Έντυπη Έκδοση

Αρχές - εργολάβοι θέλουν τη... ρεβάνς στην Κερατέα

Με παρατάσεις επί παρατάσεων η Περιφέρεια Αττικής κρατά «ζωντανό» το έργο του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί προς όφελος της κοινοπραξίας το συμβιβασμό με τη δημοτική αρχή για το χώρο στις Φοβόλες.

Παρά την επικρατούσα επιφανειακή ηρεμία στην Κερατέα, εργολάβοι και Περιφέρεια Αττικής με προκλητικό τρόπο ανανεώνουν το ενδιαφέρον για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, περιοχή που είχε ξεσηκώσει πάνδημη κοινωνική αντίδραση 128 ημερών το 2010. Η ανάδοχος κατασκευαστική κοινοπραξία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. - ΠΡΟΕΤ Α.Ε. - EDRACO ΑΤΕ δηλώνει διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μια ενδεχόμενη παράταση του έργου, «προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο» και η Περιφέρεια συναινεί.

Πρόσφατα η κοινοπραξία κατέθεσε πρόταση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο μισό της αρχικής έκτασης των 540 στρεμμάτων και η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής συμφώνησε σε τέταρτη παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου κατασκευής του ΧΥΤΑ ώς τις 28/12/2013. (Η προηγούμενη έληξε στις 28/6/2012). Στο έργο συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή του κυττάρου Α, που καλύπτει -όπως ισχυρίζεται η εταιρεία- τις ανάγκες της δυναμικότητας του νέου απαραίτητου ΧΥΤΥ Κερατέας, καθώς και την κατασκευή οδού πρόσβασης μήκους περίπου 2,5 χλμ. που συνδέει τις Φοβόλες -τοποθεσία που πρότεινε ο δήμος- με τον «εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο», όπως τον χαρακτηρίζει η εταιρεία, χώρο στη θέση Βραγόνι (Οβριόκαστρο).

Αντίδραση

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην απόφαση της Περιφέρειας εξέφρασε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνος Λεβαντής, τονίζοντας ότι ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο, οι φορείς και οι πολίτες της Κερατέας έχουν αποφασίσει να μην επιτρέψουν, με κάθε τρόπο, να γίνει οτιδήποτε στο Βραγόνι (Οβριόκαστρο).

«Στην απόφαση της Περιφέρειας αναφέρονται στοιχεία που δεν έχουν σχέση με το νόμο-τροπολογία στον οποίο ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων αναφέρονται οι Φοβόλες. Ούτε με τις απαιτήσεις του δήμου και των κατοίκων της Κερατέας. Θεωρούμε το γεγονός αυτό απαράδεκτο και προκλητικό για τους πολίτες της Λαυρεωτικής».

Διευκρινίζουμε ότι στο νόμο αναφέρεται: «Σε περίπτωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στη θέση "Φοβόλες" Κερατέας, η θέση "Βραγόνι" δεν συμπεριλαμβάνεται στις κατάλληλες θέσεις για τη Νοτιοανατολική Αττική». «Αρα όσα αποφάσισαν δεν συμφωνούν με τον ισχύοντα νόμο», υποστηρίζει ο δήμαρχος. «Το συμπέρασμα της Περιφέρειας ότι η προτεινόμενη παράταση είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του δήμου και των κατοίκων της Κερατέας είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου», προσθέτει.

Στις 10 Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη νέα θέση (Φοβόλες) που αντιπρότεινε ο δήμος. «Μετά, θα ισχύσει ο νόμος», επισημαίνει ο κ. Λεβαντής...

Υποπτη ανοχή

Εντύπωση έχει προκαλέσει η ανοχή που έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι εργολάβοι και δεν ζητούν μετ' επιτάσεως αποζημιώσεις, γεγονός που ορισμένοι κύκλοι αποδίδουν στο ότι προσδοκούν να «περπατήσει» μια συναινετική λύση στη χωροθέτηση. Σημειώνουμε πάντως ότι, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της οικονομικής επιτροπής, έχουν ήδη εκδοθεί δύο πρωτόκολλα αποζημίωσης, ύψους 800 χιλιάδων ευρώ αθροιστικά.

