Η τρίτη εφέτης, που μειοψήφησε, διατύπωσε τη θέση ότι η νέα προσωρινή κράτηση που επιβλήθηκε στον Κώστα Σακκά «δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος και δεν παρατείνεται, σύμφωνα με το άρθρο 288 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Είχε, δε, την άποψη πως ο 29χρονος απεργός πείνας πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπ' αριθμόν 1346/2013 βουλεύματος, που έχει στη διάθεσή της η «Κ.Ε.», ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε: «Οι πράξεις για τις οποίες επιβλήθηκε η προηγούμενη και η νέα προσωρινή κράτηση εις βάρος των κατηγορουμένων δεν αποτελούν επιμέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης, αλλά συνιστούν διαφορετικές υποθέσεις, για τις οποίες μάλιστα σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες, εκδόθηκαν διαφορετικά βουλεύματα, καθόσον δεν εμφανίζουν φυσική ενότητα, αλλά κυρίως όσον αφορά τις κακουργηματικές πράξεις οι οποίες τελέστηκαν στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης και τελούν σε πραγματική συρροή με εκείνη της συγκρότησης της εγκληματικής οργάνωσης, είναι ενταγμένες σε διαφορετικό χωροχρονικά προσδιορισμένο για κάθε δικογραφία εγκληματικό σχέδιο, με ετερόκλιτη αλληλουχία εγκληματικής δράσης».

Την άποψη αυτή ενστερνίστηκαν οι δύο από τις εφέτες του Συμβουλίου, με αποτέλεσμα η προφυλάκιση του 29χρονου αναρχικού, που έχει ξεπεράσει τα δυόμισι χρόνια, να οδεύει ολοταχώς προς τη συμπλήρωση των τριών ετών.

Η μειοψηφούσα άποψη

Η τρίτη εφέτης όμως είχε διαφορετική θέση, συγκεκριμένα ότι η νέα προσωρινή κράτηση που επιβλήθηκε στον Κώστα Σακκά «δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος και δεν παρατείνεται, σύμφωνα με το άρθρο 288 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Είχε δε την άποψη πως ο 29χρονος απεργός πείνας πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της απαγόρευσης να απομακρυνθεί από την Αθήνα και τον Πειραιά, της υποχρέωσης διαμονής του στην οικία του μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας και της εμφάνισης σε Α.Τ. της περιοχής του δύο φορές το μήνα.

Σε περίπτωση που και η αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας απορριφθεί, τότε η Μαρίνα Δαλιάνη, συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Σακκά, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο... Α.Κ.Μ.-Αντ.Ξ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σωφρονιστικό σύστημα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Proton Bank
Το κινητό «καίει» Λαυρεντιάδη
Τα απόνερα του σκανδάλου
Διαχείριση απορριμμάτων
Αρχές - εργολάβοι θέλουν τη... ρεβάνς στην Κερατέα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το σκεπτικό του βουλεύματος για τη νέα 6μηνη παράταση
Δικαστικό ρεπορτάζ,Αστυνομικό ρεπορτάζ
Προφυλάκιση... μέχρι θανάτου
Εκπαίδευση
Κατόπιν εντολής η «εξαφάνιση» των αριστούχων
Η σφαγή των εκπαιδευτικών οδηγεί σε... ανθρωποφαγία
Ελευθεροτυπία
Πρόσκληση ενδιαφέροντος ...
Εργασιακά θέματα
Απολύσεις με πατέντα ΕΡΤ
Από τον εργαζόμενο στον «απασχολήσιμο»
«Κρεατομηχανή έγινε η αγορά εργασίας»
Εργασία, μισθός και απολύσεις στην ελληνική... ΕΟΖ
Οργανώσεις/Κινήματα
Ούτε βία ούτε και υπακοή...
Τουρισμός
Athens tour στην... ανέχεια