Αντι-παράδειγμα

«Περιφέρεια, υπουργείο και τα δύο κόμματα εξουσίας αναζητούν τη ρεβάνς από την Κερατέα. Ως γνωστόν, έχει αποτελέσει παράδειγμα ανένδοτου νικηφόρου αγώνα και πρωταρχικό τους μέλημα είναι αυτός ο αγώνας να καταλήξει σε συμβιβασμό. Να ανατραπεί το μήνυμά του και να γίνει έργο διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα νίκης του κράτους και να σβήσει από τη μνήμη ότι και οι πολίτες νικούν», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Λαυρίου-Κερατέας, Σταύρος Ιατρού.

Κύκλοι της Αυτοδιοίκησης αναφέρουν ότι η Περιφέρεια κρατά «ενεργό» το έργο και περιμένει τις κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες για να εγκατασταθεί ο εργολάβος, πράγμα το οποίο εξαρτάται από την ενότητα των κατοίκων της Κερατέας. «Ελπίδα τους είναι», τονίζουν, «και το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, να διασπαστεί το μέτωπο, ώστε ανενόχλητοι να προχωρήσουν στα σχέδιά τους».

Δεν είναι τυχαίο, τονίζουν, ότι στο έργο που προτείνει η κατασκευαστική κοινοπραξία συμπεριλαμβάνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό υποέργο: η οδική διασύνδεση του Οβριοκάστρου με το χώρο που υπέδειξε για τη διαχείριση απορριμμάτων ο δήμος, δηλαδή τις Φοβόλες. Ο δρόμος πρόσβασης μεταξύ των δύο περιοχών, που γειτνιάζουν, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η Περιφέρεια θεωρεί δεδομένο ότι και οι δύο περιοχές είναι διαθέσιμες.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το τελικό σχέδιο για την περιοχή έχει διαμορφωθεί και με τη συμβολή του ΥΠΕΚΑ. «Στις Φοβόλες θα δημιουργηθεί εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 127.500 τόνων ετησίως, που ήδη έχει δημοπρατηθεί, ενώ το Οβριόκαστρο θα φιλοξενήσει τον ΧΥΤΥ και δύο επιπλέον εργοστάσια, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης, όπως προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός απορριμμάτων».

Επεσαν οι μάσκες

Σημειώνουμε ότι στις έξι κοινοπραξίες που πέρασαν στο επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου που θα κατασκευάσει το εργοστάσιο της Κερατέας περιλαμβάνεται και η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε., η οποία έχει ήδη αναλάβει το έργο ΧΥΤΑ Κερατέας και για λογαρισμό της οποίας βγήκε η απόφαση της Περιφέρειας.

«Με αυτήν την απόφαση έπεσαν οριστικά οι μάσκες. Αποκαλύπτεται η ολιγωρία-ανεπάρκεια όσων από την Κερατέα δέχτηκαν το συμβιβασμό και την τροπολογία-νόμο προκειμένου να υποδειχθεί νέος χώρος στην Κερατέα, μετά τον αγώνα μας», τονίζει ο πρώην δήμαρχος Στ. Ιατρού, στρέφοντας ευθέως τα βέλη του προς τη δημοτική αρχή.

Ο κ. Ιατρού και η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων, όπως ισχυρίζεται, λόγω των δικαστικών αποφάσεων που κήρυξαν παράνομο το έργο, υποστηρίζουν ότι στην Κερατέα δεν πρέπει να γίνει κανένα έργο διαχείρισης απορριμμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Proton Bank
Το κινητό «καίει» Λαυρεντιάδη
Τα απόνερα του σκανδάλου
Διαχείριση απορριμμάτων
Αρχές - εργολάβοι θέλουν τη... ρεβάνς στην Κερατέα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το σκεπτικό του βουλεύματος για τη νέα 6μηνη παράταση
Δικαστικό ρεπορτάζ,Αστυνομικό ρεπορτάζ
Προφυλάκιση... μέχρι θανάτου
Εκπαίδευση
Κατόπιν εντολής η «εξαφάνιση» των αριστούχων
Η σφαγή των εκπαιδευτικών οδηγεί σε... ανθρωποφαγία
Ελευθεροτυπία
Πρόσκληση ενδιαφέροντος ...
Εργασιακά θέματα
Απολύσεις με πατέντα ΕΡΤ
Από τον εργαζόμενο στον «απασχολήσιμο»
«Κρεατομηχανή έγινε η αγορά εργασίας»
Εργασία, μισθός και απολύσεις στην ελληνική... ΕΟΖ
Οργανώσεις/Κινήματα
Ούτε βία ούτε και υπακοή...
Τουρισμός
Athens tour στην... ανέχεια